De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Johnny Depp als Willy Wonka in Charlie and the Chocolate Factory.
 Beeld
Johnny Depp als Willy Wonka in Charlie and the Chocolate Factory.

Tijl en de Negende van Beethoven

NPO 2, 19.30 uur

De komende weken duikt Tijl Beckand in het leven van componist Ludwig van Beethoven, en vooral in de totstandkoming van diens glorieuze Negende Symfonie. Daarbij gaat de presentator een bijzondere uitdaging aan. Drie jaar lang heeft Beckand zich bekwaamd in het dirigeren van dit muzikale meesterwerk, zonder ook maar een noot muziek te kunnen lezen. Tijl en de Negende van Beethoven volgt hem tijdens zijn training onder dirigent Jules van Hessen en met het Residentie Orkest. Het resultaat is op 23 januari te zien en te horen in een concertregistratie.

Skyscraper

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Rawson Marshall Thurber, 2018) ‘This is stupid’, zegt The Rock tegen zichzelf in Skyscraper, terwijl hij op krankzinnige hoogte met behulp van ducttape een klim- en slingertocht inzet om zijn gezin in ’s werelds hoogste wolkenkrabber te redden uit handen van crimineel gespuis. Maar domme beslissingen krijgen voortdurend een virtuoze verbeelding, in deze lompe, weinig originele en toch hoogst vermakelijke nazaat van Die Hard, The Towering Inferno en die ene briljante scène in Mission Impossible 4 waarin Tom Cruise in Dubai de Burj Khalifa-toren aan de buitenkant beklimt.

Dwayne 'The Rock' Johnson in Skyscraper. Beeld
Dwayne 'The Rock' Johnson in Skyscraper.

De tranen van Tito

NPO 2, 20.21 uur

Het voormalige Joegoslavië was een lappendeken van culturen, religies en talen die werd bijeengehouden door de sterke leider Tito. Na diens dood begonnen de stiksels van de Joegoslavische federatie los te laten. Toen begin jaren negentig de Sovjet-Unie uiteenviel, volgde Joegoslavië al snel. In de serie De tranen van Tito reist Iva Bicanic dertig jaar na het begin van de Joegoslavische burgeroorlog door de zeven landen van ex-Joegoslavië. Ze zoekt naar verhalen van hoop en kijkt of er nog iets is overgebleven van de broederschap uit de tijd van Tito.

Charlie and the Chocolate Factory

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Tim Burton, 2005) Prima bewerking van Roald Dahls jeugdroman Charlie and the Chocolate Factory (1964), die eerder succesvol werd verfilmd met Gene Wilder. Het verhaal draait om het jongetje Charlie (Freddie Highmore) dat met heel zijn hart dat ene cadeautje wenst: een toegangskaartje voor de chocoladefabriek van de uiterst excentrieke Willy Wonka (Johnny Depp). Voeg daarbij de knus-besneeuwde winterwereld waarin regisseur Burton Wonka’s fabriek plaatst en de kerstsfeer is compleet. Burton leefde zich helemaal uit op het binnenwerk van de fabriek, van de chocoladerivier tot de identieke hoofden van de Oompa-Loompa’s. Maar de grootste attractie van Charlie and the Chocolate Factory is Depps uitzinnige Willy Wonka.

The Girl Before

BBC 1, 22.00 uur

Jane (Gugu Mbatha-Raw) heeft een persoonlijk drama achter de rug en zoekt een nieuwe woning. Ze stuit op een prachtige minimalistische villa met een verrassend betaalbare huurprijs, maar de architect die het meesterwerk heeft ontworpen stelt wel zeer strenge regels aan de bewoner. Dan ontdekt Jane dat ze opvallende overeenkomsten vertoont met de vorige bewoonster. J.P. Delaney bewerkte zijn eigen bestseller The Girl Before tot het scenario voor deze vierdelige serie. De psychologische thriller werd geregisseerd door Lisa Brühlmann (Killing Eve).

Argos Medialogica

NPO 2, 22.09 uur

Het gedicht The Hill We Climb dat Amanda Gorman voordroeg tijdens de inauguratie van Biden resoneerde wereldwijd. Uitgeverij Meulenhoff vond dat er een Nederlandse vertaling moest komen en vroeg Marieke Lucas Rijneveld voor de klus. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde: in tegenstelling tot Gorman is Rijneveld niet zwart en dus is de keuze een gemiste kans, schreef activist Janice Deul in de Volkskrant. Argos Medialogica duikt in de discussies die vervolgens losbarstten en onderzoekt hoe er in andere landen over deze kwestie wordt gedacht.

The Invisible Woman

BBC 2, 00.45 uur

(Drama, Ralph Fiennes, 2013) Boekverfilming over de ingewikkelde verhouding tussen schrijver Charles Dickens en de 27 jaar jongere actrice Ellen Ternan, geboren in hetzelfde jaar als Dickens’ dochter Katey. De verborgen liefde duurde dertien jaar, tot Dickens dood in 1870. Felicity Jones zet als Ternan de tragische transformatie van idolaat bakvisje tot achtergebleven maîtresse geloofwaardig neer. Ralph Fiennes, die ook de regie voerde, vertolkt de sterauteur overtuigend als een innemende, scherpzinnige man die ook zijn trieste kanten heeft. Fiennes en Jones vinden precies de juiste onderhuidse spanning.

Felicity Jones en Ralph Fiennes in The Invisible Woman. Beeld David Appleby
Felicity Jones en Ralph Fiennes in The Invisible Woman.Beeld David Appleby
Meer over