Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 14 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Laura Harring en Naomi Watts in ‘Mulholland Drive’ van David Lynch. Beeld
Laura Harring en Naomi Watts in ‘Mulholland Drive’ van David Lynch.

Vroege vogels

19.49 uur, NPO 2

In Noord-Brabant ligt een klein en onbekend stuk natuur dat verrassend veel moois te bieden heeft. Vroege vogels strijkt deze week neer in de Mortelen en Scheeken, een gebied van Het Brabants Landschap in de driehoek tussen Best, Boxtel en Oirschot. Tussen de voorjaarsflora is Willemijn Veenhoven op de uitkijk voor boomkikkers, die zich overdag opwarmen in de zon en ‘s avonds een oorverdovend geluid maken. Menno Bentveld zoekt deze week naar de poep van het edelhert en speurt in het water naar kokerjuffers, de larven van de schietmot.

Jongens

NPO 3, 15.35 uur

(Jeugd, Mischa Kamp, 2014) Het zindert tussen Sieger en Marc, die elkaar leren kennen tijdens een training voor een estafettewedstrijd. Maar Sieger (mooie doorbraakrol van Gijs Blom) doet liever niets met die gevoelens en probeert zich wijs te maken dat hij op meisjes valt. Regisseur Kamp weet in deze telefilm Siegers innerlijke onrust mooi te treffen en zorgt tegelijk voor een opmerkelijk fijn ontspannen vakantiesfeer, al is het bij deze zwaar verliefde puberjongens uiteindelijk niet meer geloofwaardig dat het bij wat zoenen en handje vasthouden blijft.

Gijs Blom en Ko Zandvliet in ‘Jongens’ van Mischa Kamp. Beeld
Gijs Blom en Ko Zandvliet in ‘Jongens’ van Mischa Kamp.

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.40 uur

Vorige week overleed Sis van Rossem, de kunsthistoricus die in brede kring bekend werd door haar bijdrage aan het programma Hier zijn de Van Rossems, waarin ze met haar broers Maarten en Vincent Nederlandse steden bezocht. De familie heeft besloten dat het lopende seizoen volgens planning wordt uitgezonden, en daarom zien we Sis, Maarten en Vincent vanavond in Deventer. Maarten vertelt over de eeuwenoude boekengeschiedenis van de Overijsselse stad en Sis staat stil bij Deventernaar Han van Meegeren, een van de bekendste kunstvervalsers aller tijden.

Eurovisie Songfestival 2022

NPO 1, 21.00 uur

De twintig landen die afgelopen week door de halve finales zijn gekomen, krijgen vanavond hun plekje in de schijnwerpers van het Eurovisie Songfestival in Turijn. In de 66ste editie van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld krijgen ze gezelschap van de landen die het meeste geld bijdragen aan de organisatie en daardoor gegarandeerd zijn van een finaleplek: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De presentatie is in de vertrouwde handen van Cornald Maas en Jan Smit, en de uitslag wordt ergens rond de klok van halfeen verwacht.

Mulholland Drive

Canvas, 22.15 uur

(David Lynch, 2001) Niets is wat het lijkt in Mulholland Drive, een beeldschone en hallucinante droomvariant op de film noir, vol dubbele bodems en in elkaar overlopende identiteiten. Wanneer de naïeve Betty (Naomi Watts) naar Hollywood komt om actrice te worden, ontdekt ze een door geheugenverlies geplaagde brunette (Laura Harring) in het appartement waar ze tijdelijk mag logeren. Zowel voor haar als voor de kijker is dit de entree tot een steeds duisterder doolhof. Mulholland Drive is vergelijkbaar met David Lynch’ voorganger Lost Highway, maar veelomvattender in z’n thematiek: een film waarin Hollywoods droomfabriek en al z’n verborgen machtsstructuren tot verrukkelijk ongrijpbare nachtmerrie transformeert.

Unforgotten

NPO 2, 23.02 uur

In de Britse misdaadserie Unforgotten vormen Cassie Stuart en Sunil Khan (Nicola Walker en Sanjeev Bhaskar) een ijzersterk duo dat zich buigt over onopgeloste moord- en ontvoeringszaken. Het vierde seizoen begint met de lugubere vondst van een lichaam zonder hoofd en handen, wat het identificeren van het slachtoffer nogal bemoeilijkt. Agent Stuart wil na een zware zenuwinzinking het liefst stoppen met werken. Met nog een paar maanden tot haar pensionering gaat ze met Khan op zoek naar de daders. Het spoor leidt hen in een verrassende richting.

This is Spinal Tap

BBC 2, 23.40 uur

(Mockumentary, Rob Reiner, 1984) De nepdocumentaire bestond al even toen This is Spinal Tap in 1984 verscheen, denk aan Orson Welles’ radioverslag van een buitenlandse invasie met War of the Worlds (1938), maar regisseur en hoofdrolspeler Rob Reiner zorgde wel voor de doorbraak van de term mockumentary, sindsdien een vaste genre-aanduiding. This is Spinal Tap is een scherp en grappig relaas over de rampzalige Amerikaanse tournee van een lawaaierige Britse heavy metal-band. Met de beroemde scène waarin een bandlid uitlegt dat hun versterker naar standje 11 kan worden gedraaid.

Rob Reiner en Christopher Guest in ‘This is Spinal Tap’ van Rob Reiner. Beeld
Rob Reiner en Christopher Guest in ‘This is Spinal Tap’ van Rob Reiner.
Meer over