Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 16 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Beeld uit ‘Monos’ van Alejandro Landes. Beeld
Beeld uit ‘Monos’ van Alejandro Landes.

Parijs-Roubaix (vrouwen)

Vorig jaar oktober wist de toenmalig wereldkampioen Lizzie Deignan de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen op haar naam te zetten. Op een uitzonderlijk modderig parcours dokkerde zij het snelst over de legendarische kasseistroken en reed ze solo de velodroom van Roubaix binnen. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou liet zich eerder deze week ontvallen dat de kasseien er nu ‘uitzonderlijk droog’ bij liggen – de grimassen op de finishfoto’s zullen er niet minder legendarisch om zijn. Koers kijkt u het best op een zender waar José De Cauwer het commentaar verzorgt: Één dus.

Één, 13.30 uur

Once Upon a Time... in Hollywood

Veronica, 20.00 uur

(Komedie, Quentin Tarantino, 2019) In wat Tarantino zijn liefdesbrief aan Los Angeles noemt, loert het kwaad. Zijn speelse en spectaculaire reconstructie van LA anno 1969 schetst de levens van stuntman Cliff Booth (Brad Pitt), b-acteur Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en de niet-fictieve actrice Sharon Tate (Margot Robbie), die achteloos ronddartelen in een wereld waar de sekteleden van Charles Manson elk moment kunnen toeslaan. Grote vraag: hoe kun je het komische en groteske verbinden aan een van de gruwelijkste moordzaken in de geschiedenis van Hollywood? Tarantino kan dat.

Brad Pit, Leonardo DiCaprio en Al Pacino in ‘Once Upon a Time...in Hollywood’ van Quentin Tarantino. Beeld
Brad Pit, Leonardo DiCaprio en Al Pacino in ‘Once Upon a Time...in Hollywood’ van Quentin Tarantino.

Hier zijn de Van Rossems

Maarten, Sis en Vincent van Rossem zijn terug voor een nieuw rondje langs zes Nederlandse steden. In Hier zijn de Van Rossems diepen de geschiedkundige, de kunsthistoricus en de architect weer fascinerende wetenswaardigheden op, waarbij het Zuid-Hollandse Gorinchem als eerste aan de beurt is. In de oude vestingstad staan ze stil bij beroemde oud-bewoners als kunstenaar Jan van der Heyden, dichter Ida Gerhardt en Hendrik Hamel, de zeevaarder die Korea bekend maakte in het Westen. Bij het poortje van Hugo de Groot geeft Maarten een geschiedenislesje.

NPO 2, 20.38 uur

Cruijff 75

Deze maand zou Johan Cruijff zijn 75ste verjaardag hebben gevierd. De NOS eert Nederlands bekendste voetballer daarom met een portret, samengesteld uit uniek beeldmateriaal uit de archieven. Oude zwart-witbeelden uit de beginjaren van Cruijffs sportcarrière werden speciaal voor de gelegenheid van kleur voorzien. Cruijff 75 werpt nieuw licht op de voetbaljaren van Cruijff, die na zijn gloriejaren bij Ajax en het Nederlands elftal furore maakte als trainer van FC Barcelona. De verstokte roker overleed in 2016 aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker.

NPO 1, 22.22 uur

Monniken van Schiermonnikoog

In 2015 verhuisde een viertal monniken van hun klooster naar een voormalig hotel op Schiermonnikoog. Anne Christine Girardot maakte een verslag van die stap en is de broeders sindsdien blijven volgen. In haar nieuwste documentaire Monniken van Schiermonnikoog hoopt abt Alberic op een nieuwe bloeitijd voor zijn klooster. Het is dan ook goed nieuws als de 33-jarige Daniël uit Mexico toetreedt tot de gemeenschap. Met veel energie draagt hij bij aan de verbouwing en andere taken, maar dan belandt Daniël in een persoonlijke crisis met grote gevolgen.

NPO 2, 22.25 uur

Monos

Canvas, 22.40 uur

(Drama, Alejandro Landes, 2019) De paramilitaire pubers van Monos houden de schijn van kadaverdiscipline goed vol. Ze geven zich over aan uitputtende trainingen en bewijzen aan hun bevelhebber dat ze hun gijzelaar – een buitenlandse ingenieur, vastgehouden op een bergplateau in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land – helemaal onder controle hebben. Zodra de bevelhebber (ex-Farc-rebel Wilson Salazar) is vertrokken, gieren de hormonen rond en probeert de opportunistische Patagrande (Moises Arias) alfa-man Lobo (Julian Giraldo) af te troeven. Regisseur Landes voert de chaos langzaam op, ook dankzij het fantastische camerawerk van Nederlander Jasper Wolf en Mica Levi’s hallucinante soundtrack. Een extreem fysieke film die zich gulzig en hardnekkig aan je vastzuigt.

Buiten is het feest

NPO 3, 23.42 uur

(Drama, Jelle Nesna, 2020) Gedegen drama, naar de roman van Arthur Japin, die het dan weer baseerde op het verhaal van Karin Bloemen. Met de komst van Kees, de nieuwe echtgenoot van Sonnes moeder, verschijnt er nog iets in huis: gaten. Zo ook een die precies uitkijkt op het bed van Sonnes tienerzus. Iedereen is zich ervan bewust, maar niemand benoemt het direct, het seksuele misbruik in Buiten is het feest. De film toont hoe de volwassen Sonne (Abbey Hoes) op slot zit omdat ze niet over haar verleden kan praten.

Eelco Smits, Georgina Verbaan en Pleun Nijhuis in ‘Buiten is het feest’ van Jelle Nesna. Beeld
Eelco Smits, Georgina Verbaan en Pleun Nijhuis in ‘Buiten is het feest’ van Jelle Nesna.
Meer over