De Volkskrant tv-selectie voor zondag 17 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Goldie Hawn in Overboard. Beeld geen
Goldie Hawn in Overboard.Beeld geen

Een tocht door de tijd: de honderste vierdaagse van Nijmegen

NPO1, 20.20 UUR

De 100-jarige die steeds groter en uitbundiger werd. De Nijmeegse Vierdaagse als fenomeen. Hoe doe je dat logistiek? En waarom is de Vierdaagse zo'n rituele en verslavende gebeurtenis?

Close Up: de avonturiers van de moderne kunst

NPO2, 18.30 UUR

Bijzondere dramadocu over de troep kunstenaars die aan het begin van de 20ste eeuw in Parijs het artistieke leven omwoelden. Zoals de Spanjaard, die zijn schilderijen aan de straatstenen niet kwijt kon, Pablo heette hij, Pablo Picasso.

Rare jongens

NPO3, 21.00 UUR

Geschiedenisquiz. Lieven Scheire en Leo Alkemade krijgen van quizmaster Valerio Zeno uiteenlopende geschiedenisvragen en opdrachten voor de kiezen. Over de Doutzen Kroes van vierhonderd jaar geleden, de eerste selfie en zaklopen als olympische sport.

2 Doc: Jonge Held - het leven en de dood van Willem Ekkel

NPO2, 20.15 UUR

De tweeling Willem en Daan Ekkel maakten samen de serie Jonge helden. In de jaren tachtig gingen ze de sombere tijdgeest te lijf. Deze film gaat over Willems gretige leven, maar ook over zijn dood.

Andere tijden sport: sneller dan schipprs

NPO1, 21.20 uur

Florence Griffith Joyner (1987-1998) was de vrouw met de 'onbegrijpelijke' snelheden: 'No one can run that fast.' Haar sprintrecord (10.49 met een glimlach) staat nog. In 1994 kwam Flo Jo naar Nederland en ontmoette ze Fanny Blankers-Koen.

Ranking the stars

NPO3, 21.55 UUR

Nieuw seizoen 'oraal vuurwerk' onder aanzwengeling van Paul de Leeuw, met onder anderen Anny Schilder, Loiza Lamers, Wibi Soerjadi, Marc van der Linden, Bridget Maasland, Ajouad El Miloudi, Anita Meyer, Richard Groenendijk en Jörgen Raymann.

Overboard (Garry Marshall, 1987) Private Benjamin (Howard Zieff, 1980)

Net 5, 20.00-22.15 uur / 22.15-00.30 uur.

Ze was sinds 2002 niet meer op het witte doek te zien, maar als het goed is, werkt komedie-veteraan Goldie Hawn momenteel eindelijk aan een nieuwe film. Mother/Daughter, met Amy Schumer, gaat ergens volgend jaar draaien; tot die tijd moeten we ons bedruipen met de komedies die Hawn in de jaren tachtig draaide, waarvan Net 5 er vanavond twee uitzendt. Met Private Benjamin, waarin ze een wereldvreemde soldate speelde die zich met humor in een machowereld wist te redden, scoorde Goldie Hawn een grote hit. Iets minder succesvol was Overboard, de derde en laatste film waarin Hawn te zien was met levenspartner Kurt Russell.

Zij is de ontieglijk vervelende societydame Joanna, die haar geheugen verliest wanneer ze van haar jacht in zee dondert; hij de eerder door haar ingehuurde en zwaar beledigde timmerman die haar na het ongeluk wijsmaakt dat ze zijn echtgenote is. Terwijl ze vaagjes vermoedt dat er iets niet klopt, doet Joanna wat Dean haar opdraagt en probeert zo goed en zo kwaad als ze kan diens huissloof te zijn. Drie keer raden wat er tijdens al dat strijken, koken en moederen met haar hart gebeurt. Het valt best te begrijpen waarom het publiek en de critici destijds niet echt warm liepen voor Overboard: het sowieso al voorspelbare script drijft voornamelijk op één grap, en de variaties zijn lang niet allemaal even grappig. Toch blijft Hawn een prettig middelpunt, zeker wanneer ze de bitch moet uithangen of worstelt met haar wringende huisvrouwrol; aardig ook, hoe niet alleen haar kapsel verandert in de loop van de film, maar ook haar accent.

Rat Race (Jerry Zucker, 2001)

Fox, 20.00-22.05 uur.

Ooit, in 1977, begon het met The Kentucky Fried Movie, daarna volgden Airplane!, The Naked Gun en Top Secret!. Rode draad: melige humor. En wat die films óók bond: ze zijn in wisselende samenstelling gemaakt door het driemanschap David en broer Jerry Zucker en hun vriend Jim Abrahams.

Alweer een paar decennia varen de drie elk hun eigen koers. Jerry Zucker was in die periode verantwoordelijk voor het romantische drama Ghost (1990) en werkt verder vooral als producent. Zijn laatste regieklus was Rat Race, waarmee hij oude tijden doet herleven. John Cleese is casino-eigenaar en organiseert onder zijn klanten een race naar een kluis ver weg waarin 2 miljoen dollar ligt te wachten op de winnaar.

Haevnen/ In a Better World (Susanne Bier, 2010)

BBC 2, 01.00-02.55 uur.

Na een eerdere nominatie (in 2007, voor After the Wedding) scoorde Denemarkens succesvolste filmer van het moment, Susanne Bier, met In a Better World wél een Oscar. Ook deze film werd geschreven door haar vaste scenarist Anders Thomas Jensen (zijn eigen, nieuwe film Men & Chicken draait nog in enkele filmtheaters), die zoals vaker kleine gebeurtenissen in Denemarken spiegelt aan grote gebeurtenissen elders. In dit geval krijgen twee gezinnen in landelijk Denemarken te maken met ontsporend gedrag van hun zoons door pesterijen op school. De vader in een van de gezinnen werkt als arts in een vluchtelingenkamp ergens in Afrika; ziedaar de spiegel. Opmerkelijk genoeg werkt Bier het gegeven minder genuanceerd uit dan in andere films. Maar dat is in Hollywood wel vaker de sleutel tot succes.

Meer over