Service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 14 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Beeld uit Monos. Beeld
Beeld uit Monos.

Firma erfgoed

NPO 2, 19.15 uur

In het katholieke zuiden van Nederland raken kerken en kloosters in onbruik. Alleen de meest bijzondere bouwwerken, religieuze beelden en objecten kunnen voor het nageslacht worden bewaard. In Firma erfgoed is Aldith Hunkar deze week in het Brabantse Oosterhout te gast bij de zusters van de Onze-Lieve-Vrouweabdij, die ingrijpend wordt gerenoveerd. In de Lambertuskerk van Wouw ziet ze bijzondere snijwerken van heiligen, geestelijken en vrouwenfiguren die de deugden uitbeelden. Ook deze houten beelden werden onlangs in hun oude glorie hersteld.

Überleben auf dem Mond

Arte, 22.55 uur

Arte biedt (van 20.15 tot 00.45 uur) een avond lang ruimte-tv, met documentaires over leven buiten ons zonnestelsel, een bezoek aan een asteroïde en de Nasa-sonde Cassini die bijna twintig jaar lang onderweg is naar Saturnus. Ook onderdeel van deze thema-avond is een Duitse documentaire uit 2018 over een maanexpeditie die op stapel staat om te onderzoeken of het mogelijk is een permanent bewoond onderzoekscentrum op de maan te zetten. Een beetje zoals Matt Damon in de science-fictionfilm The Martian, al was dat natuurlijk op Mars.

Hollandse zaken

NPO 2, 20.40 uur

De Nederlandse burger wordt gevraagd vertrouwen te hebben in de overheid. Dat is nogal wat, nu de afgelopen jaren duidelijk werd dat diezelfde overheid de burger systematisch wantrouwt. Vaak met grote financiële en persoonlijke consequenties voor de gedupeerden, blijkt uit hun verhalen in Hollandse zaken. De ouders van Raya hoorden bij de 270 duizend Nederlanders die door de Belastingdienst als potentiële fraudeurs werden aangemerkt. Ook schrijnend is het geval van Minkie, die werd verdacht van bijstandsfraude omdat ze boodschappen deed voor haar ouders.

Whitney

NPO 3, 22.05 uur

Bij het maken van zijn documentaire over de droomcarrière en het tragische privéleven van Whitney Houston was regisseur Kevin Macdonald er niet op uit om sensationele onthullingen te doen over de zangeres. Toch kwam hij ze tegen, toen Houstons halfbroer Gary hem vertelde hoe hij en Whitney op jonge leeftijd werden misbruikt door een familielid. In Macdonalds portret Whitney levert het een nieuw beeld op van de superster. Een groot deel van haar leven leed Houston onder ongezonde relaties en een drugsverslaving die haar uiteindelijk noodlottig werd.

Land of Mine

Canvas, 22.25 uur

(Drama, Martin Zandvliet, 2015) Een tiental krijgsgevangen Duitse jongens moet in mei 1945, na afloop van de Tweede Wereldoorlog, een deel van de Deense westkust vrij maken van ingegraven mijnen. Ze kruipen onder dwang over het strand, met een ijzeren staafje prikkend in het zand, afgeblaft door de Deense sergeant annex Feldwebel Carl Rasmussen (Roland Møller). Het Deense, knap opgebouwde Land of Mine, op het IFFR van 2016 winnaar van de prijs van de jongerenjury en publieksfavoriet, serveert de missie op het strand vooral als een uiting van wraakzucht.

Beeld uit ‘Land of Mine’.  Beeld Henrik Petit
Beeld uit ‘Land of Mine’.Beeld Henrik Petit

Monos

NPO 2, 00.10 uur

(Drama, Alejandro Landes, 2019) De paramilitaire pubers van Monos houden de schijn van kadaverdiscipline goed vol. Ze geven zich over aan uitputtende trainingen en bewijzen aan hun bevelhebber dat ze hun gijzelaar – een buitenlandse ingenieur, vastgehouden op een bergplateau in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land – helemaal onder controle hebben. Zodra de bevelhebber (ex-Farc-rebel Wilson Salazar) is vertrokken, gieren de hormonen rond en probeert de opportunistische Patagrande (Moises Arias) alfa-man Lobo (Julian Giraldo) af te troeven. Regisseur Landes voert de chaos langzaam op, ook dankzij het fantastische camerawerk van Nederlander Jasper Wolf en Mica Levi’s hallucinante soundtrack. Een extreem fysieke film die zich gulzig en hardnekkig aan je vast zuigt.

De Noorderlingen

RTL 8, 00.30 uur

(Komedie, Alex van Warmerdam, 1992) Wie één keer Alex van Warmerdams tweede speelfilm heeft gezien (de eerste was Abel, uit 1986), kijkt nooit meer hetzelfde naar de Nederlandse voorstedelijke nieuwbouwwijk. Het 12-jarige hoofdpersonage Thomas (Leonard Lucieer) groeit in de jaren zestig op in zo’n stenen niemandsland, wonend aan een straat met zeer uiteenlopende personages: zie onder meer Thomas vader, die een seksueel gefrustreerde slager is, de betreurenswaardige boswachter (Rudolf Lucieer) en de door Van Warmerdam zelf gespeelde postbode, die het niet zo nauw neemt met het briefgeheim. Bekroond met twee Gouden Kalveren.

Leonard Lucieer in De Noorderlingen. Beeld
Leonard Lucieer in De Noorderlingen.
Meer over