Tv-tipszondag

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 11 november

Bill Murray in Groundhog Day. Beeld
Bill Murray in Groundhog Day.

Groundhog Day (Harold Ramis, 1993)

Zondag, RTL 4, 06.25 uur

Bill Murray is onweerstaanbaar als de chagrijnige weerman Phil, die in het gehucht Punxsutawney letterlijk steeds dezelfde dag beleeft. Vooral vanwege dit originele uitgangspunt groeideGroundhog Dayuit tot een klassieker. Filmfilosofen dragen de film op handen, als grappige en ontroerende bespiegeling over tijd, lotsbestemming en vrije wil. Alleen al de scène waarin Phil zichzelf tot God verklaart, is er eentje waarover je eindeloos kunt bomen.

Furious 7 (James Wan, 2015)

Zondag, Veronica, 20.30 uur

‘Auto’s kunnen niet vliegen’, zegt racer, autodief en huisvader Brian O’Conner (wijlen Paul Walker) tegen zijn piepjonge zoontje, en later, op een nogal heikel moment, ook tegen zichzelf en vriend Dominic Toretto (Vin Diesel). Furious 7 is een film die lijkt te zijn gemaakt om O’Conners levensles te ontkrachten: peperduur audiovisueel absurdisme. Walkers afwezigheid tijdens het laatste deel van de opnamen hij overleed in november 2013 bij een niet aan de film gerelateerd auto-ongeluk blijft wonderlijk genoeg onopgemerkt, dankzij dubbelgangers en knap knip- en plakwerk. Dat het afscheid van Walkers personage in de plot gepast aanvoelt en zelfs ontroert, mag eigenlijk geen verrassing meer heten.

Testament of Youth (James Kent, 2014)

Zondag, BBC 2, 00.05 uur

Het is 1914, Engeland is nog niet gewend aan mondige vrouwen, maar de jonge Vera (Alicia Vikander) streeft tot verbazing van haar conservatieve omgeving naar een spannende carrière in plaats van een keurig huwelijk. Als de oorlog uitbreekt, wordt ze verpleegster, in dit klassieke Britse drama gebaseerd op de memoires van Vera Brittain uit 1933. Vikander voorziet haar personage van precies de juiste doses onverzettelijkheid, kwetsbaarheid en veerkracht.

World War 1: The Final hours

Zondag, Canvas, 20.55 uur

Een Engelsman, een Fransman en een Duitser ontmoetten elkaar op 8 november 1918 in het geheim in een treinwagon vlakbij Parijs. Daar, geen mop, zouden ze uiteindelijk een vredesovereenkomst tekenen, die helaas ook de opmaat was voor de volgende oorlog.

3Lab: Becky Bulldozer

Zondag, NPO 3, 23.20 uur

Roller derby, ‘vrouwen op rolschaatsen die lekker tegen elkaar aanbeuken’ (hier surrealistisch gefilmd als een sloom kussengevecht), is Becky’s pantser tegen alles wat het leven ondraaglijk maakt. Op rolschaatsen is ze sterk.

A Mass for Peace

Zondag, Arte, 23.55 uur

Iedereen die in een koor zingt kon zich inschrijven voorThe Armed man: A Mass for Peace, van de Welshe componist Karl Jenkins. Zijn vredesmis werd in Berlijn opgevoerd door 2000 zangers uit 30 landen. Indrukwekkende finale van het Eerste-Wereldoorlogweekend.

Meer over