Film- en tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 26 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Sylvester Stallone en Sandra Bullock in Demolition Man. Beeld
Sylvester Stallone en Sandra Bullock in Demolition Man.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

In het voorwoord van zijn nieuwe bundel De tachtigjarige vrede schrijft Kees van Kooten dat hij het wel welletjes vindt. De 80-jarige auteur van tientallen boeken, verhalenbundels en verzamelde columns wilde echter nog wel wat komen tikken in Brommer op zee. In het boekenprogramma van de VPRO neemt hij vanavond plaats in het schrijfhok, waar hij een stukje maakt in de geest van de vorige maand overleden dichter K. Schippers. Ook schrijvers Gustaaf Peek en Naeeda Aurangzeb zijn vandaag te gast bij presentatoren Wilfried de Jong en Ruth Joos.

The Fifth Element

Veronica, 20.00 uur

(Luc Besson, 1997) Met The Fifth Element ondernam Fransman Besson (Léon) een wervelende en opmerkelijk geslaagde poging om Hollywood met zijn eigen wapens te bestrijden. In de uitbundig vormgegeven toekomstwereld (denk aan een kleurrijke variant van Blade Runner) domineren achtervolgingen, vuurgevechten en andere spectaculaire acties. Daarnaast toont de regisseur zijn eigen fantasierijke en aangenaam theatrale stijl, van de decors tot de kostuums, bijvoorbeeld in de prachtige scène waarin een buitenaardse, blauwgekleurde operazangeres een aria van Donizetti laat horen. Met onder anderen Bruce Willis, Milla Jovovich en Gary Oldman.

Beeld uit The Fifth Element. Beeld
Beeld uit The Fifth Element.

Dwaalspoor

NPO 3, 20.20 uur

Op een avond komt de 15-jarige kleindochter van de gepensioneerde rechercheur Ron (Raymond Thiry) niet thuis van haar hockeytraining. Terwijl de wanhoop bij de familie groeit, probeert Ron een ingang te vinden bij zijn voormalige politiecollega’s, die hun tijd lijken te nemen met het sporenonderzoek. Hij besluit niet langer aan de zijlijn te blijven staan en begint een zoektocht naar lokale zedendelinquenten. De psychologische thriller Dwaalspoor is de vierde telefilm die werd geregisseerd door Boris Paval Conen. Hij schreef ook het scenario.

The Untouchables

Arte, 20.30 uur

(Brian De Palma, 1987) Een niet alleen meeslepende, maar ook detailzieke maffiafilm. Robert De Niro draagt als Al Capone een kostuum gemaakt door een kleermaker die nog voor Capone zelf had gewerkt. Om gevoel voor het personage te krijgen, droeg De Niro zelfs authentiek zijden ondergoed. Boevenjager Eliot Ness (Kevin Costner ) bestrijdt hem met Jim Malone (Sean Connery) in deze sfeervolle en spannende gangsterklassieker op muziek van Ennio Morricone. De bloedstollende scène met de kinderwagen op de trappen van het treinstation verwijst direct naar Sergei Eisensteins Pantserkruiser Potemkin (1925).

Kevin Costner in The Untouchables. Beeld
Kevin Costner in The Untouchables.

The Savior for Sale: The Story of the Salvator Mundi

Canvas, 22.00 uur

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. De documentaire The Savior for Sale reconstrueert de schimmige geschiedenis van ‘Salvator Mundi’, een middeleeuwse afbeelding van Christus, die na zijn herontdekking en restauratie werd toegeschreven aan Leonardo da Vinci. Op die bewering is nogal wat af te dingen, maar in opeenvolgende verkopen steeg de prijs van het werk tot grote hoogte. Op de veiling in 2017 legde een Arabische prins bijna 400 miljoen euro neer voor het schilderij. Sindsdien is het niet meer in het openbaar getoond.

Demolition Man

Veronica, 22.35 uur

(Marco Brambilla, 1993) Een unicum: een Hollywood-sciencefiction-blockbuster geregisseerd door een man die daarna hoge ogen zou gooien als avant-gardistische videokunstenaar. Het zou dan ook meteen de enige speelfilm blijven van Brambilla, die er evenwel iets zeer vermakelijks van maakt. Een ingevroren politieman (Sylvester Stallone) wordt ontdooid om zijn gewelddadige aartsvijand (Wesley Snipes) uit te schakelen. Dat doet hij samen met luitenant Lenina Huxley (Sandra Bullock), wier achternaam naar Aldous Huxley en diens dystopische roman Brave New World verwijst. En zo vallen er nog veel meer allusies te ontdekken in deze gekke actiefilm, waarin Stallone en Bullock ook nog eens virtuele seks-op-afstand met elkaar hebben.

Smoeder

NPO 2, 23.05 uur

In hun favoriete Thaise restaurant hadden Maria Goos en Marcel Musters geregeld gesprekken waarin ze herinneringen ophaalden aan hun overleden moeders. Deze conversaties vormden de basis voor een theaterstuk dat een groot succes werd: Smoeder staat vijftien jaar na de première nog steeds op het repertoire van theatergezelschap mugmetdegoudentand. Voor televisie is Smoeder nu bewerkt tot een vierdelige interviewserie. Komende weken gaat Maria Goos langs bij Marcel Musters, Loes Luca, Merel Polat en Hedy d’Ancona om te praten over hun ouders.

Meer over