TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 17 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit Un condamné à mort s’est échappé. Beeld ..
Beeld uit Un condamné à mort s’est échappé.Beeld ..

Un condamné à mort s’est échappé werd gedraaid in een echte gevangenis. De gedetineerden werden twee weken lang elders ondergebracht.

Hail, Caesar!

SBS 9, 20.30 uur

(Joel en Ethan Coen, 2016) Ook een mindere film van Joel en Ethan Coen is interessant. Hail, Caesar! volgt 24 uur uit het leven een bescheiden filmstudiomedewer in de jaren vijftig, de hoogtijdagen van het filmescapisme. En zo is de film ook verpakt, van een homo-erotisch getint matrozendansnummer (met Channing Tatum) tot synchroonzwemkunst (met Scarlett Johansson) en acrobatische cowboystunts. De plot steekt wat bleek af bij de wijze waarop de Coens van elk filmgenre een miniportie uitserveren. Maar hoe ze dat doen is virtuoos. Heerlijk om naar te kijken.

Scarlett Johansson in Hail, Caesar!. Beeld x
Scarlett Johansson in Hail, Caesar!.Beeld x

A Perfect Planet

BBC 1, 21.00 uur

De BBC-serie A Perfect Planet onderzoekt de krachten die het leven op aarde mogelijk maken en gaat vandaag over het weer. Leven kan niet bestaan zonder water, maar het meeste water op onze planeet is te zout of zit opgeslagen onder de grond of in ijsmassa’s. Alleen dankzij het weer komt drinkbaar water beschikbaar voor de planten en dieren. Jaarlijks verdampt er ruim 400 triljoen liter water uit de oceanen, dat als regen weer terugkeert naar het aardoppervlak. De ongelijke verdeling van regenwater zorgt voor een grote diversiteit in de flora en fauna.

Un condamné à mort s’est échappé

TV 5, 21.04 uur

(Robert Bresson, 1956) Wie zichzelf een cinefiel noemt maar nog geen film van Robert Bresson heeft gezien, moet beslist dit ­gevangenisdrama kijken. Luitenant Fontaine is tijdens WOII door de Duitsers gearresteerd, maar gaat niet in zijn cel zitten wachten op zijn executie. Of het hem zal lukken te ontsnappen, daar is de titel duidelijk over: het gaat de film vooral om de routines en zenuwslopende listen waarmee Fontaine zijn vlucht voorbereidt. Bresson brengt het met zijn kenmerkende, nog altijd verrassend uitgebeende stijl. Geen woord, handeling of beeld te veel in dit meesterwerk, dat met Nederlandse ondertitels wordt uitgezonden.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Diversiteit, kleur en ‘body positivity’ zijn momenteel de trend in de mode- en reclamewereld. Het levert positieve aandacht op en dat is goed voor de omzet. Maar waarschijnlijk keren de grote merken over een poosje weer terug naar de oude schoonheidsstandaard van jonge, witte, fit ogende mensen, zegt mode-activist Janice Deul vanavond in Tegenlicht. Het programma onderzoekt de evolutie van het schoonheidsideaal. Cosmetisch arts Tom Decates vertelt hoe steeds meer jonge mensen zich gek laten maken met digitaal gefilterde selfies van de sterren.

Beau Séjour

NPO 3, 22.15 uur

In de Vlaamse misdaadserie Beau Séjour onderzoeken vermoorde slachtoffers hun eigen dood. Alle afleveringen spelen zich af in het hotel waarnaar de serie is genoemd en steeds staat een ander personage centraal. Het eerste moordslachtoffer is Kato Hoeven (gespeeld door Lynn Van Royen), die wakker wordt naast haar eigen lijk. Ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd en besluit - onzichtbaar als ze is voor anderen - haar eigen moord op te lossen. Dan ontdekt ze dat vijf specifieke mensen haar wel kunnen zien. Wat maakt dit vijftal zo bijzonder?

La Chana

Canvas, 23.25 uur

In de jaren zestig en zeventig was de Spaanse flamencodanseres Antonia Santiago Amador een levende legende. In 1979 trok La Chana, zoals Amadors artiestennaam luidt, zich echter op het hoogtepunt van haar roem terug uit het vak. Een reden hiervoor gaf ze niet, maar er werd gefluisterd dat haar echtgenoot achter deze plotselinge beslissing zat. Lucija Stojevics documentaire La Chana uit 2016 toont hoe de danseres zich voorbereidt op een comeback in Barcelona, de stad waar ze haar grootste successen vierde. Ook onthult ze de reden voor haar eerdere afscheid.

All the President’s Men

BBC 1, 01.10 uur

(Thriller, Alan J. Pakula, 1976) Klassieke Watergate-thriller. Robert Redford en Dustin Hoffman zijn sterk als de journalisten Woodward en Bernstein, die het afluisterschandaal onthulden dat uiteindelijk de regering-Nixon ten val zou brengen. Sowieso maakte regisseur Alan J. Pakula zijn beste films over de morele crisis die Amerika in de jaren zeventig in de greep hield; All the President’s Men is het derde deel van zijn officieuze paranoia-trilogie, die vooraf werd gegaan door Klute (detective onderzoekt de verdwijning van een wetenschapper) en The Parallax View (journalist ontdekt dat onafhankelijke politici worden vermoord).

Dustin Hoffman en Robert Redford in All the Presiden's Men. Beeld
Dustin Hoffman en Robert Redford in All the Presiden's Men.
Meer over