Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 10 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Stycie Waweru in Supa Modo. Beeld
Stycie Waweru in Supa Modo.

Supa modo

NPO 3, 15.35 uur

(Drama, Likarion Wainaina, 2018) De Keniaanse cineast Likarion Wainaina maakte een droomdebuut met deze fraaie, aangrijpende familiefilm. Het doodzieke dorpsmeisje Jo (bijzonder expressieve rol van de tijdens de opnamen negen jaar oude Stycie Waweru) heeft niet voor niets posters van Superman en Iron Man in haar slaapkamer hangen: Jo wil dolgraag ook zelf superheld worden. Haar terminale ziekte lijkt die wens onmogelijk te maken, tot het hele dorp een slim plan bedenkt en er bijzondere dingen in Jo’s leven beginnen te gebeuren. Toch wordt de realiteit niet verhuld in deze veelbekroonde, fantasievolle mix van actiespektakel en melodrama – het zijn juist de volwassenen die haar niet onder ogen willen zien.

Zootropolis

BBC 1, 16.05 uur

(Animatie, Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush, 2016) Anders dan haar 275 broertjes en zusjes wil het doortastende konijn Judy geen wortelteler worden, maar politieagent. Ze krijgt de kans zich te bewijzen in deze sterke, geëngageerde en voortreffelijk geanimeerde Disney-animatiefilm. Zootropolis combineert een spannend detectiveverhaal met een slim en actueel betoog over vooroordelen. Zowel de verleiding als het gevaar daarvan wordt zo glashelder geïllustreerd dat de film zou kunnen dienen als lesmateriaal – en dat zonder ook maar een moment belerend te worden. Luchtig en met veel humor toont de film dat niemand vrij is van vooringenomenheid.

Judy in haar element als agent in Zootropolis. Beeld
Judy in haar element als agent in Zootropolis.

The Italian Job

RTL 7, 20.00 uur

(F. Gary Gray, 2003) Dilemma! De kluis die een groep meesterdieven (onder anderen Mark Wahlberg) wil kraken staat aan het einde van een smalle gang. Het goud is alleen per auto te vervoeren. Welk model is smal genoeg om in de buurt te komen? In dit amusante misdaadavontuur is de Mini Cooper een personage. Het autootje werd al gebruikt in de originele, Engelse versie van deze misdaadfilm uit 1969. De Mini bepaalt mede hoe de hele film eruitziet: nieuwe wagens horen te glimmen, dus straalt The Italian Job in felle kleuren.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

Annejet van der Zijl schreef vorig jaar het Boekenweekgeschenk Leon en Juliette, een historisch liefdesverhaal over de Nederlandse zakenman Leon Herckenrath en de jonge zwarte slavin Juliette in het Amerika van de jaren 1820. In haar nieuwe boek Fortuna’s kinderen gaat Van der Zijl verder met het levensverhaal van Juliettes dochter, die met haar man in de goudkoorts belandt. In Brommer op zee vertelt ze over haar boek. Verder neemt Paulien Cornelisse plaats in het schrijvershok en leest de boekenclub deze maand De consequenties van Niña Weijers.

Brian Cox’s Adventures in Space and Time

Canvas, 20.10 uur

In Adventures in Space and Time blikt natuurkundige Brian Cox terug op zijn programma’s van de laatste tien jaar. Hij combineert eerdere ontmoetingen en bezoeken aan onderzoeksinstituten met de laatste wetenschappelijke inzichten, en vertelt over de onderwerpen die hem het meest fascineren. In de eerste aflevering maakt Cox de balans op van de verkenning van de ruimte. Hij bekijkt de raket die astronauten naar de maan bracht en vraagt zich af hoe ver de mens kan doordringen in de ruimte. Robotverkenners hebben wat dit betreft een streepje voor.

Aria

NPO 1, 20.25 uur

In Aria gaat Omroep MAX op zoek naar nieuwe Nederlandse operatalenten. Dionne Stax ontvangt in de talentenjacht tien amateurs, conservatoriumstudenten en alumni die al jaren aan hun stem werken en zeker niet voor het eerst op het podium staan. In de eerste aflevering maken we kennis met vijf deelnemers, die zich aan het publiek voorstellen via een zelfgekozen aria. Komende week volgen nog eens vijf kandidaten, waarna de overgebleven zangers doorgaan in de afvalrace. Aan het einde van elke aflevering bepaalt een vakjury wie er naar huis wordt gestuurd.

Beautiful Something Left Behind

Canvas, 21.55 uur

Kinderen hebben vaak maar een beperkt begrip van de dood. Hoe gaan zij om met het verlies van een ouder, broertje of zusje? De aangrijpende documentaire Beautiful Something Left Behind van Katrine Philp neemt een kijkje bij Good Grief, een instelling in New Jersey die kinderen probeert te helpen bij hun rouwverwerking. Zonder verteller of uitleg van de medewerkers van het centrum volgt de film een zestal kinderen, veelal jonger dan tien jaar, die via kringgesprekken en het naspelen van gebeurtenissen leren omgaan met hun verdriet, boosheid en onbegrip.

Meer over