FILM- EN TV-TIPSZondag 13 december

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Salvatore Corsitto en Marlon Brando in The Godfather van Francis Ford Coppola. Beeld
Salvatore Corsitto en Marlon Brando in The Godfather van Francis Ford Coppola.

The Young Victoria

BBC 2, 16.50 uur

(Jean-Marc Vallée, 2009) The Young Victoria probeert een lichtere kant te tonen van de vorstin die van 1837 tot 1901 over Engeland heerste en vooral bekend staat om haar onkreukbaarheid. Victoria rouwde tientallen jaren om de dood van haar echtgenoot Albert, de film laat zien hoe die grote liefde begon. Het is uiteraard geen alledaagse romance. In een fraai vormgegeven banketscène steelt Jim Broadbent de show als de lallende koning William, en er is een kleine maar aardige rol van Michiel Huisman als Alberts broer.

Rupert Friend en Emily Blunt in The Young Victoria van Jean-Marc Vallée, Beeld
Rupert Friend en Emily Blunt in The Young Victoria van Jean-Marc Vallée,

Jaap van Zweden dirigeert Beethovens Fidelio

NPO 2, 19.10 uur

Ter afsluiting van het Beethovenjaar en ter viering van het 60ste seizoen van de Zaterdag Matinee presenteert de NTR een bijzonder concert. Jaap van Zweden dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en enkele internationale stersolisten voor een uitvoering van Fidelio, de enige opera in het enorme oeuvre van Ludwig van Beethoven. Het libretto vertelt het verhaal van een vrouw die vermomd als gevangenbewaarder probeert om haar man, een politieke gevangene, te bevrijden. Na een korte introductie wordt de opera integraal uitgezonden.

Spider-Man: Homecoming

Veronica, 20.00 uur

(Jon Watts, 2017) De derde Spider-Man-make-over in vijftien jaar: na eerdere vertolkingen door Tobey Maguire en Andrew Garfield moest twintiger Tom Holland het personage onderscheiden van zijn voorgangers en vooral van zijn collega-superhelden, door Spider-Mans jeugdigheid te benadrukken. Wat dat betreft is de film geslaagd. Spider-Man, op school slechts bekend als nerd Peter Parker, durft dat ene leuke klasgenootje na enige twijfel tóch niet te zoenen wanneer hij ondersteboven voor haar hangt, terwijl Maguires spinnenman zijn geliefde in dezelfde situatie verleidde tot een klassieke filmkus.

Tom Holland in Spider-Man: Homecoming van Jon Watts. Beeld
Tom Holland in Spider-Man: Homecoming van Jon Watts.

Bevrijdingsjournaal extra

NPO 1, 21.30 uur

Met 46 Bevrijdingsjournaals stond de NOS afgelopen jaar stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In een afsluitende uitzending presenteert Herman van der Zandt verhalen over mensen die in de oorlog een bijzondere rol speelden en daarna hun leven weer moesten oppakken. Wat gebeurde er met de Amerikaanse soldaat die in Normandië met zijn parachute aan een kerktoren bleef hangen? Hoe verging het de Oosterbeekse vrouw die zich een held toonde nadat haar huis in de frontlinie was komen te liggen, en wat werd er van een vrouwelijke Russische sluipschutter?

Keith Haring: Street Art Boy

Canvas, 22.55 uur

Niet eerder vertoonde interviews met Keith Haring vormen de basis van de documentaire Street Art Boy over de kunstenaar die in 1990 aan de gevolgen van aids overleed. Regisseur Ben Anthony laat zien hoe de maker van pop art en graffiti-achtige werken in de jaren tachtig doorbrak en uitgroeide tot een van de meest herkenbare hedendaagse kunstenaars ter wereld. Door de speelse onderwerpen, felle kleuren en krachtige, dynamische lijnen sloeg Harings oeuvre aan bij een breed publiek en vond zijn werk een weg naar posters, tassen, servies en kleding.

Voor de vorm

NPO 2, 23.00 uur

We brengen een derde van ons leven slapend door, en het is dus logisch dat veel ontwerpers in de loop der eeuwen hebben gezocht naar de vorm van het ideale bed. In het oude Egypte sliepen farao’s al op bedden die qua vorm niet veel verschillen van ons huidige ledikant. Maar er zijn ook andere oplossingen mogelijk, van een kleedje op de grond tot de hangmat, de bedstee, het hemelbed en het waterbed. In Voor de vorm onderzoekt Christien Meindertsma vanavond de evolutie van ons bed. Hoe ziet het ideale bed er uit en is dat voor iedereen hetzelfde?

The Godfather

BBC 2, 23.10 uur

(Francis Ford Coppola, 1972) Francis Ford Coppola was begin dertig toen hij aan de eerste Godfather-film begon. Als je in aanmerking neemt dat studio Paramount hem aan banden probeerde te leggen en dat het productieproces rommelig verliep, kan de waardering voor Coppola’s omvangrijke maffiaproject alleen maar toenemen. In lange, uitgesponnen scènes zuigt The Godfather de kijker de wereld binnen van Don Corleones maffiafamilie onder leiding van een onvergetelijke Marlon Brando – drie uur later gruw je van ze. En misschien ook van jezelf, omdat je je zo hebt laten meeslepen. Het altijd als minder sterk beschouwde derde deel verscheen eerder deze maand in een opnieuw gemonteerde versie.

Meer over