FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 25 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Meryl Streep en Alec Baldwin in ‘It's Complicated’. Beeld
Meryl Streep en Alec Baldwin in ‘It's Complicated’.

Brommer op zee

NPO 2, 19.20 uur

In het boekenprogramma Brommer op zee ontvangen Wilfried de Jong en Ruth Joos auteur Esther Gerritsen, van wie eind vorig jaar de roman De terugkeer verscheen. Daarnaast schreef ze het scenario voor de dramaserie Red Light, waarvan deze week de laatste aflevering is uitgezonden. De van oorsprong Roemeense schrijver Mira Feticu kwam vijftien jaar geleden naar Nederland en bracht dit jaar haar Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal uit. Ook te gast is A.L. Snijders, schrijver, columnist en bedenker van het ‘zeer korte verhaal’.

Mission: Impossible III

RTL 7, 20.00 uur

(Actie, J. J. Abrams, 2006) In het derde deel van de op een televisieshow uit de jaren zestig gebaseerde filmserie Mission: Impossible, is Tom Cruise als geheim agent Ethan Hunt eigenlijk met zeer vervroegd pensioen, preluderend op een rustig leventje met zijn beeldschone verloofde Julia (Michelle Monaghan). Hij wordt de actieve dienst weer in gesleurd door überboef Owen Davian (Philip Seymour Hoffman). Voor kijkers die wel tegen een stootje kunnen is dit een bevredigende actiethriller, maar ook de liefhebbers van het wat subtielere acteren komen aan hun trekken.

Tom Cruise en Keri Russell in ‘Mission: Impossible III’. Beeld
Tom Cruise en Keri Russell in ‘Mission: Impossible III’.

It’s Complicated

SBS 9, 20.30 uur

(Komedie, Nancy Meyers, 2009) Meryl Streep en Alec Baldwin spelen ex-geliefden, ruim een decennium geleden van elkaar gescheiden. Nog altijd kunnen ze goed met elkaar opschieten: op verjaardagen en andere verplichte samenkomsten ontlopen ze elkaar niet. Uiteraard is zij wél jaloers op zijn veel jongere vrouw en is zijn leven met die vrouw in werkelijkheid veel minder aantrekkelijk. Dus zo kan het gebeuren dat ze voor het afstudeerfeest van hun zoon samen een avondje doorzakken en in bed belanden. De gevolgen daarvan zijn – zie filmtitel – gecompliceerd. Een toonbeeld van de middelmaat ontstijgende, licht melancholieke romkoms waarmee Nancy Meyers (The Holiday, The Intern) naam maakte.

Back to the Titanic

Canvas, 20.55 uur

Het wrak van de Titanic werd in 1985 teruggevonden voor de kust van Newfoundland, op een diepte van bijna 4 kilometer. Sindsdien hebben de resten van het rampschip een beschermde status gekregen om nieuwsgierige duikers en toeristen op afstand te houden. In augustus van 2019 werd het wrak voor het eerst in veertien jaar weer bezocht met een kleine onderzeeër. Deze bracht het schip gedetailleerd in kaart met 4K-camera’s, waarna er een nauwkeurige 3D-reconstructie kon worden gemaakt. De documentaire Back to the Titanic doet verslag van die expeditie.

Knowing

Veronica, 22.10 uur

(Thriller, Alex Proyas, 2009) Tijdens een college staat professor John Koestler (Nicolas Cage) er ‘toevallig’ even bij stil: is het ontstaan van het zonnestelsel toeval of gebeurt alles met een reden, volgens een hoger plan wellicht? Dat laatste, zo begint hij langzaam in te zien, als hij een mysterieuze brief met cijfercodes uit het verleden in handen krijgt die een bijzondere betekenis blijken te hebben. Van originaliteit of geloofwaardigheid moet Knowing het zeker niet hebben, maar de film roept wel van begin tot einde een mysterieuze en vooral naargeestige spanning op.

Nicolas Cage in ‘Knowing’. Beeld
Nicolas Cage in ‘Knowing’.

Medialogica

NPO 2, 22.10 uur

Toen het coronavirus een jaar geleden om zich heen greep, werden chloroquine en hydroxychloroquine in sommige kringen gezien als een veelbelovende remedie. Deze oude malariamedicijnen zouden zo effectief zijn tegen het coronavirus dat vaccinatie niet meer nodig was. Complotdenkers geloven dat de middelen bewust worden genegeerd, maar Medialogica laat zien dat dit niet het geval is. Hydroxychloroquine is in Nederlandse ziekenhuizen zelfs op grote schaal ingezet, maar zonder positief resultaat. Toch houdt het medicijn de gemoederen nog steeds bezig.

3 1/2 Minutes, 10 Bullets

Canvas, 22.40 uur

In 2012 stopt de 17-jarige Jordan Davis met drie vrienden bij een tankstation in Jacksonville, Florida. Naast hun auto staat die van Michael Dunn, die commentaar heeft op de luide rapmuziek van de zwarte jongemannen. De woordenwisseling escaleert en Dunn vuurt tien kogels af op de ongewapende tieners, waarbij Davis ter plaatse overlijdt. Marc Silvers documentaire 3 1/2 Minutes, 10 Bullets toont de nasleep van het drama: het strafproces, de berichtgeving in de media en de ervaringen van de ouders van het slachtoffer, in en buiten de rechtszaal.

Meer over