Tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 26 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Keanu Reeves in The Matrix van Lilly en Lana Wachowski Beeld
Keanu Reeves in The Matrix van Lilly en Lana Wachowski

Tour de France

NPO 1, 12.00 / 23.40 uur

De belofte van een volle sportzomer begint vandaag gestalte te krijgen, met naast de achtste finales van het EK voetbal ook de start van de Tour de France. De NPO heeft uitzendrechten van beide evenementen, maar omdat de de Tourproloog ruim eindigt voor de eerste achtste voetbalfinale, lopen de uitzendingen voorbeeldig in elkaar over. De eerste etappe is overigens niet de gebruikelijke (korte) tijdrit, maar een ‘gewone’ etappe van de Bretonse kustplaats Brest naar het 25 kilometer verderop gelegen Landerneau - waar de renners 198 kilometer over doen trouwens. Na de uitgesmeerde voetbalwedstrijden verzorgt, net als vorig jaar, Dione de Graaff het bijzonder aangename late-avondprogramma De avondetappe.

The Matrix

Veronica, 20.00 uur

(Lana en Lilly Wachowski, 1999) Een commentaar op de hegeliaanse dialectiek moest het worden, maar ook een vechtfilm met een held die kan vliegen en kogels uit de lucht vist. Inmiddels staat het commercieel zeer succesvolle The Matrix te boek als een moderne klassieker. De bullet time-effecten, waarbij de camera draait om Keanu Reeves terwijl deze in superslowmotion kogels ontwijkt, zijn sindsdien zo vaak nagedaan dat ze inmiddels als clichés aanvoelen. Intussen kun je nog altijd alle kanten op met het even archetypische als futuristische verhaal, waarin een computerkraker (Reeves) de messias blijkt te zijn. Als alles meezit verschijnt aanstaande kerst een vierde deel.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Reportagemagazine Vranckx doet verslag vanuit India, de op een na grootste suikerproducent ter wereld. In de uitgestrekte suikerrietvelden van het Beed-district wordt veel van het zware werk verricht door vrouwen uit de laagste kaste. Dit gebeurt onder omstandigheden die niet veel verschillen van slavernij. Veel van de vrouwelijke werknemers laten, onder druk gezet door de opzichters, een hysterectomie uitvoeren. Zo hoeven ze geen werkdagen te missen vanwege ongesteldheid. De vrouwen zijn echter slecht geïnformeerd over de gevolgen van de ingreep.

Maltese

Canvas, 20.40 uur

Als inspecteur Dario Maltese (Kim Rossi Stuart) in de jaren zeventig terugkeert naar Sicilië voor het huwelijk van zijn beste vriend, belandt hij midden in een moordonderzoek. De Italiaanse misdaadserie Maltese speelt zich af in de periode dat de maffia heer en meester was op Sicilië en schetst een overtuigend tijdsbeeld; iets wat de makers, die ook achter de serie Gomorra zitten, wel is toevertrouwd. Het personage van Maltese werd gemodelleerd naar diverse rechercheurs die strijd voerden tegen de maffia en hun corrupte medestanders, en dat vaak met de dood moesten bekopen.

Ghost of the Minerva

National Geographic, 21.00 uur

In de winter van 1968 verdween de Franse onderzeeër Minerve tijdens een trainingsmissie. Na een hevige storm werd er niets meer vernomen van het marineschip en de 52 opvarenden. Vijftig jaar na het drama drongen de families van de bemanningsleden aan op een nieuwe zoektocht naar het verloren schip. Op 22 juli 2019 werd de Minerve teruggevonden op een diepte van 2.350 meter, in drie stukken en verspreid over een groot gebied. De documentaire Ghost of the Minerva laat zien hoe deze speurtocht met geavanceerde moderne apparatuur tot succes leidde.

Coureur

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Kenneth Mercken, 2018) Doorleefd speelfilmdebuut van voormalig wielertalent Kenneth Mercken, die nooit doorbrak op de fiets en daarop een filmopleiding volgde. Hij schetst hier een harde werkelijkheid, waarin Felix (gespeeld door wielrenner Niels Willaert) de wielrendromen van zijn vader Mathieu (Koen de Graeve) waar moet maken. Felix is volgzaam, ambitieus en wellicht masochistisch. Maar op zoek naar het respect van zijn vader daagt langzaam het besef dat Mathieu liever een winnaar ziet dan een gezonde zoon. Het is een eenzame wereld, die van de jonge wielrenner in Coureur.

Niels Willaerts en Fortunato Cerlino in Coureur van Kenneth Mercken Beeld
Niels Willaerts en Fortunato Cerlino in Coureur van Kenneth Mercken

Jackie

NPO 2, 23.45 uur

(Drama, Pablo Larraín, 2016) De eerste dagen na de moord op John F. Kennedy worden in de majestueuze film Jackie gevangen als een koortsdroom, verteld vanuit het perspectief van de kersverse weduwe van de Amerikaanse president. In een overtuigende wirwar van korte flashbacks duikt de Chileense regisseur Pablo Larraín in zijn Engelstalige debuut diep in de geest van de rouwende Jackie, die ondanks de chaos van het moment en ondanks haar gebroken ziel standvastig regeert over het imago en de nalatenschap van haar echtgenoot.

Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín Beeld
Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín
Meer over