service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 8 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Hiroshi Abe en Taiyô Yoshizawa in After the Storm van Hirokazu Kore-eda. Beeld
Hiroshi Abe en Taiyô Yoshizawa in After the Storm van Hirokazu Kore-eda.

De oude wereld, de dingen die voorbijgaan

NPO 2, 19.50 uur

De grote klimaatambities van Europa zullen de komende jaren sterker door de burger worden gevoeld. In De oude wereld, de dingen die voorbijgaan bekijkt Kefah Allush in enkele Europese landen wat de gevolgen zijn. Zo heeft Polen toegezegd de kolenmijnen te sluiten, maar het land telt nog 70 duizend mijnwerkers. Staat hun net zo’n drama te wachten als Limburg in de jaren zeventig? En wat gebeurt er met de Duitse auto-industrie, die schoorvoetend moet elektrificeren maar links en rechts wordt ingehaald door Amerikaanse, Koreaanse en Chinese concurrenten?

Sweet November

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Pat O’Connor, 2001) Zoete snotterfilm waarin Charlize Theron en Keanu Reeves opnieuw samen speelden, na hun broeierige en geslaagde duet in de thriller The Devil’s Advocate. Theron speelt een stervende jonge vrouw die zich voorneemt om voor haar dood nog wat mannen een wijze levensles te geven; zo gauw ze er een heeft versierd en verslonden, laat ze hem vallen voor een volgende. Maar als een van hen gladjakker en reclameman Reeves is, loopt het allemaal anders dan zij zich had voorgesteld.

Keanu Reeves en Charlize Theron in Sweet November van Pat O’Connor. Beeld
Keanu Reeves en Charlize Theron in Sweet November van Pat O’Connor.

Nu te zien

NPO 2, 21.15 uur

Als de deuren van het Amsterdam Museum weer opengaan, kunnen bezoekers zich op de binnenplaats vergapen aan de Gouden Koets. Het koninklijke rijtuig is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en tijdelijk in al haar pracht en praal te bewonderen. De komende tijd wordt bepaald wat er daarna met de koets gebeurt, en het is niet waarschijnlijk dat die nog wordt ingezet zoals voorheen. In Nu te zien neemt Marieke Uildriks, directeur van het museum Jan van der Togt in Amstelveen, een kijkje bij de koets en de expositie die het omstreden rijtuig met achtergronden en kunstwerken in een breed perspectief plaatst.

David Bowie

BBC 2, 23.10 uur / NPO 2 Extra, 23.35 uur

Vandaag zou de Engelse rockster David Bowie (1947-2016) 75 jaar zijn geworden. Hij is zes jaar na zijn dood bepaald niet vergeten. De BBC staat stil bij zijn verjaardag met de biografische documentaire David Bowie and the Story of Ziggy Stardust, om 00.10 uur gevolgd door de registratie van het optreden dat Bowie in 2000 gaf op het festival van Glastonbury. NPO 2 Extra zendt tegelijkertijd de voorstelling Where Are We Now uit, waarin de Duits-Nederlandse zanger Sven Ratzke Bowies leven vertolkt met absurdistische verhalen, prachtige kostuums en filmische scènes.

2Doc: Jane

NPO 2, 23.52 uur

In de jaren vijftig was het voor een jonge vrouw niet gebruikelijk om naar Afrika te gaan en mensapen te observeren. Jane Goodall deed het toch. Zonder opleiding of ervaring ging ze aan de slag in een door mannen gedomineerd onderzoeksgebied en deed ze meerdere relevante ontdekkingen. De bekende primatoloog is inmiddels 87, maar nog altijd zeer begaan met het lot van de mensapen. Voor de documentaire Jane zocht Brett Morgen haar op in Afrika. Via niet eerder vertoond archiefmateriaal geeft de film een indruk van Goodalls eerste expedities.

After the Storm

BBC 2, 01.10 uur

(Drama, Hirokazu Kore-eda, 2016) Voor de zoveelste keer maakte de Japanse meestercineast Hirokazu Kore-eda (Shoplifters) een subtiel en bedrieglijk luchtig drama over de dynamiek van het (gebroken) gezin. In After the Storm sprokkelt de gokverslaafde veertiger Ryota (Hiroshi Abe), werkzaam als privédetective, met de grootste moeite de alimentatie voor zijn zoontje bij elkaar. Zijn vader is overleden, hij verlangt terug naar zijn ex-vrouw, probeert een band op te bouwen met zijn zoontje en ziet toe hoe iedereen in zijn omgeving het leven weer oppakt, zelfs zijn bejaarde moeder, terwijl hij blijft hangen in het verleden. Kore-eda houdt ondanks al Ryota’s sores duidelijk van zijn hoofdpersoon – en wij met hem.

Midnight Special

BBC 1, 01.30 uur

(Sciencefiction, Jeff Nichols, 2016) Aangenaam raadselachtige scifi van Jeff Nichols (Mud, Loving). Waarom is de 8-jarige Alton ontvoerd door zijn vader? Wat is dat met het zwembrilletje op zijn hoofd? Alton en zijn vader (Michael Shannon) worden op de hielen gezeten door sekteleden, de FBI én de NSA, maar lijken voor iets veel groters op de vlucht. Terwijl Nichols de kijker meesleurt in rusteloze actiescènes, laat hij streng gedoseerde flinters informatie los. De regie blijft strak en zelfverzekerd, ook als de gebeurtenissen steeds vreemder en fantasierijker worden.

Jaeden Martell in Midnight Special van Jeff Nichols Beeld
Jaeden Martell in Midnight Special van Jeff Nichols
Meer over