TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 22 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Melvil Poupaud in Conte d'été. Beeld
Melvil Poupaud in Conte d'été.

The Apartment

BBC 2, 16.10 uur

(Billy Wilder, 1960) Weinig films die humor en romantiek zo scherp combineren met diepe triestheid. Jack Lemmon speelt C.C. Baxter, een kantoorklerk die zijn appartement avond na avond heimelijk aan zijn meerderen verhuurt, zodat ze daar ongezien kunnen vozen met hun minnares. De situatie maakt hem allerminst gelukkig. Al helemaal niet wanneer ook baas Sheldrake (Fred MacMurray) de sleutel van zijn woning wil, en de man het blijkt te doen met het weergaloos charmante liftmeisje Kubelik (Shirley MacLaine), op wie Baxter al jaren een oogje heeft.

Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment. Beeld
Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment.

Mondo

NPO 2, 19.20 uur

Vandaag staat cultuurmagazine Mondo van de VPRO geheel in het teken van het documentairefestival Idfa, dat deze week plaatsvindt. Nadia Moussaid ontvangt kunstenaar Renzo Martens, die zijn tijd verdeelt tussen Amsterdam en Kinshasa. Met zijn Institute for Human Activities onderzoekt Martens of kunst een rol kan spelen bij het verbeteren van economische structuren in ontwikkelingslanden. De Idfa-documentaire White Cube volgt een project op een voormalige Unilever-plantage in Congo, waar arbeiders land terugkopen met de opbrengst van hun eigen kunst.

The Dark Knight

Veronica, 20.00 uur

(Christopher Nolan, 2008) Nolans beste en extreem gewelddadige Batman-film dankt zijn status bovenal aan de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Eerdere Jokers (zoals die van Jack Nicholson) verbleken bij wat Heath Ledger ten beste geeft. De vlak na de opnamen overleden acteur is in het toch al intens duistere Gotham City een onpeilbare, amorele schurk die alleen maar chaos wil creëren. Daarbij lispelt hij, likt hij nerveus langs zijn beschadigde mondhoeken, trekt hij als een gebochelde zijn schouders in en laat hij op onverwachte momenten een akelige kakellach horen.

Heath Ledger in The Dark Knight. Beeld
Heath Ledger in The Dark Knight.

Conte d’été

TV 5, 20.58 uur

(Drama, 1996, Eric Rohmer) Hij wordt beschouwd als een van de beste films van de Franse Nouvelle Vague-grootmeester Eric Rohmer, dit derde deel uit diens serie ‘Contes des quatres saisons’. Zoals in het gros van zijn welbespraakte en fijnzinnige films toont Rohmer zich ook hier weer een scherp observator van ‘s liefdes schijnbewegingen van jonge mensen. Gaspard is op zomervakantie in Dinard, in afwachting van de komst van zijn vriendin Léna. Maar dan is er opeens ook de mooie studente Margot, en tot overmaat van ramp leert hij via haar ook nog de charmante Solène kennen. Waar gaat dat heen, als Léna uiteindelijk arriveert? Met Nederlandse ondertitels.

Versailles Rediscovered

Canvas, 21.05 uur

De jonge Lodewijk XIV erfde behalve de troon van zijn vader ook diens jachtslot in Versailles, niet ver buiten Parijs. De Zonnekoning besloot het uit te breiden tot een domein vol pracht en praal, omringd door fraai aangelegde tuinen. Tijdens zijn bewind was Versailles altijd een bouwput, en ook zijn opvolgers namen het paleis stevig onder handen. Daardoor is het door de Zonnekoning gedroomde eindresultaat er eigenlijk nooit gekomen. De documentaire Versailles Rediscovered gebruikt moderne 3D-technieken om Versailles te tonen zoals het ooit bedoeld was.

Breakthrough: Virus Fighters

National Geographic, 21.30 uur

Afstand houden, handen wassen en quarantaine: veel maatregelen die de verspreiding van virussen kunnen inperken zijn al eeuwen bekend. Sinds de laatste mondiale virusuitbraak, de Spaanse griepepidemie van 1918, is de wereld echter enorm veranderd. De aarde telt nu veel meer mensen, die dus dichter op elkaar zitten. Ook reizen we veel vaker en verder. Bij de uitbraak van een virus is snel reageren daarom van levensbelang. De documentaire Virus Fighters volgt de wetenschappers en artsen die dagelijks strijd leveren tegen bekende en nieuwe virussen.

Teledoc Campus: Voorbij de zee

NPO 3, 23.15 uur

De Atlas voor Gemeenten benoemt Emmen jaar na jaar als de minst aantrekkelijke grote gemeente van Nederland. De stad in het oosten van Drenthe kampt met een slecht imago en een krimpend inwonersaantal, terwijl Emmen ooit werd opgezet als voorbeeld van de ideale woonplaats. De documentaire Voorbij de zee van Anastasija Pirozenko gaat op zoek naar het utopische Emmen, de harmonieuze samenleving die in de veenpolder moest worden gerealiseerd voor arbeiders uit de textiel- en metaalindustrie. Wat is er over van die droom, en wat kwam ervoor in de plaats?

Meer over