FILM- en TV-TIPSZaterdag 31 juli

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 31 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Adèle Haenel en Noémie Merlant in Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma. Beeld
Adèle Haenel en Noémie Merlant in Portrait de la jeune fille en feu van Céline Sciamma.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.40 uur

Tienduizenden Nederlandse opa’s en oma’s krijgen hun kleinkinderen nooit te zien. Vaak is dat het gevolg van een familieruzie, en een grote bron van verdriet voor zowel grootouders als hun kleinkinderen. Hollandse zaken belicht het probleem vanuit verschillende perspectieven. Oma Simône Willms ziet haar kleindochter niet meer sinds haar dochter het contact verbrak, en Anouk de Graaf kreeg haar opa en oma nooit te zien totdat haar ouders gingen scheiden. Margriet Spijksma realiseert zich dat de breuk met haar ouders ook gevolgen heeft voor haar kinderen.

Cardinal

Canvas, 20.40 uur

De Canadese misdaadserie Cardinal is gebaseerd op de boeken van Giles Blunt en volgt rechercheur John Cardinal (Billy Campbell) en zijn partner Lise Delorme (Karine Vanasse) elk seizoen tijdens een andere zaak. Canvas gaat vandaag van start met seizoen twee, waarin een jonge vrouw opduikt in een wegrestaurant. Ze is in het hoofd geschoten en lijdt aan geheugenverlies. Cardinal en Delorme houden er rekening mee dat de schutter kan terugkeren om de klus af te maken. Via het wapen komen ze op het spoor van een tweede slachtoffer, dat ritueel is vermoord.

Nu te zien

NPO 2, 22.00 uur

In de lanen van Amsterdam-Zuid verrijst eens in de twee jaar de bezienswaardige beeldentenstoonstelling Art Zuid, met elke keer een andere gastcurator. Voor de zevende editie (2021) is dat Ralph Keuning, in het dagelijks leven directeur van het Zwolse museum De Fundatie. Zijn statement, opgetekend door de Art Zuid-website: ‘Het werk van de deelnemende kunstenaars is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers. Juist die pluriformiteit, artistiek en ideologisch, geeft stof tot gesprek en zet aan tot nadenken over de actuele maatschappelijke thema’s.’ Directeur van het Amsterdam Museum Margriet Schavemaker gaat er vanavond wandelen.

An

Canvas, 22.00 uur

(Drama, Naomi Kawase, 2015) Lieve en toegankelijke film van de doorgaans beduidend spirituelere Naomi Kawase (The Mourning Forest) over een verkoper van dorayaki (een Japanse lekkernij) die een oude dame inhuurt als zijn assistent. De film laat je even stilstaan bij de vergankelijkheid van het bestaan, de schoonheid van de natuur en het belang van leven in het moment. Heel subtiel regisseert Kawase ditmaal niet – de dame is een halve heilige, haar bonenpasta smaakt hemels en iedereen wordt een beter mens door haar gezelschap – maar An is eenvoudig te omarmen.

Kirin Kiki in An van Naomi Kawase. Beeld
Kirin Kiki in An van Naomi Kawase.

Reservoir Dogs

NPO 3, 22.05 uur

(Misdaad, Quentin Tarantino, 1992) Onverwoestbaar debuut van de destijds 28-jarige Quentin Tarantino stoelt op een scenario vol sprankelende dialogen, een ijzersterke soundtrack en liefdevolle verwijzingen naar popcultuur en misdaadfilmklassiekers. Plaats van handeling is een loods waar een criminele bende na een mislukte overval samenkomt voor een grimmig spelletje wie-is-de-mol. Terwijl de kijker langzaam zijn informatieachterstand omzet in een voorsprong, groeit bij de personages het onderlinge wantrouwen, met desastreuze gevolgen. Acteurs als Steve Buscemi, Michael Madsen, Tim Roth en Harvey Keitel krijgen alle ruimte zich geweldig uit te leven.

Steve Buscemi en Harvey Keitel in Reservoir Dogs van Quentin Tarantino. Beeld
Steve Buscemi en Harvey Keitel in Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.

Harrie Jekkers & Klein Orkest

NPO 1, 22.20 uur

Met Over de muur scoorde ’t Klein Orkest een grote hit. Daarnaast had zanger Harrie Jekkers ook solo veel succes met O, o, Den Haag. Toen de groep uit elkaar viel, ging Jekkers verder als cabaretier. Samen met de leden van zijn oude band keerde hij in 2017 nog één keer terug naar zijn muzikale roots in het speciale theaterprogramma, Later is allang begonnen en vroeger komt nog één keer terug. NPO 1 herhaalt vanavond de registratie van de show over én door ’t Klein Orkest. Op het podium doet Jekkers de geschiedenis van de band uit de doeken.

Portrait de la jeune fille en feu

NPO 2, 23.50 uur

(Drama, Céline Sciamma, 2019) Zoals een schilder al met een paar zekere penseelstreken een wereld kan oproepen, zo weloverwogen schetst Céline Sciamma een beeld in Portrait de la jeune fille en feu. Een paar hints slechts in die eerste scènes, genoeg voor de aanloop tot een groots, romantisch drama over kortstondige liefde en door de mores van de tijd ingesnoerde, 18de-eeuwse portretkunst. Marianne (Noémie Merlant) vertrekt naar een Bretons eilandje, met de opdracht de jonge baronesdochter Héloïse (Adèle Haenel) te portretteren. Wat volgt is een van de meest hartverscheurende en verfijnd geserveerde romances in de filmgeschiedenis, waarin elke blik en iedere dialoog tussen de twee elkaar aftastende hoofdpersonages zindert van de bijbetekenis.

Meer over