Tv-tipsZaterdag 12 juni

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 12 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Chems Eddine Amar, Marwan Kenzari en Werner Kolf in Wolf van Jim Taihuttu Beeld
Chems Eddine Amar, Marwan Kenzari en Werner Kolf in Wolf van Jim Taihuttu

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.40 uur

De eigen woonplaatsen zouden niet aan bod komen, spraken Maarten, Sis en Vincent van Rossem af toen ze in 2015 begonnen met Hier zijn de Van Rossems. In de laatste aflevering van dit seizoen wordt die regel gebroken, want het drietal bezoekt Maartens stek Utrecht. Maarten windt zich op over de Neudeflat, vlak naast zijn geliefde oude postkantoor. Ook vertelt hij over de Utrechtse paus Adrianus en de wonderlijke geschiedenis van de Maliebaan. Deze werd ooit aangelegd voor de beoefening van het maliespel, een soort combinatie van croquet en golf.

Dark Heart

Canvas, 20.40 uur

Adam Creeds boeken over inspecteur Will Wagstaffe werden verfilmd als de Britse misdaadserie Dark Heart. Na de dood van een jonge verpleegkundige buigt Wagstaffe (Tom Riley) zich over de zaak. Sofie Cerna werd gevonden in de Londense metro. Camerabeelden tonen dat ze op de vlucht was voor een aanvaller, die echter niet gefilmd is. De doodsoorzaak blijkt vergiftiging te zijn met een zeldzame stof. Wat de zaak nog mysterieuzer maakt is dat er in de flat van het slachtoffer dna wordt gevonden van een tiener die zeven jaar eerder spoorloos is verdwenen.

Nu te zien!

NPO 2, 21.15 uur

Lange tijd maakte het cultuurprogramma Nu te zien! potentiële bezoekers lekker met exposities die nog niet te zien waren, maar nu kan het weer. In het Kröller-Müller Museum, fraai gelegen op de Veluwe, zijn sinds vorige week de zogeheten shows van Marinus Boezem te zien, de montere kunstenaar uit Middelburg die in de jaren zestig en zeventig met een koffertje de musea afstruinde om zijn concepten te slijten. Was iemand geïnteresseerd, dan werd het betreffende werk geproduceerd. Boezem: ‘Want ja, waarom zou ik ongevraagd kunst gaan maken?’

Blue Valentine

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Derek Cianfrance, 2010) In het uitstekend geacteerde en non-lineair vertelde Amerikaanse drama Blue Valentine valt een verslonsd huwelijk onherroepelijk uiteen. Regisseur Derek Cianfrance liet het acteursduo Ryan Gosling en Michelle Williams wekenlang op locatie samenleven. Zijn ingrijpendste regiekeuze schuilt in de opbouw van zijn film: Blue Valentine vertelt het begin en einde van de relatie, maar laat het midden weg. Terwijl de film voortdurend heen en weer pendelt tussen toen en nu, blijft de precieze oorzaak, zo die er al is, van het gestrande huwelijk ongewis.

Ryan Gosling en Michelle Williams in Blue Valentine van Derek Cianfrance Beeld
Ryan Gosling en Michelle Williams in Blue Valentine van Derek Cianfrance

Long Hot Summers - The Story of The Style Council

NPO 3, 23.05 uur

Omdat het werk met zijn populaire band The Jam als een sleur begon te voelen, had Paul Weller in 1982 behoefte aan wat nieuws. Hij ontbond The Jam en vormde samen met keyboardspeler Mick Talbot The Style Council. De band kreeg een trouwe schare fans en zou zijn grootste roem bereiken tijdens Live Aid in 1984. In de documentaire Long Hot Summers - The Story of The Style Council blikt Weller terug op de periode. Bekende fans als Boy George (Culture Club) en acteur Martin Freeman (The Office) vertellen wat ze zo bijzonder vonden aan The Style Council.

L’amant double

NPO 3, 23.45 uur

(Drama, François Ozon, 2017) Chloé (Marine Vacth) lijdt aan vage, waarschijnlijk psychosomatische buikklachten. De eerste therapeut bij wie ze zich meldt (Jérémie Renier) wordt tijdens de sessies verliefd op haar. Maar Chloé volgt óók therapie bij diens ruigere, wellicht kwaadaardige tweelingbroer (dezelfde Renier), met wie ze in een merkwaardig erotisch machtsspel belandt. Er volgt een verduiveld plezierig over-de-topverhaal vol pittige seksscènes. Zoals het een goede erotische thriller betaamt, speelt voyeurisme een belangrijke rol. Regisseur Ozon laat geen spiegel of raam onbenut en maakt een feest van dramatische doorkijkjes en beeldschone verdubbelingen.

Marine Vacth en Jérémie Renier in L'amant double van François Ozon Beeld
Marine Vacth en Jérémie Renier in L'amant double van François Ozon

Wolf

NPO 3, 00.25 uur

(Misdaad, Jim Taihuttu, 2013) ‘Ja, joh, doe jij maar weer waar je goed in bent: verdwijnen.’ Terwijl Majid (Marwan Kenzari) denkt de wereld naar zijn hand te kunnen zetten met geweld en intimidatie, wil zijn kickbokstrainer (Raymond Thiry) duidelijk maken dat hij in feite iets anders doet. Voor de kijker is de scène een scharnierpunt: mocht hij zich hebben laten inpakken door Majids charme en denken naar een noodlotsdrama te kijken, dan is dat nu wel voorbij. Zo biedt de misdaadfilm van De Oost-regisseur Jim Taihuttu iets moois en eigens – naast het traditionele verhaal over de jonge, kleine crimineel die zich van kwaad tot ergert ontwikkelt.

Meer over