TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 27 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Cary Grant in ‘North by Northwest’. Beeld Courtesy Everett Collection
Cary Grant in ‘North by Northwest’.Beeld Courtesy Everett Collection

Vechtmeisje

NPO 3, 09.00 uur

(Jeugdfilm, Johan Timmers, 2018) De 12-jarige Bo ontdekt de kikboksschool. De doorgewinterde sportfilmkijker weet wat er verder zal gebeuren in de jeugdfilm Vechtmeisje: ze krijgt een harde trainer die haar in het gareel probeert te krijgen, en wat Bo vooral moet doen is zichzelf leren kennen. Maar het is heerlijk om eens een stoer tienermeisje te zien dat haar woede niet wegstopt of haar leven door verliefdheid laat beheersen. Aiko Beemsterboer legt zoveel verbetenheid in haar blik dat je probleemloos gelooft dat ze de beste kickbokser is van iedereen.

Aiko Beemsterboer in ‘Vechtmeisje’. Beeld The Film Kitchen/A Private View
Aiko Beemsterboer in ‘Vechtmeisje’.Beeld The Film Kitchen/A Private View

North by Northwest

BBC 2, 17.50 uur

(Thriller, Alfred Hitchcock, 1959) Volgens ingewijden gaan alle films van Alfred Hitchcock over Hitchcock zelf; met behulp van zorgvuldig geselecteerde alter ego’s (van wie Cary Grant de meest geliefde was) beeldde de Britse regisseur zijn eigen obsessies en verlangens uit. In North by Northwest, de onovertroffen maatstaf voor de latere James Bond-reeks, schuilt een van die verlangens in het kleedgedrag van de belaagde protagonist Roger O. Thornhill (Grant dus), die verzeild raakt in een moordintrige en daarbij zijn goedgesneden pakken telkens weer aan- en uittrekt. natuurlijk speelt ook een ijzige blonde schone, dit keer Eva Marie Saint, een belangrijke rol. Talloze klassieke scènes, zoals die met het vliegtuig boven het maïsveld.

Paradijs Canada

NPO 2, 20.30 uur

Emy Koopman belicht in Paradijs Canada de minder fraaie kanten van het ogenschijnlijk ideale Canada. Het land draait voor een belangrijk deel op migranten, maar er worden strenge eisen gesteld aan hun toelating. Daardoor zijn de migranten vaak hoger opgeleid dan de gemiddelde Canadees. Toch kent het land ook xenofobie. Het Franstalige gebied rond Quebec is bezorgd over het behoud van de eigen identiteit en daarom erg behoudend. In dit klimaat kan vreemdelingenhaat gemakkelijk opvlammen, zoals in 2017 gebeurde tijdens de beschieting van een moskee.

The Persians: A History of Iran

Canvas, 20.55 uur

Al sinds de 6de eeuw v. Chr. was het Perzische Rijk een imperium met een roemrijke geschiedenis en bloeiende cultuur. Daaraan kwam een abrupt einde met de Iraanse Revolutie van 1979. Het land werd een radicaalislamitische staat en zakte weg in een steeds dieper isolement. Voor de geschiedenisserie The Persians: A History of Iran van de BBC kreeg programmamaker Samira Ahmed uitzonderlijke toestemming om vrij te filmen in het land. Ze bezoekt plekken die zelden voor westerlingen te zien zijn en vertelt hoe Perzische koningen een machtig rijk smeedden.

Anita wordt opgenomen

NPO 1, 21.20 uur

In Putten worden op zorginstelling ZorgErf ongeveer vijftig ouderen met dementie verzorgd in een landelijke omgeving. De patiënten wonen in drie hofjes, waar ze veel vrijheid krijgen. In Anita wordt opgenomen loopt Anita Witzier mee met de bewoners en het personeel. Ze is bij de 88ste verjaardag van Hennie, die al anderhalf jaar op ZorgErf woont maar regelmatig denkt dat ze er alleen maar even logeert. Ook ontmoet ze Kees, de man van Lucy, die sinds enkele maanden in de instelling woont. Als de coronacrisis begint kan hij zijn vrouw niet meer bezoeken.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Webwinkelen was in Nederland al populair voordat de coronacrisis begon. Sindsdien heeft online bestellen helemaal een grote vlucht genomen. Consumenten bestellen eenvoudig en veilig, en sturen pakjes gratis terug als de koop niet bevalt. Tegenlicht belicht de schaduwkant van de retourzendingen. Echt gratis bestaat niet, maar erger is dat het massale terugsturen leidt tot verspilling. Vaak is het voor de verkoper namelijk goedkoper om een teruggestuurd product te vernietigen of in het buitenland te dumpen dan om het weer klaar te maken voor verkoop.

My Foolish Heart

NPO 3, 23.05 uur

(Drama, Rolf van Eijk, 2018) Viel de legendarische jazztrompetist Chet Baker op 13 mei 1988 per ongeluk uit zijn hotel aan de Amsterdamse Zeedijk, sprong hij of werd hij geduwd? Het weemoedige My Foolish Heart schuift die vraag naar de achtergrond. Rechercheur Lucas (een getergde Gijs Naber) lijkt vooral benieuwd naar de persoon achter de musicus. Baker, aanwezig via flashbacks en de voice-over, wordt overtuigend vertolkt door de Ierse acteur Steve Wall. De soundtrack bestaat grotendeels uit introverte Chet Baker-klassiekers, waarbij Ruud Breuls de trompetpartijen naspeelde en Wall de zangpartijen inzong.

Steve Wall in ‘My Foolish Heart’. Beeld VPRO
Steve Wall in ‘My Foolish Heart’.Beeld VPRO
Meer over