Tv-tipsZondag

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 21 oktober

Ewan McGregor. Beeld AFP
Ewan McGregor.Beeld AFP

My Skinny Sister (Sanna Lenken, 2015)

Zondag, NPO 3, 15.35 uur

Zweedse jeugdfilm over de 12-jarige Stella, die opkijkt tegen haar oudere zus Katja, onder meer omdat ze veel beter kan kunstschaatsen. Dat Katja een eetstoornis zou kunnen hebben, komt daarom moeilijk bij haar binnen. My Skinny Sister mikt op meer dan alleen die droef stemmende problematiek. De film gaat ook, soms luchtig en opgewekt, over de eerste liefde, puberen, jezelf ontdekken. En over ouders die het goed proberen te doen, maar te gestrest zijn om zich echt om de kinderen te bekommeren. De hoofdrol in dit prijswinnende drama (op het filmfestival van Berlijn) wordt overtuigend gespeeld door Rebecka Josephson, kleindochter van de Zweedse acteergigant Erland Josephson, bekend gezicht uit de films van Ingmar Bergman en Andrej Tarkovski.

No more boys and girls

Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Kan een genderneutrale opvoeding werkelijk een einde maken aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen? Dokter Javid Abdelmoneim onderzoekt het in deze tweedelige BBC-documentaire. Voor aanvang van het experiment wordt een klas vol 7-jarigen getest op onder meer hun emotionele intelligentie en zelfvertrouwen. De uitkomsten doen Javid versteld staan; de klas vindt jongens niet alleen beter en slimmer, meisjes blijken ook een laag zelfbeeld te hebben en schatten hun kunnen te laag in. Tijd voor verandering. Javid voert een genderneutrale wc in en de meester wordt gewezen op zijn stereotyperende aanspreekvormen: hij noemt meisjes steevast ‘lieverds’, terwijl jongens ‘vriendjes’ zijn.

Aan het einde van het experiment worden de kinderen weer aan psychologische tests onderworpen. Heeft de genderneutrale aanpak iets veranderd? In Engeland oogstte het programma onder tv-critici veel lof, maar er klonk ook kritiek. Zo zou er volgens sommige politici sprake zijn van ‘ideologisch kindermisbruik’.

Son of a Gun (Julius Avery, 2014)

Zondag, RTL 7, 20.25 uur

Son of a Gun biedt een vermakelijke mix van genres: gevangenisfilm in de eerste paar scènes, waarin de jonge boef JR wordt beschermd door zware jongen Ewan McGregor, in ruil voor criminele klusjes als JR op vrije voeten komt. Guy Ritchie-achtig kolderiek in de scène met een happy hardcore-minnende xtc- en wapendealer en zoetig-romantisch als JR valt voor gangsterliefje Tasha (Alicia Vikander). Regisseur Avery behoudt daarbij geen moment dezelfde toon en sfeer, maar storen doet dat niet.

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Welke impact gaat kunstmatige intelligentie op onze samenleving hebben? Sommige deskundigen maken zich hier grote zorgen over. Futuroloog Yuval Noah Harari stelt zelfs dat de technologie ervoor zorgt dat er een ‘overbodige klasse’ ontstaat. Mensen die door de automatisering geen enkele economische waarde meer hebben.

Meer over