De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 30 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Eric Clapton. Beeld
Eric Clapton.

Titanic (James Cameron, 1997)

Zaterdag, SBS 6, 20.00 uur

‘Tegen de manier waarop ze in Hollywood een schip kunnen laten zinken kan geen ijsberg op’, schreef de recensent van de Volkskrant bij de première van James Camerons megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocraat Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio), die ondanks alle bedenkingen vooraf toch een immens succes werd. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 200 miljoen dollar vele malen terug. Met 1,8 miljard dollar aan initiële kassaopbrengst, aangevuld tot meer dan twee miljard na een tweede bioscoopronde in 3D, werd het de op een na meest lucratieve film uit de geschiedenis (Avatar, ook van Cameron, bracht 2,8 miljard op).

Eric Clapton: Life in 12 Bars

Zaterdag, BBC2, 22.00 uur

Documentaire uit 2017 over de hoge pieken en diepe dalen in het leven van bluesgrootheid Eric Clapton. Hij vertelt via de voice-over over zijn jarenlange verslaving aan drank en drugs, zijn vriendschappen, opnamesessies met BB King, Jimi Hendrix en George Harrison en het verlies van zijn 4-jarige zoontje Conor in 1991. ‘Would you know my name if I saw you in heaven?’, zong hij voor het jongetje, en scoorde met Tears in Heaven zo zijn grootste hit.

Le salaire de la peur (Henri-Georges Clouzot, 1953)

Zaterdag, Canvas, 22.20 uur

Geheel op locatie in Zuid-Frankrijk gedraaid meesterwerk dat zich afspeelt in een niet met name genoemd Zuid-Amerikaans land. Daar hangen in de buurt van een oliewingebied wat Europese nietsnutten rond, wachtend op werk, of juist niet. Vier van hen aanvaarden uiteindelijk een gevaarlijke klus: een vrachtwagen met uiterst explosief materiaal vervoeren door een onherbergzaam gebied, waar de oliemaatschappij het spul nodig heeft. Voorafgaand aan die zinderende tocht neemt de Franse cineast Clouzot uitgebreid de tijd om de landerige sfeer te schetsen in het dorpje waar de mannen de tijd doden. Zodat de spanning je daarna des te meer in haar greep krijgt.

Holland Festival

Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur

Presentatrice Nadia Zerouali duikt in de wereld van de hadra, een eeuwenoude muzikale soefitraditie, die doorgaans ­exclusief door vrouwen wordt bedreven. Het Holland Festival ontvangt dit jaar het fameuze hadrakoor uit Chefchaouen.

Mr. Holmes (Bill Condon, 2015)

Zaterdag, NPO 2, 23.20 uur

Weinig personages die in méér gedaanten op het bioscoopdoek verschenen dan Sherlock Holmes. Des te boeiender dat de detective in Mr. Holmes zorgvuldig van alle mythevorming wordt ontdaan. Want deze oude, mooi verrimpelde man, vergeetachtig en levend in het verleden, gebaseerd op de roman A Slight Trick of the Mind (2005) van Mitch Cullin, zagen we niet eerder. Regisseur Bill Condon (Gods and Monsters) laveert zijn vertelling met een fijn gevoel voor ritme en stijl tussen heden en verleden. Ian McKellen speelt de hoogbejaarde detective gepast ingetogen.

Glow

Te zien op Netflix

De handschoenen gaan uit en de spandex mag weer aan in het tweede seizoen van Glow, de grappige, brutale en feministische dramaserie over een groep Amerikaanse vrouwen die medio jaren tachtig meedoet aan een worstelshow op televisie. Daarbij niet in de weg gezeten door enig succes op het gebied van acteren of gymnastiek. Met Alison Brie (Mad Men) en Betty Gilpin (Nurse Jackie), en met komiek Marc Maron (podcast WTF) als bokkige regisseur.

Meer over