Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 25 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Macaulay Culkin, Daniel Stern en Joe Pesci in ‘Home Alone’ van Chris Columbus. Beeld
Macaulay Culkin, Daniel Stern en Joe Pesci in ‘Home Alone’ van Chris Columbus.

Mary Poppins Returns

BBC 1, 16.10 uur

(Familie, Rob Marshall, 2018) Zodra Mary Poppins in dit vervolg op de musicalhit uit 1964 weer opduikt, op magische wijze afgedaald langs een vliegertouw uit de hemel, is het net alsof er in de tussenliggende decennia niks is veranderd. Onder de vlag van Disney zet musicalspecialist Rob Marshall (Chicago) alles op alles om Mary Poppins Returns er zo veel mogelijk uit te laten zien als een speelfilm van vijftig jaar geleden. Het is een als film verpakte Mary Poppins-museumtour, maar de zo ongegeneerde nostalgie maakt het vervolgdeel zeker genoeglijk.

Emily Blunt in Mary Poppins Returns van Rob Marshall Beeld
Emily Blunt in Mary Poppins Returns van Rob Marshall

Home Alone

Net 5, 18.20 uur

(Komedie, Chris Columbus, 1990) Hoe onverwoestbaar populair deze home invasion-kerstkomedie 31 jaar na dato nog steeds is, bewees het instant-succes van het 3.955 steentjes tellend Home Alone Lego-huis dat vorige maand in de verkoop kwam: in één klap uitverkocht. En vorige week verscheen in de Volkskrant een fraai feelgoodverhaal waarin werd uitgelegd hoe Macaulay en Kieran Culkin (in Home Alone hoofdrolspeler Kevin en zijn neefje Fuller) na alle kinderstergekte sinds de jaren negentig alsnog uitstekend terecht zijn gekomen. Gewoon wéér kijken dus, met de familie tussen voorgerecht en hoofdmaaltijd door, dit eeuwig leuke filmfestijn waarin een per ongeluk thuis achtergelaten jochie een creatieve strijd uitvecht met twee onnozele inbrekers.

Die Hard

Veronica, 20.00 uur

(Actie, John McTiernan, 1988) Een van de beste kerstfilms, al wordt deze nauwelijks verouderde actieklassieker niet per se zo gecategoriseerd. Maar het is dus Kerst wanneer het in sappig Duits vloekend geboefte onder leiding van Alan Rickman een complete wolkenkrabber gijzelt waar de vrouw werkt van ruwe bolster-politieman John McClane (Bruce Willis). Het eenmansleger laat vervolgens geen mogelijkheid onbenut om gewiekste kerstgrapjes te maken. En al weet je dat agent McClane de strijd zal winnen, hoe hij zijn vrouw in veiligheid brengt moet je nog maar afwachten. Ook daarin schuilt een mooie kerstgedachte.

Bruce Willis en Bonnie Bedelia in Die Hard van John McTiernan Beeld
Bruce Willis en Bonnie Bedelia in Die Hard van John McTiernan

De beentjes van Sint-Hildegard

NPO 1, 21.49 uur

Zelfs in coronatijd kon een Nederlandse film een bioscoophit worden, bewees De beentjes van Sint-Hildegard (Johan Nijenhuis, 2020). Herman Finkers en Johanna ter Steege, beiden acterend in het Twents, zijn fantastisch in deze ingetogen geregisseerde bewerking van een Tsjechische komedie. Na de dood van zijn schoonvader verdraagt Jan (Finkers) het niet langer om eindeloos te worden bemoederd door echtgenote Gedda (Ter Steege). Hij besluit tot een hilarisch maar ook zielig ontsnappingsplan. Finkers en Ter Steege maken voelbaar dat hun personages er samen een heel leven op hebben zitten.

Herman Finkers en Daphne Bunskoek in De beentjes van Sint-Hildegard van Johan Nijenhuis. Beeld
Herman Finkers en Daphne Bunskoek in De beentjes van Sint-Hildegard van Johan Nijenhuis.

Wendes kerstkaleidoscoop

NPO 2, 21.49 uur

In een show die het midden houdt tussen televisie, film, theater en concert heeft zangeres en actrice Wende ontmoetingen met artiesten uit verschillende disciplines. Dat zorgt in Wendes kerstkaleidoscoop voor verrassende momenten, zoals een eigen versie van Het meisje met de zwavelstokjes door theatermaker Steef de Jong, actrice Elise Schaap die Zeur niet zingt met het Amsterdam Sinfonietta en schrijver Dimitri Verhulst die een speciale kerstbrief voorleest. Ook de Nationale Opera, Di-rect en Froukje leveren een bijdrage aan de voorstelling.

Pavarotti

22.35 uur, BBC 2

Voor zijn portret van Luciano Pavarotti kreeg Hollywoodregisseur Ron Howard de medewerking van veel mensen die de operazanger van dichtbij hebben gekend: echtgenotes, dochters, managers en collega’s. Ze zijn vol lof over de tenor, maar ook Pavarotti’s moeilijke en excentrieke kanten komen aan bod. De bakkerszoon maakte zijn debuut in 1961 in La Bohème en werd een wereldster. Door zijn optredens met de Drie Tenoren en vriendschappen met beroemdheden werd Pavarotti ook bekend buiten de operawereld. Aansluitend (00.20 uur) is er een concert in Hyde Park uit 1991.

Tina

NPO 3, 22.37 uur

Met de avondvullende documentaire Tina maakten Dan Lindsay en T.J. Martin een uniek, dynamisch en zeer intiem portret van Tina Turner. De zangeres brak die in de jaren zestig door in een duo met haar man Ike, maar na een bewogen periode ging ze solo verder om een van de grootste comebacks uit de muziekgeschiedenis te maken. De film vertelt zowel Turners persoonlijke verhaal als dat van haar formidabele carrière. Onder anderen Oprah Winfrey, Angela Bassett, Kurt Loder en Turners echtgenoot Erwin Bach vertellen in interviews wat Turner voor hen betekent.

Meer over