Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 13 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Beeld uit ‘Minions’ van Kyle Balda en Pierre Coffin. Beeld
Beeld uit ‘Minions’ van Kyle Balda en Pierre Coffin.

Minions

SBS 9, 16.55 uur

(Animatie, Kyle Balda en Pierre Coffin, 2015) Ze stalen de show in de animatiefilm Verschrikkelijke ikke uit 2010 en het al net zo succesvolle vervolg. De Minions – gele, pilvormige, in groepsverband optredende hulpjes van aartsgemenerik Gru – vormden voor veel kijkers de grootste attractie van beide familiefilms. En, zoals dat gaat bij populaire sidekicks, werden ze beloond met een eigen film. In Minions volgen de avonturen elkaar in sneltreinvaart op, begeleid door een vrolijke soundtrack van jarenzestigpopliedjes en het onverstaanbare belcanto waar de muzikale minions zelf graag in uitbarsten. Aan inspiratie geen gebrek: van de fraai geanimeerde openingsbeelden tot aan de toegift na de aftiteling buitelen de invallen en verwijzingen over elkaar heen.

Doctor Strange

Veronica, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Scott Derrickson, 2016) Marvelfilm Doctor Strange is een spektakelfilm gelardeerd met popspiritualiteit, waarin oosterse krijgskunst en ‘mystieke gevaren’ hun entree maken in dit superheldenuniversum. Benedict Cumberbatch speelt een hooghartig en briljant neurochirurg, die na een ongeluk zijn handen de vernieling in helpt. Hij zoekt zijn heil bij de mythische heel- en leermeester The Ancient One (Tilda Swinton), bij wie hij vlot de wetenschappelijke scepsis van zich afwerpt en middels tijdsmanipulatie zijn handen leert genezen. Indrukwekkende actie volgt: zie vooral de scène waarin een hele stad wordt gedraaid, gevouwen en gekanteld.

Benedict Cumberbatch in ‘Doctor Strange’ van Scott Derrickson. Beeld
Benedict Cumberbatch in ‘Doctor Strange’ van Scott Derrickson.

Popart: van Warhol tot Panamarenko

Canvas, 21.00 uur

De popart ontstond als reactie op het serieuze karakter van het abstract expressionisme. De kunststroming stond dichter bij de mens en in het bijzonder de consument, door gebruik van alledaagse, in serie vervaardigde producten. In de documentaire Popart: van Warhol tot Panamarenko geeft Philippe Van Cauteren, directeur van het Gentse museum Smak, een rondleiding door de gelijknamige tentoonstelling. Hij staat stil bij werken van Andy Warhol en Roy Liechtenstein uit de hoogtijdagen van de popart, maar ook bij recenter werk en Europese kunstenaars.

Een programma over de jaren tachtig

NPO 3, 21.47 uur

1984 wordt wel het vrolijkste jaar uit de Joegoslavische geschiedenis genoemd. Na het verlies van president Tito in 1980 had het land zich herpakt en blakend van zelfvertrouwen de blik op de toekomst gericht. De Olympische Winterspelen van Sarajevo moesten Joegoslavië op de kaart zetten en toeristen lokken. In Een programma over de jaren tachtig blikt Teun van de Keuken terug op dit moment in de geschiedenis, dat vanuit hedendaags perspectief een wrange bijsmaak heeft. In de jaren negentig zou het land worden verscheurd door burgeroorlogen.

McQueen

Canvas, 21.55 uur

In een avondvullende documentaire schetsen regisseurs Ian Bonhôte en Peter Ettedgui een intiem portret van de Engelse modeontwerper Alexander McQueen. Via archiefmateriaal en interviews met collega’s en beroemdheden vertellen ze zijn levensverhaal. Van McQueens begin als kleermaker, tot zijn grote roem en populariteit bij popsterren en mode-iconen. Ook de schaduwzijde van de briljante McQueen – zijn depressies, angsten en overmatige druggebruik – komt in de documentaire aan bod. De ontwerper stapte in 2010 op 40-jarige leeftijd uit het leven.

Pauw - De macht en het vertrouwen

NPO 1, 22.24 uur

Niet eerder was het vertrouwen in de politiek en de overheid zo laag als nu. In De macht en het vertrouwen zoekt Jeroen Pauw naar oorzaken en gevolgen. Hij ontvangt onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en de ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge, die vertellen wat zij in hun werk en privé merken van het lage vertrouwen. Ook gaat hij in gesprek met burgers en bestuurders aan de hand van de cijfers uit een recent onderzoek. Lokale partijen lijken bij de gemeenteraadsverkiezingen garen te spinnen bij het wantrouwen jegens de landspolitiek.

Ali

BBC 2, 23.00 uur

(Drama, Michael Mann, 2001) Will Smith speelt de rol van zijn leven in een warmbloedig portret van Mohammed Ali, waarin veel kanten vande bokser aan bod komen: zijn bokscarrière, de islam en zijn liefdesleven. Jon Voight speelt de beroemde sportjournalist Howard Cosell (‘I’m just telling it like it is’) en doet dat met bewonderenswaardige overtuiging. En dan te bedenken dat Smith het aanbod om Ali te spelen in eerste instantie naast zich neerlegde, tot de echte Ali hem persoonlijk overhaalde. Zowel Smith als Voight werden genomineerd voor een Oscar, zonder ’m te verzilveren.

Will Smith in ‘Ali’ van Michael Mann. Beeld
Will Smith in ‘Ali’ van Michael Mann.
Meer over