Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 21 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Lisa Smit en Theo Maassen in TBS. Beeld
Lisa Smit en Theo Maassen in TBS.

Summerland

Eén, 21.20 uur

(Drama, Jessica Swale, 2020) Alice Lamb haat kinderen. Maar goed, het is de Tweede Wereldoorlog en iedereen moet ‘zijn steentje bijdragen’. Dus moet ook zij een schuchter jongetje opvangen, afkomstig uit het zwaar gebombardeerde Londen. Gemma Arterton, een prima actrice, is door haar vriendelijke uitstraling nooit helemaal geloofwaardig als kinderhater, hoe bruusk ze ook rondbeent. Zij en kindacteur Lucas Bond hebben samen echter een prima chemie, waardoor de verhaallijn over Alice en het jongetje het belangrijkste wordt. Samen creëren ze een eigen, vrijwel afgesloten wereldje waarin ze op luchtkastelen jagen.

Gemma Arterton en Lucas Bond in Summerland. Beeld
Gemma Arterton en Lucas Bond in Summerland.

Star Wars: Episode IV: A New Hope

Veronica, 22.35 uur

(Sciencefiction, George Lucas, 1977) De film waar het allemaal mee begon, ook al gaan er zoals de titel verklapt drie (later alsnog gemaakte) avonturen aan vooraf. George Lucas veranderde met de blockbuster Star Wars: Episode IV: A New Hope de smaak van het publiek. Han Solo (Harrison Ford), Luke Skywalker (Mark Hamill) en Prinses Leia (Carrie Fisher) leiden de opstand tegen Darth Vader en diens duistere krachten, in een met special effects overladen verhaal dat Lucas goeddeels afkeek van films van Akira Kurosawa. ‘May the Force Be With You.’

Harrison Ford in Star Wars: Episode IV: A New Hope. Beeld ANP Kippa
Harrison Ford in Star Wars: Episode IV: A New Hope.Beeld ANP Kippa

TBS

NPO 3, 23.54 uur

(Thriller, Pieter Kuijpers, 2008) Na Van God Los (over een Venlose bende) en Off Screen (over de gijzelnemer die de verkeerde Philipstoren binnen wandelde) portretteerde misdaadfanaat Kuijpers in TBS een ter beschikking gestelde gevangene. Deze Johan (Theo Maassen met volle overtuiging) ontsnapt uit zijn kliniek, gijzelt een pubermeisje (Lisa Smit) en gaat met haar op zoek naar zijn moeder. Die moet bewijzen dat hij onschuldiger is dan men denkt. Met filmische middelen manipuleert Kuijpers knap het oordeel van de kijker over de dan weer aandoenlijke, dan weer gevaarlijke engerd die Johan is. Daarbij schroomt hij niet zo nu en dan ook dingen níét te laten zien.

The Connection

NPO 1, 20.28 uur

Matthijs van Nieuwkerk is deze week in maar liefst twee nieuwe programma’s te zien. Na het muziekprogramma Pop22 van afgelopen donderdag is hij vanavond de gastheer in de spelshow Connection. Hierin komen steeds drie bekende Nederlanders met hetzelfde beroep tegen elkaar uit in vier rondes met kennisvragen. Ze moeten zoveel mogelijk vragen goed beantwoorden, en vervolgens raden wat de verbindende factor is van deze antwoorden. Vanavond spelen drie cabaretiers – Pieter Derks, Ronald Snijders en Alex Ploeg – om de prijs: een digitaal kunstwerk.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.40 uur

Toen in de gloednieuwe Flevopolder een stad moest verrijzen, leek Lelystad een Utopia met onbegrensde mogelijkheden waar alle fouten van steden uit het verleden konden worden hersteld. De vraag is of die droom werd verwezenlijkt. Deze week krijgt Lelystad bezoek van de Van Rossems, die er wel degelijk een stad van de toekomst zien. Architect Vincent bewondert een bescheiden maar bijzonder gebouw, en in museum Batavialand verwondert kunsthistoricus Sis zich over een leprozenklepper uit de vijftiende eeuw die bij de inpoldering naar het oppervlak kwam.

White House Farm

Canvas, 20.40 uur

In 1985 wordt het Engelse plaatsje Tolleshunt D’Arcy opgeschrikt door een familiedrama. Nevil en June Bamber worden doodgeschoten aangetroffen in hun boerderij, naast hun dochter Sheila en haar zes jaar oude tweeling. De enige die de moordpartij heeft overleefd is Jeremy, de geadopteerde zoon van de Bambers. De serie White House Farm is een gedramatiseerde versie van de waargebeurde meervoudige moordzaak. Aanvankelijk verdenkt rechercheur Taff Jones (Stephen Graham) dochter Sheila, maar dan krijgt hij opzienbarende informatie over Jeremy (Freddie Fox).

Classic Albums: The Doors - Morrison Hotel

NPO 3, 22.57 uur

In de documentaireserie Classic Albums vertellen artiesten, bandleden, producers en technici hoe legendarische platen uit de popgeschiedenis tot stand zijn gekomen. In een nieuw seizoen komen onder anderen Frank Zappa en The Who aan bod, maar de eerste aflevering gaat over een van de beste comebackalbums aller tijden: Morrison Hotel van The Doors. Samen met producer Bruce Botnick vertellen bandleden Ray Manzarek, Robbie Krieger en John Densmore hoe ze helemaal vanaf nul begonnen en uiteindelijk een artistiek en commercieel succes afleverden.

Meer over