Nieuws

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 18 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Willem Dafoe in ‘At Eternity's Gate’ van Julian Schnabel. Beeld
Willem Dafoe in ‘At Eternity's Gate’ van Julian Schnabel.

Achter de deuren van het Vredespaleis

NPO 1, 17.10 uur

Wegens de coronamaatregelen zijn veel plekken voor het publiek nog ontoegankelijk. Zo geeft het Vredespaleis in Den Haag momenteel alleen maar virtuele rondleidingen. Omroep Max kreeg echter toestemming voor een exclusieve bezichtiging onder begeleiding van conservator Jacobine Wieringa. Zij neemt Jan Slagter mee op een tour door het bijzondere gebouw, waar onder meer het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties zetelt. Ook nemen ze samen een kijkje in de prestigieuze bibliotheek, in de historische tuinen en bij de kunstwerken in en om het Vredespaleis.

De vlucht van Ronnie

NPO 2 Extra, 20.25 uur

In Alleen met iedereen volgde documentairemaker Sacha Vermeulen in 2017 popzanger Ronnie Flex, die toen aan het begin van zijn carrière stond. Twee jaar later doet ze het nog eens, als er veel is veranderd. Flex kreeg in 2018 een kind, won in 2019 de Popprijs, had miljoenen streams en speelde op alle grote festivals. Tegelijkertijd worstelde hij met het vaderschap, de druk om een nieuw album te maken, depressies en een drank- en drugsprobleem. Regisseur Vermeulen noemde het turbulente jaar, waarin Flex duidelijk moeite had grip op zijn leven te houden, een ‘klassiek coming-of-ageverhaal’.

In de voetsporen van de wederopbouw

NPO 2, 20.30 uur

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is Nederland weliswaar bevrijd, maar gaat het land nog steeds gebukt onder de plunderingen en verwoestingen die zijn aangericht. In de tweede aflevering van In de voetsporen van de wederopbouw vertelt Philip Freriks hoe er in 1946 volop puin wordt geruimd en hoe dijken, wegen en spoorlijnen worden hersteld om het land en de economie weer op gang te brengen. Er blijft echter een tekort aan alles en de schatkist is leeg. Het is duidelijk dat ons land, net als veel andere landen, hulp van buitenaf nodig heeft.

Hitler’s American Battleground

National Geographic, 22.00 uur

Enkele dagen na de Japanse aanval op Pearl Harbor verklaarde ook Duitsland de oorlog aan de Verenigde Staten. Adolf Hitler voegde de daad bij het woord en liet Duitse duikboten aanvallen uitvoeren voor de kust van North Carolina. Hitler’s American Battleground vertelt hoe zowel vrachtboten als passagiersschepen ten prooi vielen aan de onzichtbare onderzeeërs. Ook Amerikaanse marineschepen die werden gestuurd om de kust te beschermen legden het af tegen de Duitse aanvallers. Pas toen de met radar uitgeruste USS Roper ten tonele verscheen, keerden de kansen.

Life

Veronica, 22.10 uur

(Sciencefiction, Daniel Espinosa, 2017) De bemanning van ruimtestation ISS haalt per ongeluk een organisme aan boord dat in een oogwenk transformeert tot een dodelijke alien-achtige. De astronauten, onder wie een optimistische rouwdouw (Ryan Reynolds), een gevoelige oorlogsveteraan (Jake Gyllenhaal) en een quarantainespecialist (Rebecca Ferguson), moeten niet alleen hun eigen levens redden, maar ook voorkomen dat het wezen aarde bereikt. Bij vlagen is Life onvervalste ruimtehorror: bloederig en smerig. Maar regisseur Daniel Espinosa last ook verstilde scènes in en laat de verschillende personages aardig tot hun recht komen.

Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson in Life van Daniel Espinosa Beeld
Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson in Life van Daniel Espinosa

At Eternity’s Gate

Canvas, 22.40 uur

(Drama, Julian Schnabel, 2018) In At Eternity’s Gate passeren de bekende episoden uit Vincent van Goghs leven, van de ontmoeting met collegaschilder Paul Gauguin tot zijn verblijf in het gesticht. Maar de vaker verbeelde momenten van waanzin, zoals het afsnijden van zijn oor, blijven nu eens buiten beeld. Bovenal is dit een film over het verslavende en gelukzalige effect van schilderen en de verbazing die de schilderkunst kan oproepen bij de buitenwereld. Regisseur Julian Schabel, zelf ook schilder, weet van wanten. Willem Dafoe speelt Van Gogh expressief, maar niet verwilderd. Een onzekere en lucide man, die maar niet lijkt te begrijpen dat anderen niet zien wat hij ziet.

Elizabeth is Missing

NPO 2, 23.45 uur

(Drama, Aisling Walsh, 2019) De bejaarde Maud gaat op zoek naar haar verdwenen vriendin Elizabeth (Maggie Steed). Dat Maud aan alzheimer lijdt en steeds minder vat op de verhouding tussen heden en verleden heeft, maakt haar missie des te precairder. Elizabeth Is Missing, naar de gelijknamige bestseller van Emma Healy, betekende de terugkeer van de 83-jarige actrice Glenda Jackson, net goed en wel gepensioneerd na een lange politieke carrière. Jackson kreeg een Emmy voor haar ijzersterke hoofdrol in deze enthousiast ontvangen televisieproductie.

Glenda Jackson in Elizabeth Is Missing van Aisling Walsh Beeld
Glenda Jackson in Elizabeth Is Missing van Aisling Walsh
Meer over