SERVICE

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 12 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Emily Watson in Oranges and Sunshine van Jim Loach. Beeld
Emily Watson in Oranges and Sunshine van Jim Loach.

Sepp de wolvenvriend

NPO 3, 15.33 uur

(Jeugd, Xavier Koller, 2013) Oerdegelijke, brave, voor de ouders behaaglijk nostalgische en daarmee uiterst kerstige kinderfilm, gebaseerd op het in Zwitserland populaire prentenboek Schellen-Ursli uit 1945. Daar raakt het verhaal over een jongetje dat zich in een pittoresk Alpendorp voorbereidt op het jaarlijkse koebelfestival bijna aan de status van Heidi. Het wereldje van de film, waar je afspraken bezegelt met een erewoord en hebzucht wordt afgestraft, werd met liefde opgebouwd. Alleen de jongere wolvenliefhebber kan wel teleurgesteld raken: het dier is nauwelijks in de film te zien.

Jonas Hartmann in Sepp de wolvenvriend van Xavier Koller. Beeld x
Jonas Hartmann in Sepp de wolvenvriend van Xavier Koller.Beeld x

How to Train Your Dragon 2

BBC 1, 16.20 uur

(Animatie, Dean DeBlois, 2014) In de eerste How to Train Your Dragon (2010) zagen we gladiatorgevechten tussen Vikingen en draken, in dit vervolg spelen mens en vuurspuwer Harry Potter-achtige vlieg- en racespelletjes en ligt Vikingjongen Hiccup onderweg naar volwassenheid overhoop met zijn familieleden. De clou van het origineel (draken zijn zo kwaadaardig als je ze zelf behandelt) vormt ook hier de rode draad. De computeranimatie is verbluffend: het Vikingdorpje oogt als een gedetailleerde, met de hand gemaakte reuzenmaquette en de kleuren spatten van het scherm.

Brommer op zee

NPO 2, 19.24 uur

Boekenprogramma Brommer op zee sluit het jaar af met een terugblik. Ruth Joos en Wilfried de Jong ontvangen vijf schrijvers en dichters die vertellen wat 2021 hun heeft gebracht, en wat het afgelopen jaar hun favoriete boeken waren. Tommy Wieringa en Roxane van Iperen nemen ieder twee hoopgevende boeken mee. Lieke Marsman komt vertellen hoe haar eerste jaar als Dichter des Vaderlands is bevallen. Verder praat Manon Uphoff met twee lezers over Vallen of vliegen, de boekenclubtitel van deze maand, en zit Gershwin Bonevacia in het schrijvershok.

3 op Reis Specials

NPO 3, 19.45 uur

Het is ook de makers van 3 op Reis niet ontgaan dat het rond de wereld vliegen met presentatoren en filmploegen een aardige CO2-uitstoot oplevert. Luchtvaart levert een forse bijdrage aan de broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken, en daarom wordt in de special van vanavond een project belicht dat CO2 uit de lucht haalt. Jennifer Hoffman vloog (!) naar Kenia om te zien wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor het leven van de Masai en hoe men het in Kenia voor elkaar krijgt om CO2 uit de lucht te halen door het verlies van bos te voorkomen.

The Hot Zone: Anthrax

National Geographic, 21.30 uur

In het eerste seizoen van The Hot Zone leverden artsen en wetenschappers strijd tegen het ebolavirus. National Geographic gaat vandaag van start met seizoen 2 van de dramaserie, waarin de FBI in 2001 in actie komt als er vlak na de aanslagen van 11 september brieven met antraxsporen worden verstuurd naar verschillende politici en mediaredacties. FBI-agent Matthew Ryker (Daniel Dae Kim) heeft grote moeite zijn bazen ervan te overtuigen dat de Verenigde Staten opnieuw worden aangevallen. De briljante microbioloog Bruce Ivins (Tony Goldwyn) helpt met het onderzoek.

2Doc: Bewaarders

NPO 2, 22.19 uur

Het in 2016 in gebruik genomen Justitieel Complex Zaanstad is de grootste en modernste gevangenis van Nederland, met plek voor ruim duizend gedetineerden. Een jaar lang volgde documentairemaker Mark Schmidt de gevangenisbewaarders in het nieuwe complex. Digitale technieken vormen een belangrijk onderdeel van de surveillance, en daarnaast worden gedetineerden gestimuleerd om zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te tonen. De vraag is echter in hoeverre ze hiertoe in staat zijn. Voor de bewaarders is de nieuwe werkomgeving dan ook extreem uitdagend.

Oranges and Sunshine

BBC 1, 01.45 uur

(Drama, Jim Loach, 2010) Margaret Humphreys (Emily Watson) ontdekt hoe verweesde en semiverweesde kinderen decennia eerder massaal van Britse opvangtehuizen naar Australië werden vervoerd, waar hun ‘sinaasappelen en zonneschijn’ werden beloofd, terwijl de realiteit bestond uit kinderarbeid en misbruik. Ze reist naar Australië om als een volleerd detective de verdwenen kinderen, volwassenen inmiddels, op te sporen, maar stuit op schaamte en het onvermogen iets over het verleden te vertellen. Dreigtelefoontjes en nachtelijk bezoek tonen dat ze iets waarachtigs op het spoor is. Onder regie van Jim Loach, die hier ook qua sociale thematiek in de voetsporen treedt van vader Ken, speelt hoofdrolspeelster Watson met gepaste distantie.

Meer over