TipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 12 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Memento, 2000. Beeld
Memento, 2000.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Dat op Lesbos de vlam in de pan zou slaan leek onvermijdelijk. Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland was sterk overbevolkt, vervuild en een risicogebied voor het coronavirus. Deze week brandde Moria grotendeels af. Vranckx presenteert vanavond een reportage van een Australische cameraploeg die een bezoek bracht aan het kamp en de omwonende Griekse bevolking. Sommige bewoners zien de vluchtelingen graag vertrekken, maar er zijn ook die een helpende hand bieden. Voor de reportage filmden vluchtelingen zelf in de delen van het kamp waar de pers niet mag komen.

Donnie aan de kook

NPO 3, 21.15 uur

Iedereen heeft een favoriet gerecht, en voor de meeste mensen bevat dat dierlijke producten. Is het mogelijk om datzelfde gerecht even smakelijk te bereiden met uitsluitend veganistische ingrediënten? Rapper Donnie neemt de proef om de som. In Donnie aan de kook gaat hij langs bij bekende Nederlanders om in hun favoriete restaurant een veganistische variant van hun lievelingsgerecht te koken. Vandaag is Donnie bij zanger Frans Bauer, die dol is op foe yong hai, een Chinees recept waar traditioneel ei en soms ook kip in zit. Kan het ook zonder?

Versus - The Life and Films of Ken Loach

NPO 2 Extra, 22.05 uur

Documentaire uit 2016 van Louise Osmond over de onvermoeibaar geëngageerde Engelse filmmaker Ken Loach, inmiddels 84, wiens laatste film, Sorry We Missed You, in de Volkskrant vijf sterren kreeg en op het filmfestival van Cannes in de race was voor de hoofdprijs, de Gouden Palm. Osmond maakte haar documentaire toen Loach zijn voorlaatste film draaide, I, Daniel Blake, en laat hem zelf commentaar geven op het proces van filmmaken en op zijn eigen filmografie, die 55 titels bevat, waaronder ook tv-series en documentaires. Ook collega’s komen aan het woord. Voorafgaand aan de documentaire wordt The Angels’ Share uitgezonden, een vrolijke vreemde eend in Loach’ bijt.

Memento

BBC 2, 22.45 uur

(Thriller, Christopher Nolan, 2000) Christopher Nolans neonoir Memento is een meesterwerk dat niet vaak genoeg uitgezonden kan worden. Om de toeschouwer effectief deelgenoot te maken van het leven van de hoofdpersoon (Guy Pearce), een man die een geheugentrauma opliep en ongeveer elke tien minuten al het voorgaande vergeet, deelde Nolan zijn film op in scènes van tien minuten, die hij in chronologisch omgekeerde volgorde achter elkaar monteerde. Knap lastig, aangezien de man zonder geheugen een film lang zoekt naar de moordenaar van zijn vrouw. Misschien het meest opvallend: die constructie zit de voortgang van de film niet in de weg. Nolan (Tenet) verstopt de puzzelstukjes in subtiele details.

Het uur van de wolf: Jane Fonda – Actrice en activist

NPO 2, 23.15 uur

Vorig jaar werd de 81-jarige Jane Fonda gearresteerd bij een klimaatprotest in Washington. Het was niet de eerste keer: al vier keer eerder werd de actrice bij politieke protesten afgevoerd. In Citizen Jane Fonda gaat Florence Platarets uitvoerig in op de carrière, relaties en het activisme van de ster. Fonda brak door als sf-stoeipoes in jarenzestigsciencefictionfilm Barbarella en won een Oscar voor de rol van prostituée in de thriller Klute, maar heeft haar feministische opvattingen nooit verloochend. Een bezoek aan Vietnam tijdens de oorlog leverde haar zowel vrienden als vijanden op.

Die Blechtrommel

WDR, 23.35 uur

(Oorlogsfilm, Volker Schlöndorff, 1979) Hij blijft liever toeschouwer, zegt Oskar Matzerath (David Bennent), als hij door een lilliputter in het circus wordt uitgenodigd mee op tournee te gaan. Hij heeft tenslotte ook podiumkwaliteiten: met zijn schreeuw kan hij glas doen breken. Maar de in 1924 geboren hoofdpersoon van Die Blechtrommel, de meeslepend mooie film naar de romanklassieker van Günter Grass, loodst ons liever als verteller door de lange Duitse geschiedenis, in afwisselend intieme, massale, groteske, pijnlijke, komische, surrealistische en realistische scènes. Nog steeds het meesterwerk waarvoor de film destijds werd gehouden.

Raw

NPO3, 00.10 uur

(Horror, Julie Ducournau, 2016) Nadat ze twee keer (per ongeluk en gedwongen) vlees heeft gegeten, ontwaakt in Justine (Garance Marillier), een strikt vegetarische eerstejaars dierengeneeskunde, een kannibaal. Ducournau’s in Cannes bekroonde regiedebuut werkt sappig toe naar Justines eerste hap mensenvlees. Interessant, hoe Justines onstuitbare kannibalisme een ziekte of verslaving lijkt en haar woest en wild van anderen onderscheidt. Als het brutale Raw ergens over gaat, dan is het hoe dun de grens is tussen mens en beest, hoe griezelig kuddegedrag is en hoe bevrijdend rekbaar iemands identiteit.

Meer over