TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 30 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Javier Cámara (links) en Ricardo Darín in Truman. Beeld VRT
Javier Cámara (links) en Ricardo Darín in Truman.Beeld VRT

Stormborn

BBC 2, 20.00 uur

In een driedelige natuurdocumentaire volgt de BBC enkele dieren die leven in de uitdagende omstandigheden van de noord-Europese streken: IJsland, Noorwegen, de Shetlandeilanden en de Hebriden. In de eerste aflevering van Stormborn zien we een IJslandse poolvos, die in de lente op zoek gaat naar zijn partner van afgelopen jaar. Heeft zij de winter overleefd? Op de Shetlands heeft een ottervrouwtje twee jongen opgevoed, maar het is nog wat vroeg voor zelfstandigheid. Als er een storm over de eilanden trekt, raakt een van de pups gescheiden van haar moeder.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Verborgen verleden is de Nederlandse versie van het BBC-programma Who Do You Think You Are? en wordt al veertien seizoenen goed bekeken. In de honderdste aflevering gaat zangeres en musicalster Simone Kleinsma op zoek naar haar voorouders. Die blijken behoorlijk honkvast, want net als Kleinsma zelf is haar familie vooral afkomstig uit Amsterdam. Zoekend naar haar wortels stuit ze op zeevaarders, armelui en overspelplegers, en leest ze eeuwenoude verhalen over geluk en verdriet. Maar vindt Kleinsma ook haar artistieke talent terug in haar stamboom?

Nat King Cole - Afraid of the Dark

NPO 2 Extra, 21.30 uur

Documentaire uit 2014 over zanger Nat King Cole (1919-1965). De enigszins omineuze titel draagt de film niet voor niets. Cole was in zijn succesvolle jaren de enige zwarte televisiester in Hollywood, in een tijd dat de Ku Klux Klan zijn fanatiekste jaren beleefde en de Verenigde Staten nog altijd sterk in het teken stonden van strenge segregatie. De zanger zelf is in deze film te zien in privéfilmmateriaal en filmmaker Jon Brewer sprak onder meer uitgebreid met diens weduwe, Maria. Daarnaast komen veel collega's aan het woord, onder wie Harry Belafonte, Nancy Wilson, Johnny Mathis en Aaron Neville.

Truman

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Cesc Gay, 2015) Pakkend vriendschapsdrama, ver verwijderd van de clichés van de ziektefilm. De naar Canada geëmigreerde Tomás (Javier Camara) keert terug naar Madrid, om zijn terminaal zieke vriend Julián te bezoeken. Julián (Ricardo Darin) heeft besloten de behandeling tegen longkanker stop te zetten, onder meer om een goed baasje te zoeken voor hond Truman. Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar de opvallend gemoedelijke, ondramatische en smaakvol komische film gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen, en over de speciale dynamiek die een stevige vriendschap kan hebben - zeker wanneer ze noodgedwongen ten einde loopt.

3Doc: Unknown Brood

NPO 3, 23.00 uur

Op 11 juli 2001 sprong muzikant en kunstenaar Herman Brood van het dak van een Amsterdams hotel. Vrienden en fans vroegen zich af waarom. In de documentaire Unknown Brood gaat Dennis Alink op zoek naar een antwoord. Hij duikt in het verleden van de ster en spreekt met de mensen die Brood van het meest nabij hebben meegemaakt. Heeft de artiest in zijn songteksten, video’s en interviews aanwijzingen achtergelaten die de vragen rond zijn dood kunnen beantwoorden? Het wordt duidelijk dat Brood altijd al worstelde met wie hij was en wie hij wilde zijn.

Nina

Zaterdag, NPO 2, 00.40 uur

(Drama, Olga Chajdas, 2018) In Nina, op het IFFR van 2018 bekroond met de Big Screen Award, willen docent Nina (Julia Kijowska) en automonteur Wojtek (Andrzej Konopka) een kind. Dat zit er zonder draagmoeder niet in. Hun laatste hoop vestigen ze op de jonge Magda (Eliza Rycembel). Frappant, dat schrijver-regisseur Chajdas haar debuut Nina heeft gedoopt: pas wanneer Nina tot haar eigen ontsteltenis voor Magda valt, wordt het echt háár film. De heimelijke, fragiele verhouding tussen Nina en Magda is in dit sfeervolle, koele drama mooi getroffen.

Julia Kijowska (links) en Eliza Rycembel in Nina. Beeld
Julia Kijowska (links) en Eliza Rycembel in Nina.

The Conversation

BBC 2, 00.55 uur

(Thriller, Francis Ford Coppola, 1974) Stijlvolle paranoiathriller, die diep onder de huid kruipt. Gene Hackman schittert als afluisterexpert Harry Caul, die een man en een vrouw moet bespioneren die samen over een druk plein wandelen. Wanneer hij later in zijn studio een geheel mixt van de verschillende opnamen van de conversatie, raakt hij geobsedeerd door de mogelijke betekenissen die hij aan het gesprek kan geven. Zeggen de geliefden ‘hij zou ons vermóórden, als hij de kans krijgt’, of klinkt het meer als ‘híj zou óns vermoorden, als hij de kans krijgt’?

Gene Hackman in The Conversation. Beeld Brunopress
Gene Hackman in The Conversation.Beeld Brunopress
Meer over