TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zaterdag 2 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Charlotte Gainsbourg in ‘Samba’. Beeld
Charlotte Gainsbourg in ‘Samba’.

Samba

NPO 2, 14.00 uur

(Drama, Olivier Nakache en Eric Toledano, 2014) Met Intouchables hadden regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano in 2011 plotseling een publiekslieveling te pakken. Wereldwijd bleek hun film over een steenrijke verlamde man en zijn swingende hulp uit de banlieue een megahit. Als volgende project koos het duo dit best gedurfde project. Ook Samba draait om de relatie tussen twee mensen, die normaal gesproken langs elkaar heen zouden leven: de illegaal Samba (Intouchables’ troefkaart Omar Sy) en de muizige zakenvrouw Alice (Charlotte Gainsbourg), die door omstandigheden als vrijwilliger met vluchtelingen werkt. Knap is hoe de regisseurs de ingewikkelde en impopulaire vluchtelingenproblematiek schetsen, met een een feilloos oog voor de paradoxale, kafkaëske situaties die daardoor ontstaan.

Back to the Future I, II en III

Veronica, 18.00 uur / 20.15 uur / 22.30 uur

(Fantasy, Robert Zemeckis, 1985, 1989 en 1990) Briljante fantasy-trilogie. Tiener Marty McFly (Michael J. Fox) is bevriend met Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd), die een tijdreisauto heeft geknutseld. En daar gaat Marty, om 30 jaar eerder te zien dat het tussen zijn ouders allerminst liefde op het eerste gezicht is. In deel 2 reist hij af naar 2015 (en speelt Fox soms vier rollen tegelijk); wanneer hij in deel 3 in het Wilde Westen belandt, is het tijdreizen zo ingewikkeld geworden dat de plot zich niet laat samenvatten zonder een schoolbord.

Christopher Lloyd en Michael J. Fox in ‘Back to the Future’. Beeld
Christopher Lloyd en Michael J. Fox in ‘Back to the Future’.

De otter, een legende keert terug

NPO 1, 19.05 uur

In 1988 was de otter helemaal verdwenen uit de Nederlandse natuur. De dieren konden niet opboksen tegen het toenemende verkeer, de visfuiken, het verlies van leefgebied en de teruglopende waterkwaliteit. Sindsdien is er veel verbeterd en is de otter weer te zien in ons land. Hilco Jansma’s documentaire De otter, een legende keert terug werd gefilmd in de omgeving van het Drentse plaatsje Loon en in de stadsgracht van Groningen, waar de speelse waterdieren ook weer te zien zijn. Uniek zijn de beelden van een ottermoeder die haar jong zwemles geeft.

Elizabeth Is Missing

NPO 2, 19.50 uur

(Drama, Aisling Walsh, 2019) De bejaarde Maud gaat op zoek naar haar verdwenen vriendin Elizabeth (Maggie Steed). Dat Maud aan Alzheimer lijdt en steeds minder vat op de verhouding tussen heden en verleden heeft, maakt haar missie des te precairder. Elizabeth Is Missing, naar de gelijknamige bestseller van Emma Healy, betekende de terugkeer van de 83-jarige actrice Glenda Jackson, net goed en wel gepensioneerd na een lange politieke carrière en voor het eerst sinds 1992 weer in een film te zien. Jackson kreeg een Emmy voor haar ijzersterke hoofdrol in deze enthousiast ontvangen televisieproductie.

Glenda Jackson in Elizabeth is Missing. Beeld
Glenda Jackson in Elizabeth is Missing.

For Life

NPO 3, 20.20 uur

De Noorse misdaadserie For Life (originele titel: Livstid) volgt rechercheur Victoria Woll (Tone Mostraum) in twee tijdlijnen. In het heden zit ze een lange straf uit in de gevangenis. Om te ontdekken hoe ze in deze situatie is beland, krijgen we een tweede, vijftien jaar eerdere tijdlijn voorgeschoteld, waarin Woll aan het hoofd staat van een speciaal onderzoeksteam. Samen met collega’s Ayla en Kit buigt ze zich over de moord op Siv Bakke, die dood in het bos werd aangetroffen. Ondertussen probeert Wolls nieuwe chef haar afdeling op te heffen.

Wie is de Mol?

NPO 1, 20.30 uur

Tsjechië is het toneel waar in de komende weken het 21ste seizoen van Wie is de Mol? wordt gespeeld. De tien nieuwe kandidaten – onder wie dj Erik de Zwart, journalist Charlotte Nijs, cabaretier Remco Veldhuis en programmamaker Splinter Chabot – storten zich in een avontuur vol uitdagende opdrachten. Natuurlijk is er weer een saboteur in hun midden die moet worden ontmaskerd. Na elke aflevering op NPO 1 wordt er weer nagepraat in MolTalk (NPO 3, 21.30 uur), waar oud-kandidaten en speciale gasten aanschuiven bij Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen.

Andere tijden special

NPO 2, 22.05 uur

Voordat volgende maand het reguliere nieuwe seizoen van Andere tijden weer begint, blikt het geschiedenismagazine in een speciale aflevering terug op de jaren 2000-2010. De gespannen verhouding tussen het Westen en de islamitische wereld tekent het eerste decennium van deze eeuw. De aanslagen van 11 september 2001 op het WTC en het Pentagon galmen wereldwijd na. De terreur lokt een felle reactie uit, met militaire ingrepen in het Midden-Oosten. Ook in Nederland steekt het moslim-extremisme de kop op: in 2004 wordt Theo van Gogh op straat vermoord.

Meer over