FILM- EN TV-TIPSzaterdag 23 januari

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 23 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Arnold Schwarzenegger in Total Recall van Paul Verhoeven. Beeld
Arnold Schwarzenegger in Total Recall van Paul Verhoeven.

Ozeanriesen

Arte, 20.15 uur

De Duits-Franse cultuurzender Arte ruimt een avond in voor de oceaan. Om 22 uur wordt een documentaire uit 2016 uitgezonden over de gevaren van microplastic, om 22.55 uur gevolgd door een fascinerende film uit 2017 over de bodems van de oceanen. Daar liggen alleen al meer dan 6.300 wrakken van schepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gezonken en die nog altijd voor het milieu gevaarlijke stoffen bevatten. Afgetrapt wordt de avond met een lange documentaire uit 2018 over de stoomboten die een eeuw geleden mensen en dingen over de oceanen vervoerden.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.35 uur

Bij het uitpluizen van de familiestamboom heeft iedereen de stiekeme hoop te stuiten op illustere voorouders; een naam als Johan van Oldenbarnevelt, bijvoorbeeld. Vanavond komt Diederik Ebbinge daar in Verborgen geschiedenis dicht in de buurt. Zijn familie stamt dan wel niet af van Oldenbarnevelt, maar hij ontdekt dat een voorvader de ter dood veroordeelde staatsman in 1619 wel bijstond in zijn laatste uren. Verder levert het graven in de familiegeschiedenis mooie verhalen op over dichters, gelovigen, vluchtelingen en een opa die verzetsheld was.

Sprakeloos

Eén, 21.20 uur

(Hilde Van Mieghem, 2017) Verfilming van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye, over de jaren voor en na het moment waarop zijn moeder door een beroerte werd getroffen. In tegenstelling tot de roman richt de film zich sterk op de worsteling van de zoon (ook schrijver, uiteraard, en weinig sympathiek), waardoor het echte drama wat uit beeld verdwijnt. Ster van de film is acteur Rik van Uffelen, die ontroert als de vader die liefde te over heeft voor zijn vrouw en kinderen.

Viviane de Muynck in Sprakeloos van Hilde Van Mieghem. Beeld
Viviane de Muynck in Sprakeloos van Hilde Van Mieghem.

Silent Witness

NPO 2, 22.10 uur

De zaken van het forensisch onderzoeksteam uit de misdaadserie Silent Witness beslaan eigenlijk twee afleveringen, maar omdat KRO-NCRV deze aaneengesloten uitzendt wordt er elke zaterdagavond een afgerond verhaal verteld. Dit keer wordt het team van Nikki Alexander ingeschakeld na de moord op een Amerikaanse diplomaat in Londen. Het slachtoffer wordt op een bankje aangetroffen. Tussen het team en de Amerikaanse ambassade ontstaat een strijd over de jurisdictie. Dan ontdekken Nikki en haar collega’s dat er zaken geheim worden gehouden.

Total Recall

Veronica, 22.10 uur

(Paul Verhoeven, 1990) Vergeet de recente remake; de originele Total Recall is superieur en behoort tot de beste films van Verhoeven (en zijn ster Arnold Schwarzenegger). De special effects mogen verouderd ogen, ze blijven uitzonderlijk inventief, zodat de wijze waarop Schwarzenegger zijn (geïmplanteerde?) dromen tot op Mars najaagt, nog altijd overtuigt. Het ingenieuze scenario, gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick, staat als een huis. Zoals veel sciencefictionschrijvers was Dick (wiens werk ook aan de basis stond van sf-klassieker Blade Runner) gefascineerd door de filosofische implicaties van futuristische verschijnselen als ruimte- en tijdreizen en kunstmatige intelligentie. Verhoeven maakte van zijn verhaal een wilde, gewelddadige, subversieve, slimme, actierijke sciencefictionfilm.

What Killed Maradona?

Discovery, 22.30 uur

Vorig jaar overleed Diego Maradona op 60-jarige leeftijd. De officiële doodsoorzaak luidde hartfalen, maar de ex-voetballer leed ook aan lever- en nierproblemen en had een voorliefde voor cocaïne. Enkele weken voor zijn dood was Maradona om psychologische redenen in het ziekenhuis opgenomen, en de autopsie vond angstremmers en antipsychotica in zijn bloed. What Killed Maradona? kijkt nog eens kritisch naar de doodsoorzaak van de voetballegende. Met bijdragen van manager Jon Smith, trainer Fernando Signorini en collega-voetballer Giuseppe Bruscolotti.

Pop Aye

NPO 2, 23.55 uur

(Kirsten Tan, 2017) De Singaporese filmmaker Kirsten Tan rijgt de onwerkelijke momenten moeiteloos aaneen in Pop Aye, een zachtmoedig kabbelende roadmovie die dwars door het binnenland van Thailand achter een dolende vijftiger en zijn olifant aan sjokt. Net als zijn leven op een dood spoor is belandt, ontdekt Thana (Thaneth Warakulnukroh) de olifant (Bong) waarmee hij ooit opgroeide, zomaar op straat als attractie voor toeristen. Samen gaan ze op reis, in een keurig voorthobbelend speelfilmdebuut dat op het IFFR van 2017 de VPRO Big Screen Award won.

Thaneth Warakulnukroh in Pop Aye van Kirsten Tan. Beeld
Thaneth Warakulnukroh in Pop Aye van Kirsten Tan.
Meer over