Film- en tv-tipszaterdag 6 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 oktober

The Martian: zaterdagavond op SBS6 Beeld
The Martian: zaterdagavond op SBS6Beeld

Andere Tijden
NPO 2, zaterdag, 21.20 uur

Andere Tijden duikt de archieven in voor een ode aan de onderwijzer. Wat is er de afgelopen decennia allemaal veranderd? Met beelden van meesters en juffen vol bezieling en de inmiddels uitgestorven, statige ‘bovenmeester’.

Troubles: The Life After
BBC 2, zaterdag, 22.30 uur

Documentaire over de impact van The Troubles, de gewapende strijd tussen overheden en nationalisten in Ierland, die decennialang aanhield en duizenden slachtoffers maakte. Een moeder blikt terug op de dood van haar dochter, die in 1982 op haar 24ste verjaardag omkwam bij een bomaanslag. De Noord-Ierse dichter Nick Laird schreef speciaal voor deze film een reeks nieuwe verzen en is verantwoordelijk voor de door actrice Bronagh Gallagher ingesproken voice over-tekst.

Mr. Holmes (Bill Condon, 2015)
BBC 2, zaterdag, 19.20 uur

Weinig personages die in méér gedaanten op het bioscoopdoek verschenen dan Sherlock Holmes. De meester­speurder, voor het eerst in 1887 beschreven door de Schotse schrijver Sir Arthur Conan Doyle beleefde na recente nog updates met de bekroonde serie Sherlock (met Benedict Cumberbatch) en twee actiekomedies van Guy Ritchie (met Robert Downey jr.). Des te boeiender dat de detective in Mr. Holmes van alle mythevorming wordt ontdaan. Want deze oude man, vergeetachtig en levend in het verleden, gebaseerd op de roman A Slight Trick of the Mind (2005) van Mitch Cullin, zagen we niet eerder. Regisseur Bill Condon laveert met een fijn gevoel voor ritme en stijl tussen heden en verleden. Ian McKellen speelt de hoogbejaarde detective gepast ingetogen.

The Martian (Ridley Scott, 2015)
SBS 6, zaterdag, 20.00 uur
Er wordt geen tijd verspild in The Martian. We zijn nog geen minuut op Mars of de allesvernietigende storm steekt op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na. En zodra Houston eindelijk doorheeft dat de achterblijver (Matt Damon) nog leeft, weet die dat hij zal sterven ver voordat een reddingsvlucht in de buurt zal zijn. Gelukkig beschikt de astronaut over een Amerikaanse can do-mentaliteit én is hij botanicus. ‘I’m gonna have to science the shit out of this’, belooft hij zichzelf, om vervolgens een moestuin te kweken met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels. The Martian, naar de bestseller van Andy Weir, is niet beklemmend, wel spannend en humoristisch.

Zomerbroeders (Mustafa Duygulu, 2018)
NPO 3, zaterdag, 22.05 uur

De One Night Stand-reeks (het filmproject waarmee jonge filmmakers met behulp van de publieke omroep en een aantal fondsen een middellange film mogen maken) krijgt vanaf volgend jaar een doorstart onder de naam Centraal, met meer samenhang tussen de films, dus het is dit najaar hopelijk extra genieten van op zichzelf staand nieuw werk van Nederlands filmtalent. De prima aftrap van lichting 2018 wordt verzorgd door Zomerbroeders van acteur Mustafa Duygulu (31), die ook meeschreef aan de scenario’s van Catacombe en Jim Taihuttu’s aankomende Indonesië-film De Oost en hier als regisseur en scenarist een aangenaam zomers coming-of-age-werkje aflevert. Over puberjongen Bora (Meric Yildiz) gaat het, een onhandig-stoer joch gevangen in een (te) groot lijf, die op de laatste dag van zijn vakantie in Turkije verwoede pogingen onderneemt om indruk te maken op zijn dartele buurmeisje. Zomerbroeders, waarvoor Duygulu inspiratie putte uit zijn eigen jaarlijkse Turkijevakanties, overtuigt uiteindelijk vooral als warmbloedig en temperamentvol sfeerportret.

Gett (Ronit Elkabetz, 2014)
NPO 2, zaterdag, 23.40 uur
De kijker zit met de hoofdpersonen van het Israëlische rechtbankdrama Gett gevangen. En meer dan dat zit hij of zij met hoofdpersoon Viviane (regisseur Ronit Elkabetz zelf) opgesloten in de tamelijk mensonterende regels van de joodse rechtspraak. De situatie: Viviane en haar man Elisha leven al drie jaar gescheiden, Viviane wil daadwerkelijk scheiden, Elisha weigert haar die scheiding ‘te schenken’. Stemt de man niet in, dan komt er geen scheiding. Wat volgt, is een lange reeks pleidooien, getuigenverhoren en, vooral, herhalingen van zetten, in deze in veel opzichten extreme, bijzondere film.

Meer over