TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zaterdag 7 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Whoopi Goldberg in The Color Purple. Beeld
Whoopi Goldberg in The Color Purple.

Kinderen voor kinderen – De grote show

NPO 3, 19.25 uur

De activiteiten van Kinderen voor Kinderen staan dit jaar wegens de corona-epidemie op een laag pitje. Een heel verschil met vorig jaar, toen het kinderkoor nog zijn 40ste verjaardag vierde. BNNVara blikt vanavond terug op de spetterende jubileumconcerten die in Rotterdam Ahoy werden gehouden. Het thema van de shows was ‘Reis mee’, en naast liedjes met een reisthema kwamen natuurlijk ook klassiekers uit de 40-jarige geschiedenis van Kinderen voor Kinderen voorbij, zoals Op een onbewoond eiland, Meidengroep en Wakker met een wijsje.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Elk jaar proberen migranten die in Italië tevergeefs een asielaanvraag hebben gedaan te voet de grens met Frankrijk over te steken. Vooral in de winter is deze tocht door de Alpen een gevaarlijke onderneming, want tijdens de koudste maanden van het jaar kan de temperatuur er dalen tot 20 graden onder nul. Er zijn dan ook jaarlijks slachtoffers te betreuren. Vranckx presenteert vanavond een reportage waarin de Britse verslaggever Adnan Sarwar het pad volgt van de migranten die hun eigen levens en die van hun gezinnen in de waagschaal stellen.

VPRO Cinema extra

NPO 2 Extra

Er wordt veel geklaagd over de NPO, die haar cultuurtaak zou verwaarlozen, nu weer met het veel te snelle beëindigen van cultuurmagazine Mondo. In de marge van de televisie zijn er desondanks voldoende lovenswaardige initiatieven. Een daarvan is afkomstig van de VPRO: het filmavondje op NPO 2 Extra, met vanavond voorafgaand aan de boekverfilming Publieke werken een inleiding door Noa Johannes. Zij praat daarin dit keer met de componist van de muziek voor de verfilming van Thomas Rosenbooms bestseller, Merlijn Snitker, een van de belangrijkste filmmuziekcomponisten van Nederland.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.40 uur

In de tweede aflevering van Sterren op het doek wordt Adriaan van Dis geportretteerd. Presentator Özkan Akyol ontvangt de schrijver in diens oude middelbare school, de hbs van Hilversum. Het gebouw roept herinneringen op, maar de gast blikt ook vooruit op de toekomst. Tijdens zijn gesprek met Akyol worden drie portretten gemaakt van Van Dis, die een van de doeken mee naar huis mag nemen. De overige twee worden geveild voor het goede doel. Kijkers die altijd al een ‘Van Dis’ aan de muur hadden willen hangen, kunnen via het internet een bod doen.

The Color Purple

Eén, 21.30 uur

(Drama, Steven Spielberg, 1985) Steven Spielberg doorbrak zijn zomer-kaskraker-stramien met deze geslaagde bewerking van Alice Walkers gelijknamige bestseller (1982), over een door racisme, seksueel geweld en mishandeling geteisterde Afro-Amerikaanse vrouw (Whoopi Goldberg) in de eerste helft van de vorige eeuw. The Color Purple was goed voor elf Oscarnominaties, maar geen bekroning. ‘We voorvoelden dat wel’, zei scenarist Menno Meyes in 2013 tegen de Volkskrant. ‘De film was een commercieel succes, maar er werd ook flink gemopperd, onder meer door Spike Lee. Waarom moesten Spielberg en ik, twee blanke mannen van wie eentje nog Hollander ook, nou uitgerekend een roman verfilmen waarin de zwarte man in een kwaad daglicht wordt gesteld?’

Minority Report

Veronica, 22.15 uur

(Steven Spielberg, 2002) Fascinerende sciencefictionfilm van alleskunner Spielberg. Tom Cruise beheert in 2054 de misdaadpreventie-afdeling van de Washingtonse politie. Die beschikt over een programma dat het mogelijk maakt toekomstige criminelen te arresteren. Dat gaat prima, totdat Cruise zélf verdachte is - van een moord op een onbekende, die hij binnen 36 uur zal begaan. Spielberg bracht deze verfilming van een roman van Philip K. Dick (ook verantwoordelijk voor de basis van Ridley Scotts Blade Runner) superieur en stijlvol in beeld, met een voorkeur voor kil futuristisch blauw.

Tom Cruise in Minority Report. Beeld
Tom Cruise in Minority Report.

Silence

BBC 2, 00.20 uur

(Drama, Martin Scorsese, 2016) Het is 1633 en Japan voert een hevige strijd tegen het verboden verklaarde christendom, duizenden gelovigen worden op brute wijze vermoord. De Portugese geestelijke Cristóvão Ferreira (Liam Neeson) schrijft de gruwelen op en verdwijnt van de radar. Zeven jaar later worden de jonge priesters Francisco Garupe (Adam Driver) en Sebastian Rodrigues (Andrew Garfield) door de kerk aangesteld om Ferreira terug te vinden. Scorsese’s jezuïeten-epos komt niet helemaal van de grond, maar vindt wel een indringende vertelvorm voor het precieze moment waarop een religieuze ziel wordt gebroken.

Adam Driver (links) en Andrew Garfield in Silence.  Beeld
Adam Driver (links) en Andrew Garfield in Silence.
Meer over