Tv-selectieZondag 17 juni

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 17 juni

Managing England: The Impossible Job

Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Sportdocumentaire over een van de zwaarste functies uit de voetbalwereld: die van de bondscoach. Sleutelfiguren uit het Britse voetbal blikken terug. Onder hen oud-bondscoaches Sven-Göran Eriksson en Fabio Capello, maar ook de huidige bondscoach Gareth Southgate.

Sven-Göran Eriksson Beeld AFP
Sven-Göran ErikssonBeeld AFP

Dicte

Zondag, NPO 2, 20.25 uur

Start van het derde seizoen van deze Deense misdaadserie over Dicte Svendsen (Iben Hjejle), de misdaadjournalist uit de stad Aarhus die in deze reeks net is getrouwd met haar man Bo en zich wil storten op het schrijven van een boek. Die plannen vallen in het water als Bo kort na het huwelijk naar Libanon vertrekt voor een fotoreportage, en niet meer terugkeert.

Koning van Katoren

(Ben Sombogaart, 2012)

Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Jan Terlouws jeugdroman gold vanwege de fantasievolle achtergrond (op hol geslagen kerkgebouwen, een kolossale vuilnisdraak) lang als onverfilmbaar, maar Sombogaart (Abeltje, Pluk van de Petteflet) durfde het wel aan. Ondanks het kleine budget overtuigen de met de computer gemaakte beelden. Dat geldt minder voor het scenario, maar de frisse hoofdrolspelers Mingus Dagelet en Abbey Hoes maken veel goed.

Ocean’s Twelve

(Steven Soderbergh, 2004)

Zondag, Net 5, 20.00 uur

Ocean’s Twelve is het vervolg op Ocean’s Eleven, een film die op zijn beurt een herinterpretatie was van een hit uit 1960 waarin Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. de hoofdrollen speelden. Voor de hedendaagse equivalent dienden George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon zich aan, op minder prominente plekken aangevuld met onder anderen Elliott Gould en Don Cheadle. Julia Roberts speelde de femme fatale. In Ocean’s Twelve gaat hetzelfde tableau de la troupe, uitgebreid met Catherine Zeta-Jones en de Fransman Vincent Cassel, op rooftocht door Europa. Soderbergh permitteert zich een vrije stijl. Hij mengt wijde shots met uit de hand gedraaide beelden, grossiert in camerastandpunten, gebruikt gretig filters en lenzen, en zoomt in en uit dat het een lieve lust is. Amsterdam komt er als belangrijke locatie goed vanaf.

The Thomas Crown Affair

(John McTiernan, 1999)

Zondag, Net 5, 22.35 uur

Actiefilmer McTiernan (Die Hard, The Hunt for Red October) waagde zich aan de remake van een film waarin eigenlijk niet zo veel gebeurt. Of je moet de klassieke, lang uitgesponnen verleidingsscène rond het schaakbord – in 1968 onvergetelijk vormgegeven door cameraman Haskell Wexler en acteurs Steve McQueen en Faye Dunaway – scharen onder actie. Die rollen worden nu vertolkt door Pierce Brosnan en Rene Russo: Brosnan als de schatrijke zakenman die voor de grap een schilderij rooft uit een museum, Russo als de volhardende verzekeringsagent die hem opjaagt.

Meer over