Tv-tipsZaterdag

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 26 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Only lovers left alive Beeld
Only lovers left alive

The Hundred-Foot Journey (Lasse Hallström, 2014)

Zaterdag, Eén, 21.10 uur

The Hundred-Foot Journey dient iets op wat je eerder hebt gezien, ook in Hallströms eigen, vaak kleffe films. Een Indiase familie, met een grommerige Om Puri als pater familias, strandt met de auto in een Frans dorpje. Ze openen er een restaurant, tegenover het sterrenetablissement van ijskoningin Helen Mirren. Natuurlijk draaien Puri en Mirren al snel om elkaar heen en valt zijn zoon, een getalenteerde kok, voor haar souschef. Strijklicht en pittoreske marktjes winnen het hier van politieke onrust en met xenofobie wordt in een oogwenk korte metten gemaakt. Vooroordelen zijn er om te overwinnen. Als er ruzie is, wordt er hooguit sneller in het eten gehakt.

Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch, 2013)

Zaterdag, Canvas, 22.30 uur

In een tijd waarin we worden doodgegooid met vampiers in tv-series en films, is niemand cooler dan Adam en Eve in Jim Jarmusch’ sfeervolle drama. Het zijn ondoden als rocksterren – met grote zonnebrillen en een schijnbaar oneindig huishoudbudget. Bloed is hun via illegale kanalen verkregen drug, ze leven ’s nachts en ze staan op vertrouwelijke voet met mensen over wie normale stervelingen alleen maar kunnen dromen. Het maakt Only Lovers Left Alive een lofzang op schoonheid en cultuurkritiek.

Biggest Weekend

Geen Glastonbury dit jaar, maar wel BBC’s Biggest weekend-festival in vier steden: Perth, Belfast, Swansea en Coventry. Met o.a. Emili Sande en Clean Bandit (Zaterdag, BBC 2, 20.45 uur), Sam Smith (Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur), Noel Gallaghers High Flying Birds (Zaterdag, BBC 2, 23.00 uur), Taylor Swift (Zondag, BBC1, 20.30 uur), Florence + The Machine (Zondag, BBC 2, 22.00 uur), Liam Gallagher (Zondag, BBC 2, 23.00 uur). Check ook BBC4.

Inside Llewyn Davis (Ethan en Joel Coen, 2013)

Zaterdag, NPO 3, 23.50 uur

Greenwich Village, New York, 1961. Al voordat Bob Dylan ervoor zorgde dat de plaats en tijd historisch werden in de muziekgeschiedenis, kwamen de folkzangers erheen om te spelen. De fictieve zanger Llewyn Davis (de zoveelste mooie rol van Oscar Isaac) doet in dit decor alsof hij vasthoudt aan zijn principes, maar dat het met zijn doorbraak niet wil vlotten, komt toch vooral doordat hij een voor Coenfilms zo kenmerkende lapzwans is, wie het lot niet gunstig is gezind. Hij slaapt bij vrienden en bekenden op de bank, vergooit in een onvergetelijke scène met een door Justin Timberlake gespeelde musicus zijn kansen om succesvol sessiemuzikant te worden en ziet niet dat de tijd hem inhaalt.

Deadpool (Tim Miller, 2016)

Zaterdag, Veronica, 23.45 uur

Deadpool 2 draait nu in de bioscoop en werd in deze krant zuiniger ontvangen dan het oorspronkelijke deel, dat een onverwacht commercieel succes werd, met zijn held die erop los scheldt, fouten maakt en zichzelf niet serieus neemt.

Meer over