De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 9 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Daniel Craig is James Bond in ‘Spectre’. Beeld K2
Daniel Craig is James Bond in ‘Spectre’.Beeld K2

Spectre

RTL 7, 20.00 uur

(Actie, Sam Mendes, 2015) Aan het begin van het virtuoos gefilmde Spectre achtervolgt James Bond (Daniel Craig) in Mexico op eigen initiatief een gemaskerde crimineel. Bij thuiskomst kan hij rekenen op huisarrest, maar hij ontsnapt aan zijn straf en reist via een heerlijk theatraal misdaadconclaaf in Rome naar de Oostenrijke bergen. Daar haakt Bondgirl Léa Seydoux aan voor een bezoek aan een geheime dataverzamelingsbasis in een krater in Marokko. Toch opvallend klassiek, dit bigdata-Bond-universum, waarin ene Franz Oberhauser (Christoph Waltz) zich ontpopt als het sardonische gezicht van Big Brother. Bomtellers tikken en uiteindelijk draait het weer om het hulpeloze mooie meisje, vastgebonden op een stoel. Niettemin is Spectre uiterst chic filmentertainment.

The Conjuring

Veronica, 20.00 uur

(Horror, James Wan, 2013) Bewust omarmt regisseur Wan (Saw) met The Conjuring de onveranderlijke basis van het griezelgenre. Zijn liefde voor jarenzeventig-esthetiek, met een camera die af en toe snel inzoomt op een personage, zit diep in de poriën van de film verstopt. The Conjuring is een klassieke spookhuishorrorfilm over een huis waaruit ieder weldenkend mens na een dag zou vertrekken – de hond wil niet naar binnen, de kelderdeur is dichtgetimmerd, ’s nachts blijven alle klokken op dezelfde tijd stilstaan – en waarin het bovennatuurlijke gevaar lange tijd effectief buiten beeld blijft.

Vera Farmiga in ‘The Conjuring’. Beeld
Vera Farmiga in ‘The Conjuring’.

Evil Dead

Veronica, 00.20 uur

(Horror, Fede Alvarez, 2013) Deze zeer geslaagde remake neemt hetzelfde uitgangspunt als de waanzinnige lowbudget-horrorklassieker uit 1981. Een groep vrienden brengt een paar dagen door in een afgelegen, vervallen boshut. Door het voorlezen van teksten uit een oud boek, ontwaakt een stel ongrijpbare demonen, dat de vrienden één voor één transformeert tot maniakaal-monsterlijke zombieachtigen. Alvarez’ film is minder opgelegd lollig dan Sam Raimi’s origineel. De uitvoering is vermoedelijk te obsceen om zieltjes te winnen buiten de hechte schare horrorliefhebbers, maar wie het aandurft te kijken, wordt verbaasd en ontregeld.

Beeld uit ‘Evil Dead’. Beeld
Beeld uit ‘Evil Dead’.

Those Who Kill

NPO 3, 20.30 uur

In een nieuw seizoen van de Deense misdaadserie Those Who Kill keert criminoloog Louise Bergstein (Natalie Madueño) terug naar haar geboortestreek. Daar heeft ze een ontmoeting met Alice, een oude en terminaal zieke vriendin van haar moeder. Alice vraagt Bergstein zich te verdiepen in de onopgeloste moord op haar zoon Markus, vijf jaar geleden. Het onderzoek brengt overeenkomsten aan het licht tussen de dood van Markus en twee andere mannen. Bergstein vermoedt dat dit het werk is van een seriemoordenaar. Als er nog een slachtoffer valt, benadert ze de politie.

Simon and Garfunkel: The Harmony Game

BBC 2, 21.55 uur

Het hoogtepunt in de carrière van Paul Simon en Art Garfunkel was toen het album Bridge over Troubled Water in 1970 werd uitgebracht. Via archiefbeelden geeft regisseur Jennifer Lebeau in The Harmony Game een blik op het ontstaan van het met zes Grammy’s bekroonde album, waarvan 25 miljoen exemplaren werden verkocht. Direct na het succes kwam het tot een breuk tussen Simon en Garfunkel. Pas in 1981 kwamen ze weer bij elkaar voor een legendarisch concert in het New Yorkse Central Park, dat later op de avond om 23.55 uur door BBC 2 wordt uitgezonden.

3Doc: Van vader op zoon

NPO 3, 23.00 uur

Leidenaar Mart Hoogkamer wil net zo groot worden als André Hazes. De volkszanger timmert hard aan de weg: zijn naamsbekendheid groeit en boekingen stromen binnen. Binnen de familie is Mart niet de enige die hoopt op een zangcarrière. Broertje Luciano zou graag net zo succesvol zijn, en ook Mart senior – die als kind een platencontract had, maar in de vergetelheid raakte – heeft zijn droom nooit opgegeven. In de documentaire Van vader op zoon van Arjen Sinninghe Damsté komt Mart tot het besef dat hij zich van zijn familie moet losmaken.

Parasite

NPO 2, 23.05 uur

(Bong Joon-ho, 2019) Het arme gezin Kim schraapt een karig bestaan bij elkaar. Dat verandert wanneer de zoon aan de slag gaat als bijlesdocent voor de steenrijke familie Park. De kansen voor de Kims lijken te keren, maar dan heeft dit inktzwarte comedydrama nog een hele reeks onverwachte wendingen in petto. De meesterlijke film van regisseur Bong en zijn vaste scenarist Han Jin-won groeide uit tot een wereldwijde hit en zette de Zuid-Koreaanse cinema nog eens goed op de kaart. Winnaar van de Oscars voor beste regie, scenario, film én beste buitenlandse film.

Meer over