TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Beeld uit ‘The Red Turtle’ van Michaël Dudok de Wit. Beeld
Beeld uit ‘The Red Turtle’ van Michaël Dudok de Wit.

Kubo and the Two Strings

Net 5, 12.15 uur

(Animatie, Travis Knight, 2016) De eenogige, 11-jarige Kubo gaat op zoek naar een magische wapenuitrusting in gezelschap van een cynische aap, een idiote kever-krijger en een stapel origami-blaadjes die zo nu en dan tot leven komt. Deze eigenzinnige, deels stop-motion-animatiefilm komt uit de koker van de Amerikaanse Laika-studio (de mensen achter films als Coraline en Paranorman) en is een wonderschone ode aan verhalen, vol Japanse elementen. Soms grappig, soms echt eng, maar elk moment een juweel van een film.

Beeld uit ‘Kubo and the Two Strings’ van Travis Knight. Beeld
Beeld uit ‘Kubo and the Two Strings’ van Travis Knight.

The Red Turtle

NPO 2, 14.00 uur

(Animatie, Michaël Dudok de Wit, 2016) Het zijn de details die dit bedachtzame animatiesprookje zo mooi tot leven wekken – de wapperende broek van een drenkeling, het geruis van aankomende regen. In een oogwenk maakt de Nederlandse animatieregisseur Michaël Dudok de Wit, die jaren na de Oscar voor zijn bloedmooie korte animatiefilm Father and Daughter de handen ineensloeg met de vermaarde Japanse animatiestudio Ghibli, zijn publiek deelgenoot van een volledig opzichzelfstaand universum. Gesproken woorden ontbreken in The Red Turtle, evenals een concreet plot. Wat begint als een realistisch opgevoerd overlevingsverhaal, transformeert tot een wonderlijke allegorie waarin de grens tussen leven en dood, mens en dier, droom en werkelijkheid steeds troebeler wordt.

Paddington 2

Net 5, 16.10 uur

(Familie, Paul King, 2017) Fijn vervolg op de kolossale Britse kinderfilmhit uit 2014, waarin regisseur Paul King af en toe met pure filmmagie strooit. Zo dwaalt beertje Paddington in zijn berendagdroom ineens door een verbluffend fraai pop-up-Londen, zó openklappend uit het boek, inclusief papieren duiven op de pleinen. Ook de in een kookfestijn uitmondende gevangenisscènes zijn een genot voor het oog, gestileerd als in een prentenboek. Maar het knapste aan de filmreeks is toch dat zij nooit weeïg wordt of al te ironisch.

Beeld uit ‘Paddington 2' van Paul King. Beeld
Beeld uit ‘Paddington 2' van Paul King.

Het uur van de wolf: Mijn Rembrandt

NPO 2, 19.45 uur

350 jaar na de dood van Rembrandt maakt het werk van de schilder nog heel wat los bij zijn bewonderaars. In de documentaire Mijn Rembrandt portretteert Oeke Hoogendijk enkele fans met een bijzondere band met ‘hun Rembrandt’. Kunsthandelaar Jan Six, wiens voorouders nog door de meester werden vereeuwigd, denkt op het spoor te zijn van twee nieuwe Rembrandts. Verder zoekt een excentrieke Schot een mooi plekje voor zijn Rembrandtportret en maakt de familie Rothschild heel wat los als ze hun Rembrandportretten van Marten en Oopjen in de verkoop doen.

Doodstil

NPO 3, 20.20 uur

Na vijf seizoenen werd de succesvolle Nederlandse misdaadserie Penoza afgesloten met een film. Toch zagen de makers nog een kans om de serie een staartje te geven, of eigenlijk een kop: Doodstil is een zogeheten prequel, waarin wordt getoond hoe het personage Luther (Raymond Thiry) zo’n meedogenloze moordenaar is geworden. De steun en toeverlaat van de Van Walravens wordt door zijn nichtje Puk (Sallie Harmsen) gevraagd om de moord op haar ouders te wreken. In flashbacks zien we hoe Luther (nu gespeeld door Martijn Lakemeier) zich omhoog vocht in de drugshandel van de jaren negentig.

Promenade jaaroverzicht 2020

NPO 3, 21.50 uur

Tenenkrommende televisie: de een smult ervan, de ander vindt het – inderdaad – tenenkrommend. De meningen over het absurdistische en ongrijpbare Promenade, dat afgelopen jaar debuteerde bij de NTR, waren dan ook verdeeld. Diederik Ebbinge, die zijn programma beschrijft als een culthit voor fijnproevers, loodst de kijker vandaag en morgen in een verbindend tweeluik naar het einde van een bewogen jaar. In het jaaroverzicht ontvangt de presentator weer zijn vaste gasten Ton Kas, Henry van Loon en Eva Crutzen. In 2021 krijgt Promenade een tweede seizoen.

Black Narcissus

BBC 1, 22.00 uur

De briljante verfilming die Michael Powell en Emeric Pressburger in 1947 maakten van Rumer Goddens boek Black Narcissus is moeilijk te overtreffen. De BBC probeert het met een miniserie, die de komende drie avonden wordt uitgezonden. Zuster Clodagh (Gemma Arterton) moet in Nepal een klooster stichten voor haar katholieke orde. Met haar nonnen betrekt ze een leegstaand, vervallen paleis op een onherbergzame plek in de Himalaya. Daar voelt ze zich aangetrokken tot beheerder Mr. Dean (Alessandro Nivola) en wordt ze geplaagd door een oude paleistragedie.

Meer over