Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 27 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ryan Reynolds in Deadpool. Beeld
Ryan Reynolds in Deadpool.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

Kees van Kooten is vanavond de hoofdgast in Brommer op zee. Wilfried de Jong en Ruth Joos hebben een lang gesprek met de schrijver die voordat zijn literaire carrière van de grond kwam vooral bekend was van zijn tv-programma’s met Wim de Bie. In 1970, toen ze als Koot & Bie nog relatief onbekend waren, bracht het duo het boek Lachen is gezond uit. Deze verzameling verhalen, columns en sketches werd nooit herdrukt, totdat onlangs een heruitgave verscheen. Veel bekende thema’s en typetjes uit de latere tv-programma’s zijn hierin al terug te vinden.

Killing Eve

NPO 3, 20.19 uur

Het vierde en laatste seizoen van de BBC-serie Killing Eve is vanaf vanavond ook op de NPO te zien. De gebeurtenissen in de eerste drie seizoenen hebben nogal wat invloed gehad op de Britse spion Eve Polastri en haar doelwit, huurmoordenaar Villanelle. Terwijl Eve (Sandra Oh) wordt verteerd door wraakzucht en de jacht opent op de mysterieuze organisatie The Twelve, probeert Villanelle (Jodie Comer) haar leven juist te beteren om te bewijzen dat ze geen monster is. Hun wederzijdse obsessie zal de vrouwen vroeg of laat weer samenbrengen.

Holgut

Canvas, 21.40 uur

De laatste jaren wordt het in Siberië meetbaar warmer. Daardoor ontdooit de permafrost en geeft de bodem geheimen prijs die duizenden jaren in het ijs lagen opgesloten. In Holgut, een mix van fictie en documentaire, volgt de Belgische filmmaker Liesbeth De Ceulaer drie Jakoeten die in dit landschap op zoek gaan naar heel verschillende dingen. Roman en Kyym beginnen een spirituele zoektocht naar een zeldzaam rendier, terwijl wetenschapper Semyon een goed geconserveerde cel van een mammoet hoopt te vinden om het uitgestorven dier te kunnen klonen.

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

Wat kun je als starter op de huizenmarkt doen wanneer je wilt blijven wonen waar je bent opgeroeid? Omdat veel starters niet noodgedwongen willen uitwijken naar een andere gemeente, zijn er hier en daar initiatieven om zelf een stuk grond te kopen en aan het bouwen te gaan. Pointer nam een kijkje in het Friese Stavoren, waar een aantal starters dacht hiermee de oplossing te hebben gevonden. Een rijke projectontwikkelaar ging echter met de grond aan de haal. Ook in het Limburgse Mechelen zijn zelf bouwende starters na vijf jaar nog geen steek verder.

Deadpool

Veronica, 22.20 uur

(Actie, Tim Miller, 2016) In het universum van stripgigant Marvel verscheen Deadpool in 1991 ten tonele, toen zo’n beetje iedere superheld (Captain America, Spider-Man, Hulk, noem ze maar op) zijn plek al had veroverd. Bedenkers Fabian Nicieza en Rob Liefeld maakten hem zodoende even dwars, grofgebekt en zelfbewust als de vroege films van Quentin Tarantino: een praatgraag en vrolijk-psychopathisch buitenbeentje dat onophoudelijk de spot drijft met zichzelf en zijn omgeving. De verfilming, met een excellente Ryan Reynolds in de hoofdrol, ontpopte zich tot een feestje voor iedereen die het ingedutte spektakel van de moderne superheldenfilm zoetjesaan de keel uithing. Deadpool kreeg in 2018 een vervolg, wederom met Reynolds in de hoofdrol.

Molly’s Game

BBC 2, 23.00 uur

(Biografie, Aaron Sorkin, 2017) Sprankelend regiedebuut van topscenarist Sorkin, over pokerkoningin Molly Bloom (Jessica Chastain). Bloom vertelt hoe ze leerde tegenslag te overwinnen, en hoe haar dominante vader (Kevin Costner) haar inpeperde dat ze pas iets zou betekenen wanneer ze haar eigen kostje zou verdienen. Molly’s Game, gebaseerd op Blooms memoires, herinnert aan Martin Scorseses The Wolf of Wall Street, maar bevat weinig van Scorseses testosteronromantiek. Bloom is als de Griekse zonnedochter Circe, zegt ze tegen haar advocaat (Idris Elba): ze serveert de mannen wijn en honing, waarna ze veranderen in zwijnen.

Jessica Chastain en Idris Elba in Molly’s Game. Beeld
Jessica Chastain en Idris Elba in Molly’s Game.

La La Land

BBC 1, 00.05 uur

(Musical, Damien Chazelle, 2016) Mia (Emma Stone) droomt van een carrière als Hollywoodactrice. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) droomt van een eigen jazzclub. Het lot brengt deze dromers samen. Vanaf de briljante openingsscène grijpt regisseur en scenarist Chazelle zijn kijker vast om niet meer los te laten. De film is een triomf en de beste musical in lange tijd. Werkelijk alles klopt, van het verhaal tot de vormgeving. Er waren Oscars voor regie, camerawerk, productieontwerp, soundtrack, filmsong en – het meest terecht van allemaal – de hoofdrol van Stone.

Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land van Damien Chazelle. Beeld
Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land van Damien Chazelle.
Meer over