Tv-selectiezaterdag

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 17 november

null Beeld ANP
Beeld ANP

The Young Victoria. (Jean-Marc Vallée, 2009)

Zaterdag, Eén, 21.10 uur

The Young Victoria probeert een lichtere kant te tonen van de vorstin die van 1837 tot 1901 over Engeland heerste en vooral bekend staat om haar onkreukbaarheid. Victoria rouwde tientallen jaren om de dood van haar echtgenoot Albert, The Young Victoria laat zien hoe die grote liefde begon. Het is uiteraard geen alledaagse romance: Victoria (Emily Blunt) heeft huwelijkskandidaten voor het uitzoeken, stuk voor stuk pionnen in een machtsspel dat Europese vorstenhuizen omspant. Albert (Rupert Friend), een Duitse neef, heeft de beste papieren. In een fraai vormgegeven banketscène steelt Jim Broadbent de show als de lallende koning William, en er is een kleine maar aardige rol van Michiel Huisman als Alberts broer.

Morte a Venezia / Death in Venice. (Luchino Visconti, 1971)

Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

In een broeierig, door cholera geteisterd Venetië raakt de op de rand van een zenuwinzinking balancerende componist Gustav von Aschenbach (Dirk Bogarde) in de ban van de beeldschone jongen Tadzio (Björn Andrésen). In Thomas Manns novelle uit 1912 was het hoofdpersonage nog een schrijver, maar omdat Mann zijn tragische held losjes op Gustav Mahler baseerde, zag regisseur Visconti daarin een rechtvaardiging om van hem een componist te maken. De verfilming is op z’n allermooist en best als Von Aschenbach doodziek door de nauwe steegjes van Venetië loopt, als een kip zonder kop achter Tadzio aan. Of wanneer hij in de verpletterende slotscène op het strand nog één keer naar zijn jongen kijkt, terwijl het Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie de geluidsband zowat doet smelten.

Jagten. (Thomas Vinterberg, 2012)

Zaterdag, BBC 2, 01.30 uur

Hoewel de Deense regisseur Thomas Vinterberg na zijn fenomenale Festen (1998) gestaag bleef doorfilmen, ontbrak het aan hits als zijn doorbraakfilm. Het diepzwarte, ijzersterke Submarino was in 2010 het teken dat zo’n film eraan zat te komen; twee jaar later overtrof Vinterberg zichzelf met het beangstigende drama Jagten. Het verhaal over de zachtaardige kleuterleider Lucas (de zoveelste glansrol van Mads Mikkelsen) die moet ervaren tot welke gruwelijkheden massahysterie kan leiden, is zo gefilmd dat het voelt alsof je keel langzaam wordt dichtgedrukt.

Intocht Sinterklaas

Zaterdag, NPO 3, 12.00 uur

Hoe Hollands wil je het hebben? De Goedheiligman arriveert dit jaar op en rond de Zaanse Schans in Zaanstad. De pakjesboot meert aan in het historische dorp Zaandijk, waarna burgemeester Jan Hamming Sint en zijn Pieten (roetveegpieten in ‘verschillende tinten zwart’, aldus omroep NTR) te paard naar de Zaanse Schans met zijn molens, ambachtelijke werkplaatsen en houten huizen, begeleidt. Dieuwertje Blok doet rechtstreeks verslag van het veelbesproken evenement.

Het kwisconcert

Zaterdag, NPO 1, 22.40 uur

De Kwis kwam dit voorjaar ten einde, en om het populairste onderdeel uit dat satirische tv-programma te eren, gaven cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe eind augustus, begin september een reeks Kwisconcerten in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Daar zong het muzikale duo, begeleid door de band van Miguel Wiels, de beste liedjes uit het programma. Tot de hoogtepunten behoren Samen op de scooter, In m’n pietenpaken Badr Hari, de musical. Dit weekend een tv-registratie in twee delen.

Meer over