FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 2 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Toni Collette in Hereditary van Ari Aster Beeld
Toni Collette in Hereditary van Ari Aster

Heel Holland bakt kids

NPO 3, 19.20 uur

Bakduo’s die bestaan uit een volwassene en een kind strijden weer om een plekje in de finale van Heel Holland bakt kids. Net als in de volwassenenversie presenteert André van Duin de wedstrijd, die wordt gejureerd door Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. Elke aflevering heeft een thema, en vandaag is dat bedreigde diersoorten. Dat betekent dat de teams aan de slag gaan om bedreigde-dieren-soezen en een bedreigde-dieren-taart te bakken. Ook zullen ze zich vandaag vertrouwd moeten maken met de ovens en andere apparatuur in de baktent.

Hereditary

Veronica, 20.00 uur

(Horror, Ari Aster, 2018) Een van de griezeligste horrorfilms van de laatste jaren vangt aan met de dood van de grootmoeder van een familie, om vervolgens van rouwverwerkingsdrama langzaam te transformeren tot bovennatuurlijke thriller en, in de laatste scènes, uitzinnige horror. Hereditary is gemaakt door een filmtalent dat zich niet laat ketenen door genreregels. De Amerikaanse regisseur Ari Aster (die zijn kunde een jaar later al bevestigde met Midsommar) kiest zowel eenvoudige als groteske middelen om je de stuipen op het lijf te jagen. Fraai is vooral hoezeer Hereditary overtuigt als zwaarmoedig gezinsdrama, voor het ware pandemonium losbarst. Gedurfde aftrap van Veronica’s vroeg ingezette Halloweenmaand.

70 jaar tv: Satire van A tot Z

NPO 3, 22.00 uur

Absurdist en komiek Ronald Snijders geeft een overzicht van de meer dan rijke historie van zeventig jaar Nederlandse satire op televisie. Hij doet het – begrijpelijk als schepper van de Alfabetweter en Alfabetbeter – aan de hand van het alfabet. En hij doet het – begrijpelijk als absurdist – kriskras. Van de A van actualiteit tot de Z van Zondag met Lubach en Zo is het toevallig ook nog eens een keer, langs de O van ophef, de I van imitaties, via de K van Kopspijkers, Koot & Bie en koningshuis naar de M van moslims en de W van woke. Reken naast klassiekers ook op onverwachte fragmenten.

The Pembrokeshire Murders

NPO 2, 22.10 uur

Als rechercheur Steve Wilkins (Luke Evans) nog eens goed kijkt naar twee dubbele moordzaken uit de jaren tachtig, stuit hij op overeenkomsten met meer recente misdaden waarvoor John Cooper (Keith Allen) een straf uitzit. Kan deze crimineel ook verantwoordelijk zijn voor de eerdere moorden? Wilkins begint een race tegen de klok om het bewijs rond te krijgen. De Britse miniserie The Pembrokeshire Murders vertelt het waargebeurde verhaal van de jacht op de ‘Bullseye Killer’. Vanavond worden de eerste twee afleveringen uitgezonden, volgende week het slot.

It Comes at Night

Veronica, 22.40 uur

(Horror, Trey Edward Shults, 2017) Een als onheilspellend en intiem familiedrama verpakte zombiefilm, waarin ouders zich na een virusuitbraak met hun 17-jarige zoon hebben teruggetrokken in een hut in de Amerikaanse bossen. Een insluiper doet een beroep op het laatste restje vertrouwen en menselijkheid van het gezin: is hij echt alleen uit op water voor zijn eigen familie? It Comes at Night is geïnspireerd door genreklassiekers waarin angst en paranoia het vertrouwen binnen een geïsoleerd groepje mensen decimeert, van Night of the Living Dead tot The Thing.

Kelvin Harrison Jr. in It Comes at Night van Trey Edward Shults Beeld
Kelvin Harrison Jr. in It Comes at Night van Trey Edward Shults

70 jaar tv: Je beste vriend

NPO 1, 24.00 uur

Precies zeventig jaar na de eerste landelijke tv-uitzending vanuit Studio Irene in Bussum staat de NPO uitgebreid stil bij dit jubileum. Naast specials over onder meer zeventig jaar kinder-tv (NPO 3, 13.40 uur) en sportverslaggeving (NPO 1, 17.20 uur) is er de start van de serie 70 jaar tv: Je beste vriend. In vier delen wordt getoond hoe de televisie sinds de jaren vijftig is uitgegroeid tot gewaardeerde huisgenoot. Han Peekel laat televisiemakers vertellen over de rol van tv als trooster, als onruststoker, verhalenverteller en nar.

Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium

NPO 3, 00.10 uur

(Komedie, Pieter Kramer, 1989) Theo en Thea willen een film maken over Sneeuwwitje en de zeven dwergen waarin ze beiden alle rollen spelen, behalve die van knappe prins. Als beoogd prins Gerard Joling afzegt, proberen ze operazanger Marco Bakker te verleiden. Van de openingsscène met de door Arjan Ederveen en Tosca Niterink gespeelde VPRO-culticonen in ‘embryokostuumpjes’ tot hun avonturen in jazzclub De Koperen Koekepanfluit, en van Adèle Bloemendaal als heks tot Bakker in geestige zelfparodie: álles is hier heerlijk anarchistisch, flauw en zonderling.

Arjan Ederveen en Tosca Niterink in Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium van Pieter Kramer Beeld
Arjan Ederveen en Tosca Niterink in Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium van Pieter Kramer
Meer over