tv-tips12 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 12 augustus:

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Vandaag: internetpionier Marleen Stikker in Zomergasten en Brad Pitt als huurmoordenaar in Killing Them Softly.

‘Je dénkt dat je naar een gangsterfilm kijkt, maar tegelijk zegt de film iets over de huidige, grotere wereld.’ Brad Pitt over Killing Them Softly Beeld
‘Je dénkt dat je naar een gangsterfilm kijkt, maar tegelijk zegt de film iets over de huidige, grotere wereld.’ Brad Pitt over Killing Them SoftlyBeeld

Europese kampioenschappen

NPO1, 9.00 en 13.00 en 18.10 uur en NPO3, 20.00 uur

Op de laatste EK-dag rijdt Mathieu van der Poel in Glasgow de wegwedstrijd. In Berlijn turnen de mannen voor individuele toestelmedailles en verdedigen de estafettevrouwen hun Europese titel. Wat gaat Sifan Hassan doen op de 5.000 meter?

Herbestemming

NPO2, 19.35 uur

Op zijn trip langs oude gebouwen met nieuwe bestemmingen, is ontwerper Piet Hein Eek in Hengelo waar studenten ROC-techniek studeren in de oude staalfabriek van Stork. Eek ziet ook mogelijkheden voor de herbestemming van de oude dierentuin van Emmen.

Zomergasten

NPO2, 20.15 uur

Zomergast Marleen Stikker, Internetpionier en directeur van Waag Technology and Society, praat met Janine Abbring over de macht van technologie en laat fragmenten zien uit The Matrix, The Internet's Own Boy en Netflix’ hiernamaals-serie The good place.

Internetpionier Marleen Stikker is vanavond te gast in Zomergasten. Beeld RV
Internetpionier Marleen Stikker is vanavond te gast in Zomergasten.Beeld RV

Killing Them Softly

(Andrew Dominik, 2012) Jackie Cogan (Brad Pitt) houdt niet van het emotionele gedoe dat bij een moord komt kijken. Zijn slachtoffers huilen, smeken, plassen in hun broek, roepen om hun moeder. Genant vindt hij dat. Liever mikt hij ze op afstand een kogel door het lijf. Desnoods huurt hij een collega in om de klus voor hem op te knappen. Cogan is een welbespraakte huurmoordenaar – achterovergekamd haar, ringbaardje, oranjekleurige glazen in zijn zonnebril – die is ingehuurd om de overvallers van een illegaal kaartspel te vermoorden. De overvallers, een meelijwekkende wanhopige junkie en een allround sufkop, werken op hun beurt in dienst van een lokale sjacheraar in een van de meest vervallen buurten van New Orleans.

Killing Them Softly speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 en is gebaseerd op het misdaadverhaal Cogan's Trade van George V. Higgins uit 1974, waarin het economische en morele failliet van de Amerikaanse samenleving aan de kaak wordt gesteld. Net als in zijn magnifieke en van alle glamour ontdane anti-western The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) trekt de eigenzinnige Nieuw-Zeelander Andrew Dominik in zijn tweede film een overtuigende wereld op die louter lijkt bevolkt door bange, eigengereide mensen.

Zo maakt Dominik van Killing Them Softly een anti-gangsterfilm, gestript van alle romantiek die vrijwel onlosmakelijk met het genre verbonden is. Geweld is hier niet cool of lollig, maar naar en gemeen. Visueel is Killing Them Softly geregeld van het allerhoogste niveau. Een flashback die toont hoe een mislukte gangster zichzelf van kant maakt, terwijl hij een auto in de fik probeert te steken, laat zich zelfs kijken als briljante slapstick. Nog sterker is de scène waar de junkie tijdens een dialoog een portie heroïne in zijn arm spuit, waarna via beeld en geluid (filters, zooms, vertragingen) zijn drugsroes zo nauwkeurig mogelijk wordt benaderd. Het zijn sterke, originele zijpaadjes die de ondergang van deze verzameling sukkelaars perfect illustreren.

Killing Them Softly is een uitdagende, weerbarstige, unieke en ontregelende film die niet alleen de toeschouwer, maar ook het gangstergenre vastpakt, door elkaar schudt, uitkleedt en heerlijk verward achterlaat. Ondertussen belooft Barack Obama, aan de vooravond van de verkiezingen die zijn eerste termijn zouden inluiden, tijdens een aantal scènes op een tv op de achtergrond betere tijden.

RTL 7, 20.30-22.30 uur.

Picnic at hanging Rock

BBC First, 21.00 uur

Minder dromerig, meer gothic en langer uitgesponnen dan de adaptatie van Peter Weir uit 1975, de nieuwe verfilming van Joan Lindsay's roman Picnic at hanging Rock. Het gegeven is gebleven: Australische kostschoolmeisjes in witte jurken verdwijnen op een picknick.

Jimmy Doherty's escape to the wild

Eén, 21.55 uur

Jimmy Doherty zoekt stellen op die in de middle of nowhere zijn gaan wonen. Ze hebben allemaal één ding gemeen, ze willen later geen spijt krijgen dat ze het avontuur niet aandurfden. Maar soms is het avontuur heel hard werken.

Ultra

Canvas, 23.00 uur

Ultramarathonloper en filmer Balász Simonyi vraagt aan vijf andere ultramarathonlopers waarom ze de Spartathlon lopen, 246 kilometer binnen 36 uur. Uit zelfkastijding, om zich onsterfelijk te wanen of ligt er een diepere reden aan ten grondslag?

Good Bye Lenin!

(Wolfgang Becker, 2003) De jonge Duitse acteur Daniel Brühl was 9 jaar toen in 1989 de Berlijnse Muur werd neergehaald. Hij herinnert zich nog wel wat van die novemberdag, zei hij in 2003 op het filmfestival van Berlijn tijdens de première van Good Bye Lenin!, maar écht iets erbij voelen doet hij niet. ‘Voor mijn generatie is de eenwording van Duitsland verbonden met maatschappijleer op school’, tekende de Volkskrant op uit zijn mond. Brühl speelt in Good Bye Lenin! de 21-jarige Alex, wiens moeder in coma ligt als de Muur valt. Als zij na acht maanden bijkomt, waarschuwt een arts dat elke opwinding haar fataal kan worden. Alex weet wat hem te doen staat: het besef van de Duitse eenwording zal zijn overtuigd communistische moeder beslist een hartaanval bezorgen, dus laat hij de DDR in haar krappe Berlijnse appartement voortleven. Met kunst- en vliegwerk houdt Alex de steeds verder opdringende westerse iconen buiten de deur. Zo plakt hij Spreewald-etiketten op potten augurken uit Nederland. De tragikomedie Good Bye Lenin!, zondag de keuzefilm van Zomergast Marleen Stikker, was een grote hit en won vele prijzen. Terecht: de film bleek bij verschijning handig in te spelen op de ontluikende nostalgische verlangen naar communistisch Oost-Duitsland (‘Ostalgie’) en vindt de ideale balans tussen humor, melancholie en drama.

NPO 2, 23.25-01.25 uur.

Meer over