De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Lupita Nyong'o in Us. Beeld AP
Lupita Nyong'o in Us.Beeld AP

Us / Get Out

Veronica, 20.00 uur / 22.20 uur

(Horror, Jordan Peele, 2019 / 2017) Met Get Out en Us maakte Jordan Peele zeer bijzondere horrorfilms die op vindingrijke wijze de Afro-Amerikaanse realiteit aanstippen. De opzet van Get Out: een wit meisje neemt haar zwarte vriendje voor het eerst mee naar het landhuis van haar ruimdenkende familie. Er is iets niet in de haak, vermoedt de jongen (Daniel Kaluuya) terecht. Peele toont hoe het is om zwart te zijn in een witte wereld: het resultaat is verbluffend scherp, geestig en confronterend tegelijk. Hetzelfde geldt voor Us, waarin een Afro-Amerikaans gezin in een vakantiehuis wordt geconfronteerd met doodenge, zwijgende dubbelgangers. Het begin van een apocalyptische nachtmerrie die je op het puntje van je stoel houdt.

White Sands

NPO 3, 20.27 uur

Aan de westkust van Denemarken ligt het toeristische plaatsje Hvide Sande, de locatie voor de Deense misdaadserie White Sands, die vandaag met een dubbele aflevering van start gaat op NPO 3. Een jaar nadat de strandplaats werd opgeschrikt door de gewelddadige moord op een Duitse surfer, is de zaak nog steeds niet opgelost. Rechercheur Thomas Beckmann krijgt de opdracht om de moord te onderzoeken en krijgt assistentie van Helene Falck. Samen gaan ze undercover als een getrouwd stel, om te infiltreren in het gesloten dorp en de dader op te sporen.

Stella Blómkvist

Canvas, 20.35 uur

De IJslandse advocaat Stella Blómkvist (Heida Reed) heeft een voorkeur voor goedbetaalde zaken met een hoog risico. De hoofdpersoon uit de gelijknamige misdaadserie keert terug in een tweede seizoen, waarin ze een verband ontdekt tussen de dood van een Instagram-persoonlijkheid en een Syrisch slachtoffer van mensenhandel. Hoofdrolspeler Heida Reedis is geregeld te zien in Britse series, onder meer als Elizabeth Warleggan in Poldark. De serie is gebaseerd op boeken, geschreven door een auteur van wie de identiteit onbekend is.

Alleen Elvis blijft bestaan

Canvas, 22.05 uur

In zijn interviewprogramma praat Thomas Vanderveken anderhalf uur lang met de Nederlandse dichter en schrijver Marieke Lucas Rijneveld. Na aanvankelijk vooral gedichten te hebben geschreven, brak Rijneveld in 2018 overrompelend door met De avond is ongemak, een indrukwekkende coming-of-ageroman die zich afspeelt in een gereformeerd boerengezin. Datzelfde decor fungeerde ook in opvolger Mijn lieve gunsteling (2020). Net als in het Nederlandse interviewprogramma Zomergasten, wordt de gast in Alleen Elvis blijft bestaan gevraagd een aantal tv-fragmenten te kiezen die veelbetekenend zijn geweest in haar, zijn of hun leven.

Total Recall

RTL 7, 22.25 uur

(Paul Verhoeven, 1990) Een van de beste films van Verhoeven (en zijn ster Arnold Schwarzenegger). De special effects mogen verouderd ogen, ze blijven uitzonderlijk inventief. Ook de wijze waarop de held (Schwarzenegger) zijn (geïmplanteerde?) dromen tot op Mars najaagt, overtuigt nog altijd. Het ingenieuze scenario, gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick, staat als een huis. Zoals veel sciencefictionschrijvers was Dick gefascineerd door de filosofische implicaties van futuristische verschijnselen als ruimte- en tijdreizen en kunstmatige intelligentie. Verhoeven maakte van zijn verhaal een wilde, gewelddadige, subversieve, slimme, actierijke sciencefictionfilm.

Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in Total Recall . Beeld
Arnold Schwarzenegger en Sharon Stone in Total Recall .

Nacht van de popmuziek 2021

NPO 3, 22.51 uur

In de zestiende Nacht van de popmuziek worden liefhebbers weer ruim drie uur lang getrakteerd op zeldzame registraties van liveoptredens, voorzien van achtergronden en anekdotes. Presentator Matthijs van Nieuwkerk, muziekkenner Leo Blokhuis en verzamelaar Fenno Werkman presenteren een schat aan uniek materiaal, met dit keer onder meer aandacht voor het zestigjarig bestaan van Golden Earring, unieke beelden van Bruce Springsteen en registraties van Janet Jackson, The Black Crowes, Lauryn Hill, Grand Funk Railroad en Steppenwolf-zanger John Kay.

Prooi

Veronica, 00.25 uur

(Thriller, Dick Maas, 2016) Vintage Dick Maas: geestig, gruwelijk, en vooral vermakelijk. Een dierenarts (Sophie van Winden) en haar sukkelige vriendje (Julian Looman) proberen een ontsnapte leeuw te stoppen die bloedig huishoudt in Amsterdam. Prooi zit vol slim bedachte achtervolgingen, goede schrikeffecten en spannende scenes: als er twee berenklemmen worden opengeklapt, weet je natuurlijk dat er iets mee gaat gebeuren, maar bij Maas weet je nooit precies wanneer. De grappen zijn al even goed getimed en ook de knap gemaakte leeuw, een combinatie van computertechnieken, mechaniek en schaduwspel, levert prima werk.

De leeuw valt aan in Prooi. Beeld
De leeuw valt aan in Prooi.
Meer over