Tv-selectiezondag

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 18 november

null Beeld Gerrit Serné
Beeld Gerrit Serné

Après mai. (Olivier Assayas, 2012)

Zondag, TV 5, 21.01 uur

Met zijn warmbloedige relaas Après mai verfilmde de Franse regisseur en criticus Oliver Assayas (Clouds of Sils Maria, Personal Shopper) zijn eigen zoekende jeugd als revolutionair en beginnend kunstenaar. Hier is hij Gilles, een 17-jarige scholier die zich na de revolutie van mei ’68 ontwikkelt tot linkse activist en, later, bevlogen filmregisseur. Het is een komen en gaan van mooie vrouwen, discussies over cultuur en politiek en buitenlandse reizen, in Après mai. Op het filmfestival van Venetië werd Assayas ervoor bekroond met de prijs voor het beste scenario, terwijl de film opvalt door een verfijnd gevoel voor sfeer en een algeheel gevoel van opwinding, naadloos opgaand in een traditie van nostalgische terugblikken op de jaren zeventig.

Rabot. (Christina Vandekerckhove, 2017)

Zondag, Canvas, 21.50 uur

Hartverscheurend en toch met mededogen gefilmd, dit portret van een groep bewoners van een te slopen woontoren in de wijk Rabot, de armste buurt van Gent. Beelden van reeds leeggeruimde kamers, met verdwaalde duiven op de radiator, worden afgewisseld met dikwijls pijnlijke inkijkjes in de levens achter de deuren die de laatst overgebleven bewoners voor elkaar juist gesloten hielden. Tussen de regels door: een warm pleidooi om die deuren wat vaker te openen.

Speed. (Jan de Bont, 1994)

Zondag, Veronica, 22.50 uur

Uitmuntende claim to fame van de Nederlandse cameraman Jan de Bont, die in Amerika in de jaren voor dit spectaculaire speelfilmdebuut uitgroeide tot vaardig videoclipfilmer (van Madonna) en cameraman van actiefilms (Die Hard). Keanu Reeves en Sandra Bullock zijn in Speed ijzersterk als duo in de bus die van een bom is voorzien door slechterik Dennis Hopper. Perfect is de manier waarop het simpele gegeven is uitgewerkt: de bom zal ontploffen als de snelheid onder een bepaald minimum zakt. Non-stopactie gegarandeerd.

2Doc: Joost Zwagerman – Voor alles bang geweest

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Op de dag dat hij 55 jaar zou zijn geworden is een nieuwe documentaire van Coen Verbraak te zien over Joost Zwagerman, de schrijver en dichter die op 8 september 2015 een einde aan zijn leven maakte. Verbraak sprak met een uitgebreid gezelschap van vrienden, collega’s en naasten van Zwagerman. Onder hen zijn schrijvers Peter Buwalda, Ronald Giphart, Jessica Durlacher en Atte Jongstra. Zwagermans ex-vrouw Ariëlle treedt voor het eerst in de openbaarheid, net als zijn muze Sandra, op wie Zwagerman het personage Sammy in zijn roman Gimmick! uit 1989 baseerde.

Apocalypse: Never ending war

Zondag, Canvas, 21.00 uur

Franse documentaire over de manier waarop de Eerste Wereldoorlog voortleefde in de jaren twintig van de twintigste eeuw, en zo het pad effende voor het ontstaan van totalitaire regimes en de Tweede Wereldoorlog. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 vieren de overwinnaars feest en stellen zij in 1919 in het Paleis van Versailles de voorwaarden van het Vredesverdrag op. Maar in Midden-Europa, en dan vooral in Duitsland, Rusland en Hongarije, komen de gevolgen van het Verdrag van Versailles hard binnen.

Tegenlicht: Deep Fake News

NPO 2, 21.10 uur

Tegenlicht duikt in de wereld van het ‘deep fake news’, de technologie waarbij het mogelijk is om mensen dingen te laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Lukt het wetenschappers om met algortimen de ‘Deep Fake-video’s’ te ontmaskeren en onschadelijk te maken?

Meer over