Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 7 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Alexandra Borbély in ‘On Body and Soul’. Beeld VRT
Alexandra Borbély in ‘On Body and Soul’.Beeld VRT

Vroege vogels

NPO 3, 19.49 uur

In de Krimpenerwaard in Zuid-Holland werd vroeger veen gewonnen. Dat is nog steeds te zien aan het landschap, dat bestaat uit langgerekte percelen omringd door ontelbare sloten: een zogeheten slagenlandschap. Weidevogels hebben het hier uitstekend naar hun zin, en in Vroege vogels ziet Menno Bentveld dat de dieren er enorm floreren. Ondertussen zoekt Willemijn Veenhoven in de Krimpenerwaard naar de laatste vindplaats van de wilde kievitsbloem. Een andere bewoner van het gebied is de in Nederland vrij zeldzame en volstrekt ongevaarlijke ringslang.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.39 uur

Het overbekende Amsterdam stond voor de Van Rossems niet hoog op de lijst van bestemmingen. Vincent is blij dat hij er niet meer hoeft te wonen en Sis haat de arrogantie van de Amsterdammer, maar Maarten kon zijn broer en zus toch overtuigen om te gaan kijken op wat minder voor de hand liggende plekken. Zo belanden ze deze week in Hier zijn de van Rossems in kleine musea en laat Vincent zien hoe aantrekkelijk sociale woningbouw kan zijn. Ook ontdekken de Van Rossems hoe ruim en groen de hoofdstad is zodra je het toeristische centrum achter je laat.

Ik vertrek

21.33 uur

Martijn en Sean hebben grote plannen. Het koppel wil Nederland vaarwel zeggen en verkassen naar Curaçao, waar het het allereerste gay-resort op het eiland hoopt te openen. Er moet echter nog het een en ander gebeuren. In Ik vertrek ontdekken ze dat de balkenconstructie van het gebouw dat ze willen aanpakken vol zit met houtworm. Om dat te verhelpen is veel geld nodig. Tot overmaat van ramp maakt de aannemer zich uit de voeten. De stress trekt ook een wissel op hun relatie.

On Body and Soul

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Ildikó Enyedi, 2017) Mária (Alexandra Borbély) speelt thuis gesprekken na die ze op haar werk in een abattoir heeft gevoerd. Met peper- en zoutvaatjes, of met Playmobil-poppetjes. Ook haar baas Endre (Géza Morcsányi) is een einzelgänger, in dit delicate Hongaarse liefdesverhaal waarin normaal gedrag nu eens niet de norm is. Dat ze elkaar in hun dromen tegenkomen, in de gedaante van hert en hinde, maakt de film des te markanter. Alleen al de vroege scène waarin de slachthuismedewerkers en de op hun dood wachtende koeien samen naar de zon kijken, is een pareltje op zich. Door juryvoorzitter Paul Verhoeven bekroond met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Dit is S10

NPO 3, 23.10 uur

Op het Eurovisie Songfestival in Turijn wordt Nederland vertegenwoordigd door Stien den Hollander, beter bekend onder de artiestennaam S10. De zangeres en rapper kreeg al op haar zeventiende een contract bij een muzieklabel en brak drie jaar later door met het nummer ‘Adem je in’. Op het Songfestival zal ze haar zelfgeschreven lied ‘De diepte’ ten gehore brengen. De documentaire Dit is S10 volgt de artiest tijdens de opnames van de videoclip bij het nummer en bij het spannende moment waarop haar lied voor het eerst wordt gepresenteerd aan het publiek.

Zwartboek

RTL 7, 00.00 uur

(Oorlog, Paul Verhoeven, 2006) Het is een beeld dat geen andere filmer zo zou hebben laten zien. Wanneer in Paul Verhoevens Zwartboek SS-soldaten een groep vluchtende Joden hebben uitgemoord, verzamelen ze snel de bezittingen van hun rijke slachtoffers. Van een dode vrouw worden eerst de borsten ontbloot, daarna rukken graaiende handen de juwelen van haar hals. Vlees, bloed en lage instincten, hebzucht en geweld – dat zijn de fundamenten van het met drie Gouden Kalveren bekroonde Zwartboek, over een Joodse verzetsvrouw (Carice van Houten) die bij de nazi’s infiltreert.

Carice van Houten in ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven. Beeld
Carice van Houten in ‘Zwartboek’ van Paul Verhoeven.

The Other Side of Hope

BBC 2, 01.20 uur

(Komedie, Aki Kaurismäki, 2017) De Finse meestercineast Kaurismäki heeft doorgaans zoveel compassie met zijn helden dat zijn in tragiek gedoopte komedies toch bitterzoet aflopen. Niettemin is het de vraag of het ook de jonge Syrische vluchteling Khaled (debutant Sherwan Haji) zo zal vergaan wanneer hij in The Other Side of Hope als verstekeling op een boot in Helsinki belandt, en daar in de illegaliteit verdwijnt. Het is net alsof twee films naar verzoening zoeken: het realistische relaas van Khaled én de prachtige slaapwandelslapstick waarop Kaurismäki patent heeft.

Sherwan Haji in ‘The Other Side of Hope’. Beeld
Sherwan Haji in ‘The Other Side of Hope’.
Meer over