TV-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 19 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Rasmus Hammerich en Jesper Christensen in Før frosten van Michael Noer Beeld
Rasmus Hammerich en Jesper Christensen in Før frosten van Michael Noer

Last Family Standing

NPO 3, 19.20 uur

In een nieuwe survivalspelshow op NPO 3 strijken vier gezinnen neer in de wildernis van Kroatië. Daar moeten ze zien te overleven tijdens een veertiendaagse trektocht langs vier kampen rond het Krušcicameer, waar ze diverse opdrachten moeten uitvoeren. Van luxe is geen sprake, eten en drinken zijn beperkt, mobieltjes zijn taboe en alleen door samen te werken kunnen de gezinnen het tot het einde volhouden. De deelnemende gezinnen bestaan steeds uit twee ouders en twee kinderen, en in de eerste aflevering stelt presentator Emma Wortelboer hen voor.

Jekels jacht

NPO 2, 19.49 uur

Het lijkt logisch dat zware voorwerpen sneller vallen dan lichte. Toch is dat niet zo. Via een experiment is dat eenvoudig te demonstreren, maar tot aan de 17de eeuw werkten wetenschappers liever met deductie. Ingenieur Simon Stevin besloot de proef op de som te nemen en beklom rond 1600 de toren van de Nieuwe Kerk in Delft om twee loden ballen met verschillende massa naar beneden te laten vallen. De ballen bereikten gelijktijdig de grond. In Jekels jacht treedt Diederik Jekel in de voetsporen van Stevin voor een reconstructie van de valproef.

Kill Bill: Vol. 2

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Quentin Tarantino, 2004) In de eerste Kill Bill stelt Beatrix Kiddo (Uma Thurman) een lijstje op met vijf namen en ruimt ze de eerste twee uit de weg. In deel 2, dat eigenlijk geen vervolg is maar het sluitstuk van één lange wraakfilm, klaart ze de bloederige klus. Het even berustende als spectaculaire Kill Bill: Vol. 2 is een staalkaart van Tarantino’s passies en favoriete genres. Van blaxploitation en spaghettiwesterns tot samoerai- en kungfufilms. Alles kan – en Tarantino komt er glansrijk mee weg.

Uma Thurman in Kill Bill: Vol. 2 van Quentin Tarantino Beeld
Uma Thurman in Kill Bill: Vol. 2 van Quentin Tarantino

Paul de Leeuw 60 jaar

NPO 1, 21.25 uur

Voor veel Nederlanders was de eerste kennismaking met Paul de Leeuw een optreden in 1985 achter de piano in de avondshow van Sonja Barend. De cabaretier en zanger was duidelijk gemaakt om voor de camera te staan en begon een lange tv-carrière met programma’s voor onder meer NCRV, Vara en RTL. Een week voor zijn 60ste verjaardag zet NPO 1 De Leeuw in het zonnetje met een documentaire van Hetty Nietsch. In Paul de Leeuw 60 jaar vertellen onder anderen Astrid Joosten, Cornald Maas en Youp van ’t Hek over de taboedoorbrekende carrière van hun collega.

Miss Potter

Eén, 21.25 uur

(Drama, Chris Noonan, 2006) In deze biopic over de Britse schrijfster en tekenares Beatrix Potter (1866-1943) zet Renée Zellweger weer haar typische vrijgezelle 30-plus vrouw neer. Met een kinderlijk stemmetje babbelt ze tegen ‘haar vrienden’: tekeningen van bijvoorbeeld Peter Rabbit. Eenzaamheid en gekte liggen in Zellwegers vertolking dicht bij elkaar. Dat past bij de sprookjesachtige kostuumfilm die regisseur Chris Noonan voor ogen stond, maar het doet niet helemaal recht aan het leven van de echte Potter: haar emancipatorische strijd en de dramatische, vormende gebeurtenissen in haar leven worden terloops aangestipt.

Renée Zellweger in Miss Potter van Chris Noonan Beeld
Renée Zellweger in Miss Potter van Chris Noonan

Før frosten

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Michael Noer, 2018) De arme, oude Deense boer Jens (Jesper Christensen) móét in dit fatalistische 19de-eeuwse kostuumdrama het bod op een deel van zijn land door een Zweedse grootgrondbezitter wel accepteren. Het is dat, of sterven van de honger. Maar vanzelf gaat die beslissing niet: Jens’ trots en koppigheid vormen een hoge drempel. Gaandeweg wordt duidelijk dat Jens niets minder verkoopt dan zijn ziel. Maar ook wanneer hij in een ijdele, opportunistische opzichter verandert, kun je je ogen niet van hem afhouden. Een personage, zo bewijst Christensens magnifieke vertolking maar weer eens, hoeft absoluut niet sympathiek te zijn om je mee te slepen.

Manhunt: The Night Stalker

NPO 2, 23.19 uur

In het tweede seizoen van de Britse misdaadserie Manhunt keert Martin Clunes terug in de rol van Colin Sutton, de rechercheur die tijdens zijn carrière meer dan dertig moordzaken tot een goed einde bracht. Dit keer wordt Sutton gevraagd een blik te werpen op het onderzoek naar een serieverkrachter in Zuidoost-Londen, dat na elf jaar nog niet tot een aanhouding heeft geleid. Sutton ontdekt dat de jacht op de ‘Night Stalker’ vooral wordt belemmerd door een gebrek aan middelen en mankracht. Dan brengt een doorbraak de zaak in een stroomversnelling.

Meer over