FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 13 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Bushra in Cairo 678 (Mohamed Diab, 2010). Beeld
Bushra in Cairo 678 (Mohamed Diab, 2010).

Lego Masters

RTL 4, 20.00 uur

Volwassenen die bouwen met Lego blijken fascinerende televisie op te leveren: het eerste seizoen van Lego Masters was een enorme hit voor RTL 4. De spannende programmaformule is inmiddels wereldwijd in een tiental landen te zien en begint vanavond aan zijn tweede Nederlands-Vlaamse seizoen. Acht teams van elk twee spelers bijten zich vast in uitdagende, urenlange bouwopdrachten, met vaak verbluffende resultaten. Ruben Nicolai en Kürt Rogiers doen weer de presentatie, maar met Jonathan Bennink heeft het programma een nieuwe jury: de Brickmaster.

Men in Black

Veronica, 20.00 uur

(Barry Sonnenfeld, 1997) In deze fijne actiekomedie spelen Will Smith en Tommy Lee Jones gespecialiseerde veiligheidsagenten die het opnemen tegen buitenaardse asielzoekers. De aliens zijn doorgaans niet van mensen te onderscheiden, maar hebben soms wel kwade bedoelingen. De humor van het op een strip van Lowell Cunningham gebaseerde verhaal schuilt vooral in de absurde situaties en de tegenstelling tussen de oudgediende (Jones) en de nieuwkomer (Smith); de één een droogkloot, de ander een woesteling. De laatste scène is misschien wel de leukste van de film, maar we gaan niet verklappen waarom.

Will Smith in Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997). Beeld
Will Smith in Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997).

Sterren op het doek

NPO 2, 20.35 uur

Voor een nieuw seizoen van Sterren op het doek wist presentator Özkan Akyol weer acht bekende Nederlanders te strikken. Terwijl Akyol zijn gast interviewt, wordt deze door drie kunstenaars op het doek vastgelegd. Eén doek gaat met de ster mee naar huis, de andere twee worden geveild voor een goed doel. De eerste gast in Sterren op het doek is Freek Vonk, de populaire bioloog, avonturier, professor en presentator van natuurprogramma’s. De aflevering werd heel toepasselijk opgenomen in Naturalis Leiden, waaraan Vonk als onderzoeker is verbonden.

Cairo 678

Canvas, 22.10 uur

(Mohamed Diab, 2010) De Egyptische regisseur Mohamed Diab gooide in 2016 hoge ogen met Clash, dat het verhaal van de Arabische Lente vertelt vanuit een arrestantenbus. In Egypte kreeg hij eerder de tongen los met zijn wereldwijd bekroonde debuutfilm Cairo 678, waarin hij drie vrouwen portretteert die zich verzetten tegen seksuele intimidatie. Toen Clash op het Filmfestival van Cannes draaide, vertelde Diab aan de Volkskrant dat de meeste Egyptenaren Cairo 678 destijds overdreven vonden. ‘Nu, zes jaar later, zijn velen overtuigd van mijn verhaal. Daaraan heeft die film direct bijgedragen: het zorgde voor een sfeer waarin debat mogelijk was en problemen werden aangekaart.’

Freek de Jonge: De loterij

NPO 2, 22.20 uur

Voor de zesde keer maakte cabaretier Freek de Jonge aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen een speciale conference met commentaar op de actuele staat van het land. Door de coronavoorschriften is een uitvoering voor een zaal vol publiek niet mogelijk, en ook de try-outs moesten dit keer op een andere manier plaatsvinden. Om feedback te krijgen, ontving De Jonge thuis diverse prominente gasten, onder wie Lavinia Meijer, Ad van Liempt en Abdelkader Benali, maar keurig niet meer dan een per dag en nooit later dan negen uur ’s avonds.

Andere tijden – Nacht van de verkiezingen

NPO 2, 23.55 uur

In een drie uur durende marathonuitzending blikt geschiedenismagazine Andere tijden vannacht terug op eerdere afleveringen over thema’s uit de parlementaire geschiedenis. In het oude gebouw van de Tweede Kamer praat presentator Astrid Sy met onder anderen Kamervoorzitter Khadija Arib, parlementair verslaggever Marieke van de Zilver, voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman en politiek historicus Anne Bos. Aan bod komen onderwerpen als politieke buitenstaanders, opmerkelijke verkiezingsnederlagen, nieuwe leiders en verkiezingscampagnes van vroeger.

Whiplash

BBC 2, 00.20 uur

(Damien Chazelle, 2014) Elke gespeelde muzieknoot is hier als een stap in een mijnenveld. Niet zuiver, niet goed getimed? Het kost je de kop. Dat pepert acteur J.K. Simmons als drilsergeant annex jazzdocent een film lang zijn pupillen in. Met de strakke, ritmische cameravoering verbeeldt regisseur Chazelle (La La Land) de fysieke aspecten van het musiceren; veel close-ups van hoofdpersonage Andrew (Miles Teller), die dolgraag een excellente drummer wil worden. Ook als Whiplash in de finale over de top gaat, blijft Simmons fier overeind.

J.K. Simmons in Whiplash (Damien Chazelle, 2014). Beeld
J.K. Simmons in Whiplash (Damien Chazelle, 2014).
Meer over