TV-TIPSZATERDAG 15 SEPTEMBER

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 15 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
George Baker, het pseudoniem van Johannes (Hans) Bouwens, wordt op zaterdagavond geportretteerd bij Andere Tijden. Beeld ANP
George Baker, het pseudoniem van Johannes (Hans) Bouwens, wordt op zaterdagavond geportretteerd bij Andere Tijden.Beeld ANP

Exodus: Gods and Kings (Ridley Scott, 2014)

Zaterdag, Veronica, 20.00 uur

Sommige delen uit Exodus: Gods and Kings zou je zo in oudheidkundige musea kunnen vertonen – en dat is een compliment. Hoe de camera zweeft boven de koningsstad van 1300 voor Christus, langs de Nijl en de tempels en piramides, deels nog in aanbouw. Hoe de zoon van de farao met groots vertoon het paleis uit rijdt met zijn strijdwagen, afgeschermd door rijen paleiswachters. En hoe die Ramses, met hulp van zijn aangenomen broer Mozes, de verderop in de woestijn verzamelde Hittieten afslacht, in een wervelend gefilmde stormaanval. Met dank aan een productiebudget van 140 miljoen dollar en de regie van Ridley Scott (Gladiator). Al staan daar hier wel houterige dialogen en karikaturaal vormgegeven personages tegenover.

Kill Bill: Vol. 1 (Quentin Tarantino, 2003)

Zaterdag, NPO 3, 22.25 uur

Kill Bill, het in tweeën geknipte epos met Uma Thurman als engel der wrake, is een staalkaart van Tarantino’s passies en favoriete genres. Destijds was de film wel even wennen voor zijn volgelingen, die wegliepen met de hippe, vindingrijke dialogen uit eerder werk. Met Kill Bill koos Tarantino radicaal voor uiterlijk vertoon. De tientallen, misschien honderden pulpfilmverwijzingen vormen het hart van de film, als een eclectische dj-set voor cinefielen.

The Cabin in the Woods (Drew Goddard, 2012)

Zaterdag, RTL 7, 22.30 uur

The Cabin in the Woods begint als het zoveelste griezelverhaaltje waarin een groepje jongeren naar een verlaten boshut trekt, maar vervolgens komt alles op krankzinnige wijze op losse schroeven te staan. Op een van de posters van deze grensverleggende horrorfilm staat de boshut in kwestie afgebeeld als een Rubiks kubus, zwevend in de lucht. Aan alle zijden bevinden zich daken, ramen en ingangen. Achter enkele ramen brandt licht, elders is het donker. Een slim en krachtig beeld om aan te geven hoe vreemd en hallucinant de film is.

Mean Streets (Martin Scorsese, 1973)

Zaterdag, BBC 2, 00.40 uur

Zoals veel van zijn films speelt ook in Martin Scorseses derde New York, de stad waar hij woont en werkt, een hoofdrol. Hij baseerde Mean Streets deels op zijn jeugdherinneringen en liet Robert De Niro en Harvey Keitel, twee acteurs die onder zijn leiding groot zouden worden, de boezemvrienden Johnnie Boy en Charlie spelen, die leven op straat en ruiken aan de misdaad. Scorsese maakte er een ongepolijste karakterstudie van waarin bespiegelingen over geloof, schuld en boete bepaald niet onder de oppervlakte blijven sudderen. Ook wel beschouwd als de rauwe, ongepolijste tegenhanger van het één jaar eerder verschenen The Godfather.

Verborgen verleden

Zaterdag, NPO 2, 20.30 uur

‘Misschien draag je altijd wel iets van de pijn van je voorvaderen mee in je eigen dna.’ Karin Bloemen vraagt het zich af in haar zoektocht naar de familie van haar moeder, die een andere vader had dan de andere kinderen uit het gezin.

Andere tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Het verborgen verleden van George Baker, die wereldwijd miljoenen Little Green Bags verkocht, maar als Lonely boy opgroeide. Hij zou graag meer willen weten over zijn onbekende Italiaanse vader, een tijdens de oorlog in Hoorn gestationeerde krijgsgevangene van de Duitsers.

Meer over