Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 24 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Liam Neeson in ‘The Grey’. Beeld
Liam Neeson in ‘The Grey’.

College Tour

NPO 2, 20.20 uur

Het meest spraakmakende programma van de publieke omroep was dit jaar niet op televisie te zien, maar via YouTube. De aflevering van Boos, waarin Tim Hofman het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij The Voice aan de kaak stelde, werd tien miljoen keer bekeken. Hofman is de eerste gast in het nieuwe seizoen van College Tour. Hij praat met Twan Huys en een zaal vol studenten over zijn tv-carrière. De programmamaker is een van de succesverhalen van BNN University, presenteerde onder meer Spuiten en slikken, en won een Gouden Televizier-Ring met Over mijn lijk.

The Grey

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Joe Carnahan, 2011) ‘Dit is waar ik hoor, omringd door mijn eigen soort.’ Wolvenjager Ottway (Liam Neeson) heeft het over de witte woestenij van Alaska, en over de door mens en maatschappij verstoten mannen die er werken. Zo zit de gure sfeer er nog voor The Grey op gang is gekomen al goed in. Nadat het vliegtuig van Ottway en collega’s onderweg naar huis is neergestort en de groep mannen in een door wolven beheerst niemandsland strandt, blijkt de film niet alleen een spannende thriller. De wolvenroede, waarvan het alfamannetje steeds duidelijker tegenover groepsleider Ottway komt te staan, wordt soms bijna een symbolische, allegorische dreiging.

Independence Day: Resurgence

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Roland Emmerich, 2016) Geen regisseur vernietigde zo vaak de wereld als Emmerich, de Duitser die de rampenfilm begin jaren negentig nieuw leven inblies met Independence Day. Twintig jaar later komen de destijds verslagen aliens verhaal halen, met inzet van groter materieel. Al vallen er tientallen miljoenen doden, de onderlinge sfeer blijft goed; die paar schouders waarop het voortbestaan van de mensheid rust, hebben tijd voor onderling geflirt en (meta)grapjes (‘dit is groter dan de vorige keer!’). Die pretentieloze houding is de grote lol van deze Independence Day.

Beeld uit ‘Independence Day: Resurgence’. Beeld AP
Beeld uit ‘Independence Day: Resurgence’.Beeld AP

Wie denk je wel dat je bent?

NPO 1, 21.31 uur

In het populairwetenschappelijke onderzoeksprogramma Wie denk je wel dat je bent? ontvangen Joep van Deudekom en Rob Urgert steeds twee groepen met tegenovergestelde eigenschappen. In de laatste aflevering van het seizoen gaan emotioneel ingestelde mensen de strijd aan met hun rationele tegenhangers. Via experimenten wordt onderzocht bij wie het in elkaar zetten van een Ikea-kast, het ontslag van een werknemer en de nasleep van een aanrijding in de beste handen is. Universitair psychologiedocent Tila Pronk zorgt voor de wetenschappelijke duiding.

Pointer

NPO 2, 22.09 uur

Door zijn gunstige ligging en goede infrastructuur is Nederland een echt distributieland. Op locaties langs de snelweg zijn de afgelopen jaren in hoog tempo grote distributiecentra verrezen, van waaruit winkelketens hun vestigingen bevoorraden en pakjes versturen. Omwonenden zijn vaak ongelukkig met deze blokkendozen in het groen. Pointer onderzoekt waarom de bouw van logistieke loodsen zo’n vlucht heeft genomen en waar al deze magazijnruimte voor nodig is. Terwijl protesten genegeerd worden, lijkt de ‘verdozing’ van het landschap niet te stuiten.

Waterworld

Veronica, 22.15 uur

(Sciencefiction, Kevin Reynolds, 1995) Hoewel Waterworld te boek staat als een grote flop, werd het budget van 175 miljoen dollar ruimschoots terugverdiend. Bovendien is de film zeer onderhoudend. Het grootschalig opgezette spektakel speelt zich af in een sombere toekomst. De ijskappen op de polen zijn gesmolten en de aarde staat grotendeels onder water. Her en der houden groepen overlevenden zich staande op uit schroot opgebouwde atollen, terwijl de held van het verhaal (Kevin Costner) op zoek gaat naar het laatste stuk droog land.

Kevin Costner en Dennis Hopper in ‘Waterworld’. Beeld
Kevin Costner en Dennis Hopper in ‘Waterworld’.

8 Days: To the Moon and Back

Canvas, 22.35 uur

Tussen de lancering en splashdown van de eerste bemande maanmissie zaten ruim acht dagen. Een groot deel van de wereldbevolking leefde tijdens die periode via rechtstreekse televisieverslagen mee met de astronauten van Apollo 11. De documentaire 8 Days: To the Moon and Back laat zien hoe de bemanning zelf het avontuur beleefde. Unieke beelden uit de ruimtecapsule en later vrijgegeven audio-opnamen werden aangevuld met special effects en nagespeelde scènes, die de grootste technologische prestatie van de 20ste eeuw een menselijk gezicht geven.

Meer over