FILM- EN TV-TIPSzaterdag 12 december

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 12 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Robert De Niro in The Untouchables van Brian De Palma. Beeld
Robert De Niro in The Untouchables van Brian De Palma.

Winter’s Weirdest Events

BBC 2, 18.30 uur

Vanuit een afgelegen hut in het besneeuwde Noorwegen presenteert Chris Packham de meest vreemde en fascinerende verhalen over de winterse natuur in Winter’s Weirdest Events. Met bijdragen van wetenschappers en ooggetuigen staat de natuuronderzoeker stil bij feestende ijsberen, snowboardende kraaien en halsbrekende pinguïnstunts. Ook onderzoekt Packham het verhaal van een bevroren man die weer tot leven kwam, en bekijkt hij bijzondere weersverschijnselen, zoals het ontstaan van grote, langzaam roterende ijsschotsen in rivieren over de hele wereld.

Suicide Squad

Veronica, 20.00 uur

(David Ayer, 2016) Superman en Batman zijn deels van het strijdtoneel verdwenen, waardoor het bestuur van de New York-achtige fantasiestad Gotham een team superslechteriken samenstelt om de orde min of meer te bewaken. Vóór de superheldenclichés de overhand nemen brengt regisseur David Ayer (Fury) zijn overvolle cocktail tijdens het sterke eerste halfuur kundig op smaak. Hij introduceert zijn antihelden in korte, treffende scènes, doopt het geheel onder in tintelende, neonachtige kleuren en levert daarmee sluitend bewijs dat niet elke stripverfilming hetzelfde hoeft te ogen.

Margot Robbie in Suicide Squad van David Ayer. Beeld
Margot Robbie in Suicide Squad van David Ayer.

The Untouchables

BBC 2, 22.00 en Canvas, 22.55 uur

(Brian De Palma, 1987) Robert De Niro draagt als Al Capone een kostuum gemaakt door een kleermaker die nog voor Capone zelf had gewerkt. En om gevoel voor het personage te krijgen, droeg De Niro zelfs authentiek zijden ondergoed. De acteur werd tijdens de contractbesprekingen eerst nog te mager bevonden, maar had twee maanden later een gedaanteverwisseling ondergaan. Zijn neus was met klemmetjes breder gemaakt, hij woog 13 kilo meer en droeg een latex pak onder zijn kleding. In deze sfeervolle gangsterklassieker bestrijden Kevin Costner (in de gedaante van boevenjager Eliot Ness) en Sean Connery (als Jim Malone) hem op muziek van Ennio Morricone.

Close Up: Anton van Dalen – Circling Home

NPO 2, 23.15 uur

De in Nederland geboren kunstenaar Anton van Dalen woont al sinds de jaren zeventig in de New Yorkse East Village. De 80-jarige lijkt het goed voor elkaar te hebben, met een groot gezin en een duiventil. Onder dat idyllische plaatje schuilt echter een complex verhaal van migratie, verscheurde families en moeilijke beslissingen. In de documentaire Circling Home blikt Van Dalen terug op de tijd dat hij naar de Verenigde Staten emigreerde en New York een chaos was vol verlaten panden en autowrakken. Een beeld dat hem herinnerde aan Nederland in oorlogstijd.

The Doors: When You’re Strange

NPO 3, 23.30 uur

De geschiedenis van de legendarische rockband The Doors is kort maar heftig. Er zitten maar vier jaar tussen het verschijnen van het eerste Doors-album en de dood van frontman Jim Morrison in de zomer van 1971 in Parijs. De documentaire When You’re Strange van Tom DiCillo reconstrueert het verhaal van The Doors aan de hand van beeldmateriaal dat niet eerder werd vertoond. De film begint in de gangen van de filmacademie waar Morrison en keyboardspeler Ray Manzarek elkaar ontmoetten, en eindigt in een uitverkocht stadion met een menigte uitzinnige fans.

Classic Albums / Queen – Live in Rio

NPO 2Extra, 21.55 uur

Wellicht een doekje voor het bloeden voor Queenfans, deze twee programma’s op NPO’s cultuurzender. Zij zagen tenslotte hun favoriet van de nummer 1-positie in de Top 2000 verdwijnen. In de programmareeks Classic Albums wordt nog eens A Night at the Opera belicht, met inderdaad Bohemian Rhapsody. De albumtitel is trouwens inderdaad ontleend aan de klassieke komedie van de gebroeders Marx. Toen de band die film bekeek was via het operadeel van hun wereldhit de titel voor het album snel gevonden. Na de documentaire volgt nog een registratie van een concert in 1985 in Rio.

The Hill

BBC 2, 23.55 uur

(Sidney Lumet, 1965) Knap anti-oorlogsdrama dat zich afspeelt in een Brits militair strafkamp in Noord-Afrika ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De gevangenen komen onder aanvoering van Joe Roberts (Sean Connery in zijn James Bond-hoogtijdagen) in opstand tegen het sadistische en onverbloemd racistische bewind. Gaandeweg ontvouwt zich een krachtige aanklacht tegen het militaire instituut, dat de eigen legitimiteit per scène verder ondergraaft. De beweeglijke camera van Oswald Morris (die ook onder meer Kubricks Lolita draaide) plaatst de kijker op fraaie wijze in het hoofd van de gevangenen.

Sean Connery in The Hill van Sidney Lumet. Beeld
Sean Connery in The Hill van Sidney Lumet.
Meer over