Nieuws

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 2 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Margot Robbie in ‘Mary Queen of Scots’. Beeld Brunopress
Margot Robbie in ‘Mary Queen of Scots’.Beeld Brunopress

The Spectacular

NPO 3, 21.15 uur

Eind jaren tachtig komt de IRA naar Nederland. In de grensstreek pleegt een cel van de Ierse verzetsorganisatie aanslagen op Britse militairen die in Duitsland zijn gelegerd, en daarbij komen ook burgers en toeristen om het leven. In de vierdelige serie The Spectacular staat rechercheur Jeanine Maes (Hadewych Minis) aan het hoofd van het politieteam dat jaagt op de cel. De beruchte IRA-leidster Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity) blijkt echter haast ongrijpbaar en de gebrekkige samenwerking met de buitenlandse collega’s maakt het speurwerk lastig.

Denkend aan Holland, de Elfstedentocht

NPO 1, 21.42 uur

Precies 25 jaar nadat de laatste Elfstedentocht werd verreden, varen Janny van der Heijden en André van Duin de route in een speciaal winterseizoen van hun serie Denkend aan Holland. Het wordt een heel andere ervaring, compleet met handschoenen, ijsmutsen, snert en warme chocolademelk. In de eerste aflevering vertrekken de presentatoren uit Leeuwarden om hun stempelkaart te vullen. Op hun tweehonderd kilometer lange tocht worden ze begroet door dweilorkesten en bijzondere Friezen en zien ze veel prachtige bruggen en meren in de noordelijke provincie.

The Mole Agent

Canvas, 21.50 uur

Privédetective Romulo wordt benaderd door een cliënt die denkt dat haar moeder wordt mishandeld in het bejaardenhuis waar ze een van de bewoners is. Omdat hij zelf niet kan rondneuzen in het tehuis, schakelt Romulo de 83-jarige Sergio in. De sympathieke weduwnaar moet voor hem gaan spioneren. De Chileense documentaire The Mole Agent (El agente topo) gebruikt de stijlvormen van de film noir en vertelt een vaak komisch verhaal, maar regisseur Maite Alberdi snijdt ook actuele maatschappelijke kwesties aan, zoals eenzaamheid en de rol van ouderen in onze samenleving.

Mary Queen of Scots

BBC 2, 22.00 uur

(Kostuumdrama, Josie Rourke, 2018) Prachtig vormgegeven historische film, rond de spanningen tussen de Engelse koningin Elizabeth (Margot Robbie) en haar nicht, de Schotse koningin Mary (Saoirse Ronan). De laatste keerde op 18-jarige leeftijd als weduwe terug uit Frankrijk om in Schotland haar troon op te eisen. Dit zorgde voor een verschuiving in het machtsevenwicht op het eiland. Debutant Rourke laat het rode haar van beiden heerlijk opvlammen in het palet van grijsblauwe tinten. Het onderstreept tegelijkertijd hun verbondenheid en hun uitzonderingspositie. De film haakt soms te nadrukkelijk aan bij de huidige tijdgeest, terwijl het vooral aan de geweldige hoofdrolspeelsters te danken is dat hun personages mensen van vlees en bloed worden.

Argos Medialogica

NPO 2, 22.09 uur

Het was een kwestie van tijd voordat de wolf zou terugkeren naar Nederland. In 2015 werd de eerste ‘wandelwolf’ gesignaleerd en in de jaren daarna vestigde de soort zich in ons land. Hoewel het maar om enkele dieren gaat, maakt de wolf veel los. Boeren zijn boos als een wolf zijn tanden zet in hun schapen en de media dikken het aan met berichten over een ‘killerwolf’. In 2021 werd er in Nederland voor het eerst in lange tijd een wolf doodgeschoten. Argos Medialogica onderzoekt de rol van de media in de beeldvorming rond de wolf in Nederland.

De bende van Oss

NPO 3, 22.50 uur

(Misdaad, André van Duren, 2011) De titel van deze film slaat niet zozeer op een daadwerkelijke misdaadbende, maar meer op de stad en al haar inwoners. De bende van Oss, aangevoerd door Sylvia Hoeks als cafébazin Johanna, geeft een mooi beeld van een arme, hechte gemeenschap aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Die saamhorigheid wordt op de proef gesteld wanneer de marechaussee, uit die vermaledijde Randstad, in Oss neerstrijkt om onderzoek te doen naar zo’n beetje alle denkbare vormen van misdaad, nadat hun voorman door de lokale onderwereld is geliquideerd.

Sylvia Hoeks in ‘De Bende van Oss’. Beeld Sigma
Sylvia Hoeks in ‘De Bende van Oss’.Beeld Sigma

A Star Is Born

BBC 1, 00.50 uur

(Drama, Bradley Cooper, 2018) Een grandioze vondst. Lady Gaga mag wereldberoemd zijn, maar Lady Gaga zónder make-up was een nieuw gezicht, waar je als filmkijker nog van alles op kunt projecteren. In A Star Is Born, het Amerikaanse sprookje over roem en gedoemde liefde dat sinds 1937 regelmatig in een nieuwe film wordt verteld, transformeert Ally (Lady Gaga) van onzekere serveerster tot geknede popgodin. Bradley Cooper, ook debuterend als regisseur, overtuigt al evenzeer in de rol van Jack, de country-and-westernster die haar ontdekt, maar wiens eigen ster dooft.

Bradley Cooper en Lady Gaga in ‘A Star Is Born’. Beeld imdb
Bradley Cooper en Lady Gaga in ‘A Star Is Born’.Beeld imdb
Meer over