TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 24 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Wesley Snipes in Blade van Stephen Norrington Beeld
Wesley Snipes in Blade van Stephen Norrington

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier

NPO 3, 20.00 uur.

(Drama, Ben Brand, 2017) Rauwe Telefilm over Remco (15) en zijn zusje Lizzy (13), die in een armlastige en naargeestige omgeving opgroeien. Hun vader zit in de illegale puppyhandel. Remco doet van alles om zich te laten gelden. Ook Lizzy hunkert naar aandacht: ze meldt zich aan voor een Idols-achtige tv-show. Haar broer filmt haar als ze zieke puppy’s van hun vader in de rivier gooit. Als het filmpje viral gaat, is Remco aanvankelijk trots, daarna moet hij toezien hoe de heksenjacht op zijn zus uit de hand loopt.

Senna Fokke in Vind die domme trut en gooi haar in de rivier van Ben Brand Beeld
Senna Fokke in Vind die domme trut en gooi haar in de rivier van Ben Brand

Shadow World

Canvas, 21.50 uur

Johan Grimonprez bewerkte het boek The Shadow World: Inside the Global Arms Trade van Andrew Feinstein tot een ontluisterende documentaire. Wapendeals zijn goed voor 40 procent van de corruptie in de wereldhandel. Op de wereldmarkt voor wapens gelden eigen wetten en regels, waardoor machtige handelaren zelden worden vervolgd voor illegale praktijken. Volgens Shadow World is de handel in wapens een van de aanjagers van oorlogen over de hele wereld, leidt het eerder tot minder dan tot meer veiligheid, en worden democratieën erdoor ondermijnd.

The Trump Show: Downfall

BBC 2, 22.00 uur

De BBC sluit zijn documentaireserie over Donald Trump vanavond af met een dramatische aflevering, die een beklemmend psychologisch beeld schetst van de president. The Trump Show geeft een overzicht van Trumps laatste maanden in het Witte Huis: de verloren verkiezingen, de pogingen om alsnog als winnaar uit de bus te komen en, na de rellen in het Capitool, de aanzet voor een tweede afzettingsprocedure. Analisten en adviseurs van de president vertellen over massabijeenkomsten tijdens de coronaepidemie en de ontluisterende taferelen in Washington.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Een van de beloften van traditionele godsdiensten is een eeuwig leven in het hiernamaals. Met de ontkerkelijking is ook het geloof in het paradijs op zijn retour, maar volgens sommige denkers wordt het in de toekomst mogelijk om onze geest te uploaden naar een virtueel hiernamaals. Tegenlicht staat vanavond stil bij het ‘dataïsme’ en sprak met James Lovelock (van de Gaia-hypothese), Roger Penrose (Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde) en filosoof en computerwetenschapper Bernardo Kastrup. Leven we straks na onze dood verder in een digitaal paradijs?

Blade

Veronica, 22.15 uur

(Actie, Stephen Norrington, 1998) Al te makkelijk kan het niet zijn, om in lange leren jas en met een zonnebril op je gezicht overtuigend een in martial arts bedreven vampier te spelen die óók nog eens tussen twee werelden gevangen zit. Maar Wesley Snipes gaat het goed af in Blade. In de gedenkwaardigste scène, helemaal aan het begin van deze onderhoudende bewerking van de Marvelstrips van Marv Wolfman en Gene Colan, duikt Blade tegen het einde op. Een vent belandt nietsvermoedend op een dansfeest vol vampiers; iets wat hij pas beseft als de sprinklers boven de dansvloer bloed beginnen te sproeien.

De publieke tribune

NPO 2, 23.05 uur

De voormalige mijnwerkersstad Heerlen is een van de Nederlandse gemeenten waar kinderen bij de geboorte al op achterstand staan. Ook als ze slim en getalenteerd zijn, hebben kinderen van laagopgeleide ouders minder kansen in het onderwijs en dus ook later op de arbeidsmarkt. In De publieke tribune uiten leraren, jongeren en schoolbestuurders uit Limburg hun ongerustheid over de kansenongelijkheid in het onderwijs. Onderwijsdeskundigen, de Heerlense wethouder Jordy Clemens en voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten geven antwoord op hun vragen.

Election

BBC 1, 01.00 uur

(Komedie, Alexander Payne, 1999) Reese Witherspoon speelt een pittig ambitieuze leerling van een Amerikaanse slaapstadschool die voorbestemd lijkt voorzitter van de leerlingenraad te worden. De privéproblemen van haar leraar Matthew Broderick en die van andere kandidaat-voorzitters spelen ook een rol in Election en vechten om de aandacht van de heen en weer geslingerde kijker, die verbaasd constateert dat er ondanks de komische aanzetten van met name Witherspoon uiteindelijk niet zo veel valt te lachen om een komedie met zo’n wrange ondertoon.

Reese Witherspoon in Election van Alexander Payne Beeld
Reese Witherspoon in Election van Alexander Payne
Meer over