tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 28 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Renpaard Starsky en Charlie Plummer in ‘Lean on Pete’. Beeld
Renpaard Starsky en Charlie Plummer in ‘Lean on Pete’.

Firma erfgoed

NPO 2, 19.10 uur

In de 16de eeuw werden protestanten in het zuiden van Nederland vervolgd. Veel van hen vluchtten daarom naar het noorden, waar verbannen calvinistische leiders in 1571 de Nederlandse Hervormde Kerk stichtten. In Firma erfgoed gaat Aldith Hunkar op zoek naar de wortels van het protestantisme in de noordelijke provincies. Naast de soberheid van deze stroming ziet ze ook een protestants praalgraf met een Italiaanse uitbundigheid. Ook bezoekt Hunkar de eerste kerk van de Molukse gemeenschap, die zeventig jaar geleden werd opgericht in Appingedam.

Oh, wat een jaar

RTL 4, 20.00 uur

De wereld mag overlopen van de problemen en drama’s, het zeldzaam opgewekte programma Oh, wat een jaar gaat vanavond van start met een nieuw seizoen. Elke week hullen presentator Chantal Janzen en de teamcaptains Carlo Boszhard en Ruben Nicolai zich in de kleding in het jaar dat centraal staat. Vervolgens dompelen ze zich onder in nostalgische tv-fragmenten en wordt er veel, heel veel populaire muziek uit het betreffende jaar gezongen. Wekelijks schuiven naast de teamcaptains wat bekende Nederlanders aan die als twee teams een quizachtige strijd tegen elkaar voeren. Voor veel fans feelgoodtelevisie in optima forma.

Flodder in Amerika!

RTL 7, 20.00 uur

(Komedie, Dick Maas, 1992) Flodder in Amerika! stamt uit de hoogtijdagen van First Floor Features, de filmproductiemaatschappij van Laurens Geels en Dick Maas. De opvolger van superhit Flodder (1986) werd weliswaar niet goed ontvangen, maar trok wel meer dan een miljoen bezoekers. De asociale familie wordt door de geterroriseerde gemeente Zonnedael via een uitwisselingsprogramma naar New York verplaatst. Daar veroorzaken de gezinsleden vanzelfsprekend net zo veel problemen als thuis, wanneer ze worden aangezien voor een Russische delegatie. In 1995 volgde een derde en laatste deel. De televisieserie liep van 1993 tot 1998.

Rene van 't Hof (links) en Huub Stapel in ‘Flodder in Amerika!’. Beeld ANP
Rene van 't Hof (links) en Huub Stapel in ‘Flodder in Amerika!’.Beeld ANP

Uitmarkt 2021: De opening

NPO 2, 20.20 uur

Vorig jaar was er op cultuurgebied niet veel te beleven in Nederland, maar inmiddels kunnen de theaters, zalen en podia weer open. Op de Uitmarkt wordt de start van het nieuwe culturele seizoen gevierd, en de feestelijke opening geeft een voorproefje van het moois dat komend jaar te zien is. Eric Corton presenteert een live uitzending vanaf het Museumplein, met muzikale bijdragen van onder anderen Tania Kross en Douwe Bob. Komiek Alex Ploeg houdt een miniconference, illusionist Hans Klok zorgt voor spektakel en The Ruggeds vertonen hun danskunsten.

Peter Pannekoek: Later was alles beter

NPO 1, 20.40 uur

Is er in deze politiek correcte tijd van #MeToo en cancelcultuur nog ruimte voor nuance tussen goed en fout? Cabaretier Peter Pannekoek heeft het er maar moeilijk mee. In zijn tweede avondvullende voorstelling Later was alles beter staat hij stil bij deze verwarrende periode waarin alles verandert en de verhoudingen tussen man en vrouw op de schop gaan. Hij verontschuldigt zich voor wat er is gezegd en wat er nog gaat komen, geeft voorbeelden van gekke vrouwen en nare mannen, en legt uit waarom deze tussentijd de tijd is van revolutie en monsters.

Lean on Pete

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Andrew Haigh, 2017) Voor zijn derde speelfilm toog de Britse regisseur Haigh (45 Years) naar Amerika, waar hij het verhaal vertelt van de 15-jarige Charley. Dit kind van een afwezige moeder en onbekwame vader hecht zich op de nabijgelegen racebaan aan een oud racepaard dat op het punt staat om afgemaakt te worden. Het mooie, subtiele en ook bikkelharde Lean on Pete stelt de vraag wie zorgt voor diegenen die door omstandigheden niet meer mee kunnen komen. Zoetsappig wordt het nooit, dit jongen-plus-paardverhaal, eerder bikkelhard. Cameraman Magnus Nordenhof Jønck toont het Amerikaanse (woestijn)landschap dat Charley doorkruist even onvergeeflijk als bekoorlijk. Hoofdrolspeler Charlie Plummer, 17 jaar oud tijdens het filmen, schittert.

Ventoux

NPO 3, 22.20 uur

(Drama, Nicole van Kilsdonk, 2015) Het lijkt een boekverfilming, maar toch is Nicole van Kilsdonks Ventoux dat eigenlijk niet. De verhouding tussen de film en de bestseller van Volkskrant-columnist Bert Wagendorp ligt ingewikkelder. In 2007 maakte Van Kilsdonk Zadelpijn, rond een door Normandië fietsend vriendinnenclubje. Zoiets wilde Van Kilsdonk opnieuw maken, maar dan met mannen. Ze vroeg Wagendorp, die zijn roman af had voordat de film gerealiseerd kon worden. Film en boek zijn feitelijk twee alternatieve versies van hetzelfde verhaal, rond vier wielrennende vijftigers die op de Mont Ventoux met oud zeer in het reine komen.

Martijn Lakemeier in ‘Ventoux’. Beeld
Martijn Lakemeier in ‘Ventoux’.
Meer over