FILM- en TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 17 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jose Pablo Cantillo in Chappie van Neill Blomkamp. Beeld
Jose Pablo Cantillo in Chappie van Neill Blomkamp.

Mad Max: Fury Road

Veronica, 20.00 uur

(Actie, George Miller, 2015) In het langverwachte, met zes Oscars bekroonde vierde deel van de post-apocalyptische Mad Max-filmcyclus overtrof de Australische regisseur George Miller zichzelf met grandioze, circusachtige stunts en met uitzinnige aankleding van de personages. In Mad Max: Fury Road verving de Engelsman Tom Hardy Mel Gibson in de rol van oud-verkeersagent en eenling Max Rockatansky die probeert te overleven in een helse woestijnwereld. George Miller heeft als actiefilmer, zo mag na vier Mad Max-films duidelijk zijn, zijn eigen genre gecreëerd.

Charlize Theron in Mad Max: Fury Road van George Miller. Beeld
Charlize Theron in Mad Max: Fury Road van George Miller.

Chappie

Veronica, 22.20 uur

(Sciencefiction, Neill Blomkamp, 2015) Het is 2016: een experimentele, zelfdenkende politierobot komt in handen van een bende (gespeeld door leden van rap/popformatie Die Antwoord) die de schuchtere, kunstminnende droid wil opvoeden tot ‘illest gangsta on the block’. Chappie vliegt alle kanten op, van gangsterparodie en slapstick (‘What’s up fuckmother’, zegt de robot) tot sociaal-maatschappelijke kritiek en filosofische bespiegeling op computerbewustzijn. Des te knapper hoe nadrukkelijk dit alles uit de koker komt van Neill Blomkamp. De Zuid-Afrikaanse sciencefictionspecialist borduurt precies voort op zijn maatschappijkritische korte films – te zien op YouTube – over een robot in politiefunctie (Tetra Vaal), een robot met zelfbewustzijn (Yellow) en een robot als kantoorklerk (Tempbot).

The Death of Stalin

BBC 2, 23.45 uur

(Komedie, Armando Iannucci, 2017) Daar ligt de grote leider van de Sovjet-Unie, plat op zijn rug op het tapijt in een plas urine. Kan het wel, lachen om de kliek rond Stalin, die verantwoordelijk wordt gehouden voor miljoenen doden? De Schotse regisseur Armando Iannucci is zich van dat vraagstuk bewust en lost het elegant op. Zelfs in de meest absurdistische scènes wordt de gruwelijke werkelijkheid niet genegeerd: op de achtergrond worden aan de lopende band mensen opgepakt en afgevoerd. Iannucci heeft een goed oog voor de idiotie van de macht.

Jason Isaacs in The Death of Stalin van Armando Iannucci. Beeld
Jason Isaacs in The Death of Stalin van Armando Iannucci.

Brommer op zee

NPO 2, 19.20 uur

In haar nieuwe boek ‘L. De lezer van de 19de eeuw’ verplaatst Marita Mathijsen zich in negentiende-eeuwse boekliefhebber. Wat las deze, waar haalde hij of zij de boeken vandaan en welke auteurs waren destijds geliefd of controversieel? Ze combineert wetenschap met literatuur en laat de lezer van toen zelf aan het woord in fictieve dagboekfragmenten. Naast Mathijsen is vanavond ook schrijver Erik Jan Harmens te gast in boekenprogramma Brommer op zee. In zijn ‘Rigolettohof’ keert een vijftiger terug naar het decor van zijn jeugd in Alpen aan den Rijn.

Reaction

NPO 2, 20.20 uur

Tijdens de Dutch Design Week, van 16 tot 24 oktober in Eindhoven, vraagt filmmaker Kees Brouwer aandacht voor de Reaction. Deze winkelketen moet tegenwicht bieden aan winkels vol goedkope spullen waarvan het niet duidelijk is waar en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. In de reportage Reaction vertelt Brouwer hoe hij lokale winkeliers probeert te interesseren om mee te doen aan zijn eerlijke en gezonde winkelketen in wording. Uniek aan de Reaction is dat geen enkel filiaal hetzelfde is, maar een afspiegeling van lokaal kwaliteitsaanbod.

Deep shit

NPO 3, 20.20 uur

Veerle en Sara (Jennifer Hoffman en Fockeline Ouwerkerk) wonen in een Vinex-wijk, waar ze voor de buitenwereld de schijn van een perfect leventje ophouden. Ondertussen worden ze echter langzaam gek van de saaiheid van hun bestaan. Na een toevallige ontmoeting in de supermarkt vinden ze in elkaar een gelijkgestemde geest en besluiten ze de zaken anders aan te pakken. Daardoor belanden ze in een crimineel avontuur waaruit geen weg terug is. Jamille van Wijngaarden regisseerde de zevendelige comedyserie Deep shit naar een idee van de hoofdrolspeelsters.

Reizen Waes Nederland

NPO 3, 20.50 uur

Verre reizen zitten er nog steeds niet in voor globetrotter Tom Waes, en daarom trekt hij nog eens door Nederland. In de eerste aflevering van een nieuwe rondreis is hij in de provincies beneden de rivieren. Bij de Oosterscheldekering in Zeeland is de presentator op bezoek bij de 94-jarige Betsie, die de watersnoodramp van 1953 meemaakte. Verder loopt Waes mee met de drugspolitie In Noord-Brabant – bekend terrein door zijn rol in Undercover – en in het Limburgse Simpelveld probeert hij of hij geschikt materiaal is voor de International Butler Academy.

Meer over